Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης

Εκπαίδευση χωρίς σύνορα

Σεμινάρια εκμάθησης της Ελληνικής και άλλων γλωσσών σε ενήλικες

Δέκα χρόνια προσφοράς στο χώρο της εκπαίδευσης ενηλίκων συμπληρώνει φέτος η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης, η οποία διευρύνει τον κύκλο των μαθημάτων της με περισσότερες ξένες γλώσσες για όσους επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και ταυτόχρονα, να αποκτήσουν ένα ισχυρό εφόδιο για επαγγελματική αποκατάσταση.

Η Σχολή λειτουργεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων από το 1872, ως παράρτημα του Φιλολογικού Συλλόγου Αθηνών “Παρνασσός” που είχε σαν σκοπό την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού που μάστιζε το λαό της Σύρου με την προσφορά δωρεάν εκπαίδευσης στα γράμματα και τις τέχνες.

Ανακούφιση και ελπίδα στην τοπική κοινωνία

Η ενέργεια του “Παρνασσού” να ιδρύσει και στη Σύρο σχολή για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση των φτωχών παιδιών που δούλευαν όλη την ημέρα για την επιβίωσή τους προσέφερε μεγάλη ανακούφιση και ελπίδα στην τοπική κοινωνία. Η εκπαίδευση αφορούσε κυρίως τις έξι τάξεις του δημοτικού σχολείου. Λόγω των εργασιακών υποχρεώσεων των εκπαιδευόμενων, τα μαθήματα παραδίδονταν τις νυχτερινές ώρες και τα παρακολουθούσαν ανήλικα παιδιά και έφηβοι. Η σχολή παρείχε στους μαθητές κουβέρτες, ρουχισμό και υπόδηση, ενώ παράλληλα τους βοηθούσε στην αναζήτηση επαγγελματικής στέγης.

Ιδρυτικά μέλη της σχολής ήταν άνθρωποι του πνεύματος, με έντονο το αίσθημα της φιλανθρωπίας που διέθεταν χρόνο, κόπο και χρήμα για τη λειτουργία της. Το 1874 πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια της σχολής, η οποία λειτούργησε με απόλυτη επιτυχία προσφέροντας γνώση, αισιοδοξία και ελπίδα στο λαό της Σύρου. Οι δράσεις της χρηματοδοτούνταν τόσο από τον Παρνασσό και από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, όσο και και από φιλάνθρωπους ευεργέτες του νησιού.

Το έτος 1888 αποτέλεσε σταθμό για τη σχολή, καθώς αποσπάστηκε από τον Παρνασσό, ο οποίος παραχώρησε το διώροφο κτίριο που στεγάζεται μέχρι σήμερα η σχολή, όπισθεν του Θεάτρου “Απόλλων” και λειτούργησε ως ανεξάρτητο Σωματείο. Περισσότεροι από1.000 μαθητές αποφοίτησαν από τις τάξεις της. Μικρή κάμψη παρατηρήθηκε κατά την περίοδο του πολέμου και στα μεταπολεμικά χρόνια, ενώ το έτος 1955 η σχολή ανασυγκροτήθηκε και με νέο διοικητικό συμβούλιο δραστηριοποιήθηκε εκπληρώνοντας πλήρως το σκοπό της.

Νέα “σελίδα” στον τομέα της εκπαίδευσης

Σήμερα, η Σχολή έχει γυρίσει νέα σελίδα στην εκπαίδευση, αφουγκραζόμενη τις συνθήκες της σύγχρονης κοινωνίας. Τα τελευταία δέκα χρόνια δραστηριοποιείται στον τομέα της εκπαίδευσης ενηλίκων μέσα από ετήσια προγράμματα. Παράλληλα, προσανατολίζεται και στη δημιουργία καλλιτεχνικών εργαστηρίων (στις δύο αίθουσες του ισογείου όπου στεγαζόταν στο παρελθόν το 1ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης), τα οποία θα στοχεύουν στην ανάπτυξη της δημιουργικής έκφρασης των εκπαιδευόμενων.

Νέα τμήματα ξένων γλωσσών

Τα προγράμματα αφορούν σεμινάρια εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες, καθώς και αγγλικών για Έλληνες και ξενόγλωσσους. Την προηγούμενη χρονιά προστέθηκαν δύο ακόμα ξένες γλώσσες, τα ρωσικά και τα ισπανικά, τα οποία λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης που γνώρισαν, αποκτούν φέτος και δεύτερο τμήμα για τους αρχάριους μαθητές.

Επιπλέον, μετά από επανειλημμένα αιτήματα του κοινού, ξεκινά φέτος για πρώτη φορά τμήμα εκμάθησης ιταλικών με τον καθηγητή Σπύρο Καφετζόπουλο. Στα υπόλοιπα τμήματα διδάσκουν οι: Ιωάννα Καλοξύλου και Άννα Ραουζαίου (αγγλικά), Γκαλίνα Πίτελ (ρώσικα), η Μαρία Ντουράν (ισπανικά) και η Ευγενία Κόλλια (ελληνικά). Στόχος της Σχολής είναι η δημιουργία ενός νέου τμήματος κάθε χρόνο, με επικρατέστερη τη γαλλική γλώσσα για το επόμενο διδακτικό έτος.

Κάλυψη του κενού στο χώρο της εκπαίδευσης ενηλίκων

Τα μαθήματα απευθύνονται σε ενήλικες, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να στραφούν σε άλλους τρόπους εκμάθησης κάποιας ξένης γλώσσας και σύμφωνα με τους υπευθύνους, έρχονται να καλύψουν ένα κενό, σε τοπικό επίπεδο, στο χώρο της εκπαίδευσης ενηλίκων. Για τους μαθητές υπάρχει η δυνατότητα να προετοιμαστούν και για τα κρατικά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας. Από το πρώτο έτος της σχολής έως σήμερα, ο αριθμός των πτυχιούχων στα μαθήματα των ελληνικών και των αγγλικών είναι ιδιαίτερα υψηλός, ενώ οι μαθητές των νέων ξενόγλωσσων γκρουπ δεν έχουν εξεταστεί ακόμα, καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος διδασκαλίας.

Στο τμήμα των ρωσικών που λειτούργησε πέρυσι για πρώτη φορά συμμετείχαν συνολικά 12 ενήλικες, η πλειοψηφία των οποίων επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί στο χώρο του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από πόλεις, με βασική γλώσσα τα ρωσικά.

Όσον αφορά στην εκμάθηση ελληνικών, οι μετανάστες που παρακολουθούν τα μαθήματα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν για την απόκτηση κάρτας πενταετούς διαμονής στην Ελλάδα, η οποία τους επιτρέπει να ταξιδεύουν στις χώρες της Ευρώπης και να εργαστούν εκεί.

Φορέας πολιτισμού

Ωστόσο, πέρα από γνωστικό αντικείμενο, η Σχολή λειτουργεί και ως χώρος όπου ο καθένας μπορεί να λειτουργεί ως φορέας του πολιτισμού του, αλλά και ως δέκτης στοιχείων άλλων πολιτισμών. Σ` αυτό τον χώρο η ξενοφοβία και ο ρατσισμός δεν έχουν θέση, αντίθετα όλοι επιδιώκουν να βιώνουν το πολυπολιτισμικό περιβάλλον που διαμορφώνεται μέσα από όλες τις δραστηριότητες.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται αφηγήσεις παραμυθιών από όλο τον κόσμο, ανέβασμα παραστάσεων από πολυεθνικές ομάδες, πολυεθνική κουζίνα, χαριστικά παζάρια ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων, εργαστήριο πλεξίματος, πεζοπορίες στα βουνά είναι μερικές από τις πολλές δράσεις που οργανώνονται από τους μαθητές και για τους μαθητές.

Κέντρο πληροφόρησης μεταναστών

Σε πολλές περιπτώσεις, η Σχολή αποτελεί και γραφείο πληροφόρησης για τους μετανάστες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αντλούν από τα γραφεία της, πληροφορίες σχετικές με μεταναστευτικά θέματα και σχετικές δομές. Πέρυσι είχε και τη χαρά να φιλοξενεί ανήλικους μαθητές αλβανικής καταγωγής που με την εθελόντρια δασκάλα τους, βελτιώνουν τις γνώσεις τους στην αλβανική γλώσσα. Τα μαθήματα έγιναν και με την υποστήριξη του Δήμου Ερμούπολης.

Τέλος, από το 2009 συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα “Δια Βίου μάθησης” (Grundtvig και Leonardo Da Vinci) παίρνοντας μέρος σε διακρατικές συμπράξεις και υλοποιώντας πρότζεκτ με τη συμμετοχή των μαθητών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξη των μαθημάτων είναι προγραμματισμένη την 1η Οκτωβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο: 22810 82573.