Λήξη του ευρωπαϊκού προγράμματος “Grundtvig” στη Σύρο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Σύρο το εργαστήριο, με τίτλο “Γνωρίζω την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτι- σμό μέσα από τα μάτια των μεταναστών / Επίπεδο Α2-Β1”, που διοργάνωσε για δέκα ημέρες η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης.

Το εργαστήριο ήταν επιχορηγούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Πρόγραμμα Grundtvig) και κάλυπτε τις δαπάνες με- τακίνησης, διαμονής και συμμετοχής 15 εκπαιδευόμενων που διαμένουν σε χώρες της Ε.Ε. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν ακόμη δύο εκπαιδευόμενοι, με δικά τους έξοδα.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους μαθητές των τμημάτων ελληνικής γλώσσας στη σχολή, οι οποίοι προσπάθησαν να τους μεταδώσουν την αγάπη τους για τον ελληνικό πολιτισμό.

Αγάπη των μεταναστών για τον ελληνικό πολιτισμό. Μέσα από εργαστήρια μαγειρικής και παραδοσιακών χορών, ξεναγήσεις στην Άνω Σύρο και στην Ερμούπολη, πεζοπορίες στην Απάνω Μεριά, αλλά και την παρακολού- θηση ομιλιών στο αμφιθέατρο του Πανεπιστήμιο Αιγαίου με θέμα τους μετανάστες, οι εκπαιδευόμενοι κατάφεραν να βελτιώσουν το επίπεδο των ελληνικών τους.

Παράλληλα, προβλήθηκε η αξία της πο- λυπολιτισμικότητας και η ευρωπαϊκή διά- σταση του προγράμματος, ενώ αναδείχθηκε η ιδιαίτερη σχέση που έχουν αναπτύξει οι μετανάστες με την ελληνική γλώσσα και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Οι μαθητές της σχολής διατηρούν μέχρι σήμερα επαφή με τους συμμετέχοντες μέσω ενός διαδικτυακού φόρουμ, όπου συνομιλούν στην ελληνική γλώσσα. Στον ίδιο ιστότοπο θα φιλοξενηθούν μελλοντικά και βίντεο μέσα από τα μαθήματα που πραγματοποιήθηκαν στη Σύρο.

Η Σχολή θα συνεχίσει τα μαθήματα ξένων γλωσσών κατά τη χειμερινή περίοδο, ενώ προγραμματίζει την πραγματοποίηση θερινών μαθημάτων ελληνικών, τα οποία δεν θα είναι επιχορηγούμενα.