Ημέρα σταδιοδρομίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού για μαθητές Λυκείου

"Πάρτε την ευθύνη σας"

“Αν μπορεί να τα καταφέρει κάποιος, μπορείτε να το κάνετε κι εσείς” ήταν το θετικό μήνυμα της “Ημέρας Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού για τους μαθητές Λυκείου” που διοργάνωσαν για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Ροταριανός Όμιλος Ερμουπόλεως και ο Όμιλος Ροταράκτ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, με στόχο την ενημέρωση μαθητών και γονέων γύρω από τις προϋποθέσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και τις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας.

Την παρουσίαση ανέλαβε η εταιρεία Orientum, στην οποία δραστηριοποιούνται σύμβουλοι σταδιοδρομίας με αντικείμενο την καθοδήγηση φοιτητών και μαθητών για την αναζήτηση των κατάλληλων επιλογών, που θα αφορούν στην ακαδημαϊκή και κυρίως στην μετέπειτα επαγγελματική καριέρα τους.

Συνδυασμός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας

Την εταιρεία εκπροσώπησε ο κ. Νίκος Παυλάκος ο οποίος επισήμανε στους παρευρισκόμενους την ανάγκη επιλογής ενός πανεπιστημιακού τμήματος, το οποίο θα συνάδει με τις δεξιότητες, τις φιλοδοξίες και το όραμα του κάθε μαθητή και ταυτόχρονα θα προσφέρει στον ίδιο ποικίλες επαγγελματικές διεξόδους. “ Η ευχή όλων είναι να διαλέξετε τις κατάλληλες για εσάς σχολές, που θα σας δώσουν αυξημένες πιθανότητες, ούτως ώστε να βρείτε μελλοντικά τη δουλειά που σας αρέσει” ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το πρώτο πτυχίο πάνω στο οποίο ένας νέος θα χτίσει όλη του την καριέρα είναι το άλφα και το ωμέγα για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Ως εκ τούτου, εξήγησε ότι οι μαθητές θα πρέπει να εστιάσουν στην αναζήτηση ενός τμήματος της αρεσκείας τους, με όσο το δυνατόν περισσότερες “ακτίνες”.

“Ξυπνήστε τώρα”

Υπογράμμισε δε ότι απαραίτητα στοιχεία για την επίτευξη ενός στόχου είναι η επιμονή και η αισιοδοξία. Από την πλευρά του συνέστησε στους μαθητές να σταματήσουν να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα για το μέλλον και κυρίως να μην στηρίζονται στις δυνάμεις των άλλων. “Ξυπνήστε τώρα, διότι δεν έχετε την πολυτέλεια να μην το κάνετε. Πάρτε την προσωπική σας ευθύνη”, τόνισε. Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν θα πρέπει να απογοητεύεται κανείς, καθώς σε δέκα χρόνια από τώρα η αγορά εργασίας ενδεχομένως να έχει αλλάξει προς το καλύτερο, με περισσότερες προοπτικές για όσους ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν.

Από την παρουσίαση δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στο “Νέο Λύκειο” το οποίο επιφυλάσσει στους μαθητές καινούριες “φουρτούνες”. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα θα είναι πλέον τέσσερα με κοινό μάθημα τη Νεοελληνική Γλώσσα και λογοτεχνία. Στη Β' Λυκείου οι μαθητές θα πρέπει να αποφασίσουν την ομάδα προσανατολισμού, καθώς και τα μαθήματα που θα δηλώσουν την επόμενη χρονιά, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου. Τέλος, σημειώνεται ότι στον τελικό βαθμό πρόσβασης θα συνυπολογίζεται η βαθμολογία των τεσσάρων εξεταζόμενων μαθημάτων καθώς και ο βαθμός προαγωγής και απόλυσης που θα προκύψει από το σύνολο των βαθμών και των τριών τάξεων.

“Σημαντική ημέρα για το Ρόταρυ”

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου, Παναγιώτης Τζαναβάρης κατέστησε γνωστό ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2013 στην αίθουσα “Κωνσταντίνος Τουλούπης” στα Λύκεια – όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί- εξαιτίας της αντίδρασης των καθηγητών, οι οποίοι ήταν αντίθετοι σε αυτή την πρωτοβουλία.

Πρόσθεσε ακόμα ότι το πρόγραμμα αυτό ονομάζεται “Παναγιώτης Γούβαλης” και είναι αφιερωμένο στο μέλος του Ομίλου και ακτινολόγο, Παναγιώτη Γούβαλη, ο οποίος επί 28 χρόνια υπηρέτησε την ιατρική.

Επιπλέον ανέφερε ότι η χθεσινή ημέρα συνέπεσε με τα 109α γενέθλια του Ρόταρυ, το οποίο ξεκίνησε από μία μικρή παρέα τεσσάρων φίλων και μετεξελίχθηκε σε μία παγκόσμια οργάνωση η οποία αριθμεί περίπου 3.300.000 μέλη και 33.000 ομίλους σε όλο τον κόσμο. Καταλήγοντας, μίλησε και για το κοινωνικό έργο που επιτελεί από το 1982 ο Ροταριανός Όμιλος Ερμουπόλεως, μέσα από τη δημιουργία προγραμμάτων που αφορούν τους νέους, την τρίτη ηλικία και την υγεία.

Σε αυτό περιλαμβάνεται και η δωρεά τριών μηχανημάτων αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο, ενώ στόχος του Ομίλου είναι η υλοποίηση ενός ακόμη προγράμματος για την αγορά απαραίτητου εξοπλισμού για το νοσοκομείο. “Στην προσπάθεια αυτή χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας” σημείωσε ο κ. Τζαναβάρης, εξηγώντας “πως αν βρεθεί το αρχικό κεφάλαιο, γύρω στα 7.000 ευρώ, το υπόλοιπο ποσό επιχορηγείται”.

Ετικέτες: