Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων της Σύρου με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

"Οι μαθητές το έχουν αγκαλιάσει"

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστου Καφτηράνη

Σε τέσσερα Δημοτικά Σχολεία της Σύρου εφαρμόζεται ήδη το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) του ΕΣΠΑ, το οποίο, ανταποκρινόμενο στις νέες εκπαιδευτικές ανάγκες και προκλήσεις του 21ου αιώνα, θέτει το μαθητή στο επίκεντρο των αλλαγών, με σκοπό τη συνολική βελτίωση του επιπέδου σπουδών, καθώς και της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα αφορά όλα τα Δημοτικά Σχολεία και αποτελεί θεσμό με σημαντικό παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό ρόλο. Σύμφωνα με αυτό, το υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων διευρύνεται μέχρι τις 14:00 για όλες τις τάξεις, με παράλληλη αύξηση των διδακτικών ωρών.

Δημιουργική διδασκαλία

Το μάθημα των Αγγλικών εισάγεται στην Α' και Β' τάξη, ενώ αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας στις υπόλοιπες τάξεις του δημοτικού. Νέα “είσοδος” θεωρείται και το μάθημα της Πληροφορικής σε όλες τις τάξεις υποχρεωτικού ωραρίου του δημοτικού, με στόχο τη δυνατότητα πιστοποίησης κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Παράλληλα, αυξάνονται οι διδακτικές ώρες της Αισθητικής Αγωγής (Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή), και εισάγεται η Θεατρική Αγωγή στο υποχρεωτικό ωράριο σε όλες τις τάξεις. Στο πλαίσιο του γλωσσικού μαθήματος εντάσσεται ο θεσμός της φιλαναγνωσίας, ενώ αυξάνονται οι ώρες του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής κατά 2 για την Α', Β', Γ' και Δ' τάξεις, εκ των οποίων η μία διδακτική ώρα θα διατίθεται για χορούς. Τέλος, το ΕΑΕΠ περιλαμβάνει, ακόμα και ανανέωση των μεθόδων διδασκαλίας.

“Θετικά” τα πρώτα αποτελέσματα

Σημειώνεται, ότι στη Σύρο το πρόγραμμα εμφανίζεται από την αρχή του σχολικού έτους 2013-2014 στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης και στο Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας, ενώ μετά τις εορτές των Χριστουγέννων, στο παιχνίδι μπήκαν επίσης το 1ο και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης. Ανάμεσα στις σχολικές μονάδες που λειτουργούν από φέτος με Ειδικό Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στις Κυκλάδες περιλαμβάνονται το Ολοήμερο Δ.Σ. Μυκόνου, το Ολοήμερο Δ.Σ. Εμπορείου Θήρας, το Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου Νάξου και τα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία Χώρας, Γαυρίου και Μπατσίου Άνδρου.

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Καφτηράνης, σημειώνει ότι παρά τον αρχικό προβληματισμό των γονέων σχετικά με την προσαρμογή των παιδιών τους στο νέο πρόγραμμα, η μέχρι σήμερα λειτουργία του έχει αποδείξει πως τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω θετικά.

“Καμία επιβάρυνση για τους μαθητές”

Εξηγεί δε ότι οι μαθητές, μετά τη διεύρυνση του ωραρίου, δεν επιβαρύνονται με επιπλέον εργασία στο σπίτι, καθώς ούτε τα δημιουργικά μαθήματα (Αισθητική και Θεατρική Αγωγή), ούτε οι αυξημένες ώρες των Αγγλικών απαιτούν πρόσθετη μελέτη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, “τα παιδιά έχουν αγκαλιάσει τα νέα μαθήματα και δηλώνουν ενθουσιασμένα με τη λειτουργία των ΕΑΕΠ”. Παράλληλα, προσθέτει πως τα “ερωτηματικά” που υπήρξαν αρχικά από την πλευρά των γονέων, λύθηκαν μόλις κατάφεραν να ρυθμίσουν το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών.

Ο ίδιος διαβεβαιώνει πως τα παιδαγωγικά οφέλη του προγράμματος είναι σημαντικά, καθώς τα παιδιά ασχολούνται πλέον με καινούρια αντικείμενα, τα οποία δεν είχαν διδαχθεί ποτέ στο παρελθόν, συμμετέχουν, ζωγραφίζουν, σχηματίζουν ομάδες για την ανάπτυξη διαφόρων δράσεων και κοινωνικοποιούνται. Σημειώνει μάλιστα, πως στόχος των Διευθύνσεων ήταν να εντάξουν τα καινούρια μαθήματα στις τελευταίες ώρες του σχολικού προγράμματος, προκειμένου να ξεκουράσουν τα παιδιά από τα υπόλοιπα γνωστικά μαθήματα της ημέρας.

“Κανένα κενό σε εκπαιδευτικό προσωπικό”

Αναφερόμενος στη στελέχωση των μονάδων, ο κ. Καφτηράνης υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει κανένα κενό στις ειδικότητες των σχολείων με ΕΑΕΠ, ενώ προσθέτει πως στον Νομό των Κυκλάδων, εργάζονται φέτος 200 άτομα περισσότερα από πέρυσι και συνολικά 600 άτομα σε ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο. Από την πλευρά του δηλώνει ότι δεν υπάρχουν κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, σημειώνοντας ότι τα τρία-τέσσερα κενά νηπιαγωγών που δημιουργήθηκαν εν μέσω της χρονιάς από επαπειλούμενες κυήσεις θα αναπληρωθούν σύντομα, μετά την άμεση ανταπόκριση του υπουργείου Παιδείας. “Καλό είναι να φωνάζουμε και να επισημαίνουμε τα κακώς κείμενα, αλλά θα πρέπει να επικροτούμε και τα θετικά”, προσθέτει, εξηγώντας πως ένα από αυτά είναι και η αποπληρωμή των δεδουλευμένων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών μέσω του ΕΣΠΑ, η οποία μετά από καθυστέρηση τριών μηνών διευθετήθηκε. Ωστόσο, σημειώνει ότι με την πληρωμή των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Πλήθος αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα

Αναφορικά με τη μελλοντική διεύρυνση των μονάδων που λειτουργούν με ΕΑΕΠ, ο κ. Καφτηράνης ενημερώνει πως υπάρχουν αιτήσεις εκατοντάδων σχολείων από όλη την Ελλάδα, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων θα εξετάσει με τη σειρά της όλα τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί τόσο από Μήλο, όσο και από Τήνο και Άνδρο, προκειμένου να συμμετάσχουν περισσότερα σχολεία του νομού.

Όπως εξηγεί, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη ενός σχολείου στο πρόγραμμα αποτελούσε μέχρι και πέρυσι ο αριθμός των θέσεων, αλλά και η δυναμικότητα των μαθητών, η οποία θα πρέπει να ξεπερνά τα 120 παιδιά. “Στην περίπτωσή μας έγιναν δύο εξαιρέσεις, καθώς το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης δεν έχει 120 μαθητές. Πρόκειται όμως για ένα σχολείο παλαιό και αυτόνομο, σε μια εργατική γειτονιά, που διαθέτει αίθουσα εργαστηρίου και πολλές ακόμη παροχές”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Καταλήγοντας, αναφέρει πως στα σκαριά είναι και η έγκριση ενός νέου προγράμματος για τα σχολεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του οποίου θα έχουν τη δυνατότητα απόκτησης διαδραστικών και λειτουργικών πινάκων, καθώς και πολλών ακόμη μέσων. Προσθέτει μάλιστα, πως προτεραιότητα θα δοθεί στα Δημοτικά Σχολεία που εφαρμόζουν Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα.