Συνάντηση για τα προβλήματα στέγασης του 2ου Νηπιαγωγείου και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης

Διεκδικούν την αυτονομία τους

Την ανάγκη κτιριακής ανεξαρτησίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που συστεγάζονται στο συγκρότημα του Ξηροκάμπου, έθεσαν εκ νέου εκπρόσωποι του 2ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στη χθεσινή συνάντησή τους με τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστο Καφτηράνη.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Μιχάλης Ζουλουφός, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, συνοδευόμενος από τους νέους αντιδημάρχους Θάνο Φώσκολο και Σταύρο Γουσγουνέλη, η προϊσταμένη του 2ου Νηπιαγωγείου Άννα Μαρία Χατζηνικολάου και ο διευθυντής του Ειδικού Σχολείου Τάσος Αρμακόλλας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η αναπληρώτρια διευθύντρια και σύμβουλος προσχολικής αγωγής Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Λουκάς Παπαχαραλάμπους, μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Νηπιαγωγείου και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Στήριξης ΑμεΑ Κυκλάδων “Δικαίωμα” Χρήστος Κόνταρης.

Ο ένας στα “χωράφια” του άλλου

Κεντρικό θέμα συζήτησης μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν η κατάθεση νέων προτάσεων για την αντιμετώπιση των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένες μονάδες εξαιτίας της έλλειψης χώρου, η οποία σε συνδυασμό με την αύξηση του μαθητικού δυναμικού τους, τις αναγκάζει να “εισχωρούν” η μία στα “χωράφια” της άλλης.

Κοινή εκτίμηση όλων ήταν ότι θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα η κατασκευή δύο πρόσθετων αιθουσών στο κτίριο του 2ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, υπόσχεση της απερχόμενης δημοτικής αρχής, η οποία σύμφωνα με τους ίδιους, δεν τηρήθηκε ποτέ με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διαιωνίζεται και οι ανάγκες των σχολείων να πληθαίνουν.

Με δεδομένο ότι η νέα δημοτική αρχή αναλαμβάνει τα καθήκοντά της από την 1η Σεπτεμβρίου, εκπαιδευτικοί και μαθητές είναι υποχρεωμένοι να κάνουν υπομονή ακόμα ένα χρόνο μέχρι να υλοποιηθεί το έργο και να αποκτήσουν την αυτονομία που ζητούν.

Σήμερα, τα αιτήματα των σχολείων παραμένουν τα ίδια, ενώ οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα φαίνεται να μην βρίσκουν σύμφωνες όλες τις πλευρές. Όπως δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Καφτηράνης “από τη μία το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο θέλει πίσω τις αίθουσες που παραχωρήθηκαν στο 2ο νηπιαγωγείο και από την άλλη, το 2ο Νηπιαγωγείο χρειάζεται το χώρο, που χρησιμοποιείται από το Ειδικό Νηπιαγωγείο”. “Το ένα σχολείο βρίσκεται μέσα στο άλλο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόταση για μεταφορά προνηπίων στο Νηπιαγωγείο της Άνω Σύρου

Ο ίδιος επεσήμανε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αυτονομία της κάθε ομάδας είναι η λήψη μέτρων, για τα οποία όφειλε να είχε μεριμνήσει ο δήμος, ούτως ώστε οι ιθύνοντες να μην προσκρούουν κάθε χρόνο στο ίδιο πρόβλημα. Πρόσθεσε επίσης ότι για την εξυπηρέτηση του συνόλου των προνηπίων απαιτούνται επιπλέον χώροι, οι οποίοι δεν υπάρχουν.

Πρόταση του κ. Καφτηράνη, η οποία ωστόσο δεν βρήκε σύμφωνη τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Νηπιαγωγείου είναι η μεταφορά αριθμού προνηπίων, που φοιτούν σε αυτό στο χώρο του Νηπιαγωγείου της Άνω Σύρου. Υποστήριξε μάλιστα ότι η προσωρινή αυτή λύση θα εξυπηρετούσε τόσο τους γονείς, όσο και τα παιδιά, καθώς το Νηπιαγωγείο της Άνω Σύρου βρίσκεται λίγα μέτρα πιο μακριά, ενώ ταυτόχρονα θα έδινε τη δυνατότητα στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο να λειτουργήσει αυτόνομα.

Διευκρίνισε επίσης ότι παρόλο που η φοίτηση των προνηπίων δεν είναι υποχρεωτική, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καταβάλλει προσπάθειες προκειμένου να μην μείνει κανένα παιδί εκτός σχολείου.

Πρόθυμη για την κατασκευή νέων αιθουσών η νέα δημοτική αρχή

Με την άποψη του κ. Καφτηράνη συντάχθηκε και ο νέος δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος έκρινε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς οφείλουν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση για όλα τα προνήπια, έχοντας όμως ως προτεραιότητα τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επιπλέον, εξήγησε ότι η νέα δημοτική αρχή είναι πρόθυμη να εξετάσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου κατασκευής των δύο πρόσθετων αιθουσών στο 2ο Νηπιαγωγείο από αδιάθετα ποσά του ΕΣΠΑ, έργο που θα υλοποιηθεί πιθανότατα την επόμενη καλοκαιρινή περίοδο. “Στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση των γονέων, αλλά και η αξιοπρεπής φοίτηση των παιδιών με ειδικές ανάγκες”, σημείωσε στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Μαραγκός, εκτιμώντας ότι όλα αυτά τα χρόνια η δημοτική αρχή έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα. “Τα τελευταία χρόνια ο δήμος της Νάξου σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχει φτιάξει σχολεία με προδιαγραφές για άτομα με ειδικές ανάγκες και εμείς απ' την πλευρά μας, δεν έχουμε κάνει τίποτα”, κατέληξε.

Αντίρρηση γονέων του 2ου Νηπιαγωγείου

Σύμφωνα με τον κ. Καφτηράνη, η λύση της μεταφοράς των μαθητών σε άλλο σχολείο δεν είναι καινούρια, καθώς στο παρελθόν έχει εφαρμοστεί και σε άλλα νηπιαγωγεία του νησιού, χωρίς να υπάρχουν αντιρρήσεις από τους γονείς των παιδιών. “Και από το 5ο νηπιαγωγείο έφυγαν παιδιά, τα οποία πήγαν στο 6ο νηπιαγωγείο και από το 4ο νηπιαγωγείο μεταφέρθηκαν μαθητές στην Άνω Σύρο και στο 1ο νηπιαγωγείο”, εξήγησε, ενώ πρόσθεσε: “θεωρώ ότι πρέπει να λειτουργήσουν αυτόνομα οι σχολικές μονάδες, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για όλα τα παιδιά, αλλά με προτεραιότητα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες”.

Υπογράμμισε ακόμα ότι το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί σφαιρικά και όχι από την πλευρά του κάθε γονέα ξεχωριστά. “Οι ίδιοι μπορεί να θέλουν τα δικά τους παιδιά να εξυπηρετηθούν αλλά εμείς πρέπει να δώσουμε λύση για όλα τα παιδιά”, σημείωσε.

Χρ. Καφτηράνης: “Ο δήμος δεν τήρησε τις υποσχέσεις του”

Αναφερόμενος στο έργο της υπάρχουσας δημοτικής επιτροπής παιδείας υποστήριξε ότι τόσα χρόνια δεν έγινε απολύτως τίποτα. “Δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο, απλά είχαμε κάθε χρόνο τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει κάτι, που δεν έγινε”, είπε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας, επεσήμανε ότι το θέμα δεν είναι πολιτικό, αλλά καθαρά εκπαιδευτικό. “Θα πρέπει να βρεθεί άμεση λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα. Δική μας λύση είναι τα παιδιά να έχουν το χώρο τους και να μη συνωστίζονται σε έναν χώρο που δεν τους φτάνει και τους δημιουργεί προβλήματα”, κατέληξε.

Ετικέτες: