Φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην ομάδα σχεδίασης του πρώτου ελληνικού δορυφόρου

Άξιοι συχαρητηρίων

Στην ομάδα σχεδίασης και κατασκευής του πρώτου ελληνικού δορυφόρου, ο οποίος εκτοξεύτηκε με πύραυλο στις 13 Ιουλίου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί τόσο για ερευνητικούς σκοπούς, όσο και για την παρακολούθηση και προστασία εμπορικών πλοίων, συμμετείχαν ο διπλωματούχος Συμενών Κανής και η φοιτήτρια Εριάνα Πανοπούλου από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Σύρου.

Την ομάδα Δορυφόρου ΛΑΜΔΑ απαρτίζουν μέλη από το Σαν Χοσέ, την Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), την Αθήνα, το Λονδίνο, το Παρίσι, καθώς και από όλα τα μέρη του κόσμου, τα οποία συνεργάστηκαν προς αυτό το σκοπό με τεράστια επιτυχία. Μεταξύ αυτών επιλέχθηκε μια ομάδα από έξι φοιτητές από την Ελλάδα για να συμμετάσχουν στη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής του δορυφόρου στην Silicon Valley, Καλιφόρνια. Την ομάδα πλαισιώνουν οι: Περικλής Παπαδόπουλος, Κώστας Αλεξάνδρου, Εριάννα Πανοπούλου, Βαγγέλης Χριστοδούλου, Μαρία Δημητρακοπούλου, Χαράλαμπος Κουλούρης και ο Σίμος Κανής.

Έργο με παγκόσμιο ενδιαφέρον

Ο δορυφόρος “Λ-sat” εκτοξεύτηκε αποστολή της NASA και παρέμεινε στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για ένα μήνα. Στη συνέχεια, τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη γη, για την εκτέλεση επιστημονικών πειραμάτων, τα οποία αναμένεται να προσελκύσουν παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο βραβευμένος από τη NASA με το βραβείο Turning Goals Into Reality (TGIR), Περικλής Παπαδόπουλος, καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής του ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια San Jose.

Ομάδα Δορυφόρου “ΛΑΜΔΑ”

Όσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες, ο δορυφόρος Λ-sat με την λειτουργικότητα του AIS, έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει και να παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο την κίνηση όλων των ελληνικών εμπορικών πλοίων, παρέχοντας παράλληλα πληροφορίες για τα πλοία που απειλούνται από την πειρατεία.

Στο πεδίο που σχετίζεται με την έρευνα του γραφενίου, ενός από τα πιο σημαντικά καινοτόμα “υλικά” της νανοτεχνολογίας, εργάστηκε ο Έλληνας διδακτορικός φοιτητής Κώστας Αλεξάνδρου υπό την καθοδήγηση του διεθνούς φήμης Καθηγητή Ιωάννη Κυμίση του Πανεπιστήμιου Κολούμπια της Νέας Υόρκης/

Σημειώνεται ότι το γραφένιο σχεδιάζεται για να χρησιμοποιηθεί στα μελλοντικά τρανζίστορ, σε διάφανες και εύκαμπτες οθόνες, σε μπαταρίες του μέλλοντος και αρκετές ακόμη εφαρμογές.

Καθοριστικό ρόλο στην ολοκλήρωση του δορυφόρου έπαιξε ο αρχιμηχανικός Βαγγέλης Χριστοδούλου σε συνεργασία με την Μαρία Δημητρακοπούλου στο system integration. Πολύτιμη ήταν και η συμβολή του Σίμου Κανή στα περιφερειακά συστήματα αλλά και της Αριάνας Πανοπούλου στις τελικές δοκιμές πιστοποίησης, ενώ ο Χάρις Κουλούρης ασχολήθηκε με τη δημιουργία του λογισμικού συστήματος.

Επίσης το project αυτό πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον διακεκριμένο καθηγητή Νικήτα Νικητάκο και με το μεταπτυχιακό φοιτητή Γιώργο Μαντζούρη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι βοήθησαν στην ανάπτυξη και εφαρμογή του AIS.