Πρωτόγνωρη βανδαλιστική επίθεση σε σχολείο της Μήλου

“Χτύπημα στις ηθικές αξίες”

Επίθεση βανδαλισμού από άγνωστους δέχτηκε προ ημερών το γραφείο δασκάλων του 10θέσιου Δημοτικού Σχολείου Μήλου στο οποίο προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές τόσο στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό όσο και στα αρχεία του σχολείου . Ένα τέτοιο πρωτόγνωρο φαινόμενο βίας έχει αναστατώσει την κοινωνία αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού.

Γ. Δαμουλάκης : “Θα ανοίξει κανονικά το σχολείο”

Σε μια προσπάθεια να είναι όλα έτοιμα για την νέα σχολική χρονιά, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου υλοποιούνταν σημαντικές εργασίες συντήρησης καθώς και μικρο παρεμβάσεις τόσο στον προαύλιο χώρο του σχολείου όσο και στο εσωτερικό του με αποτέλεσμα πολλές φορές να παραμένει ανοιχτό μέχρι αργά το βράδυ αναφέρει στη “Κοινή Γνώμη” ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης. Ο κ. Δαμουλάκης φανερά δυσαρεστημένος για το απρόοπτο συμβάν εξήγησε ότι η διάρρηξη και η επίθεση βανδαλισμού έγινε αντιληπτή από την διευθύντρια του σχολείου Αγγελική Θαγκέλη η οποία βρέθηκε στο χώρο με σκοπό την παρακολούθηση της προόδου των εργασιών. Η κ.Αγγελική μόλις αντιλήφθηκε το περιστατικό ειδοποίησε άμεσα τον δήμαρχο και τους αστυνομικούς του αστυνομικού τμήματος Μήλου οι οποίοι έσπευσαν στο χώρο προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες έρευνες για τον εντοπισμό των άγνωστων δραστών. Η υπόθεση η οποία θορύβησε πέρα από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των παιδιών που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο οδήγησε στη συνάντηση του δημάρχου με τους δασκάλους προκειμένου να τεθούν επί τάπητος το ζήτημα αλλά και οι προληπτικές ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν με στόχο την αποφυγή επανάληψης ενός τέτοιου βάρβαρου γεγονότος. Ενώ όσον αφορά τις φήμες για την πιθανή αργοπορία της έναρξης λειτουργίας του σχολείου ο κ. Δαμουλάκης διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και το 10θέσιο δημοτικό σχολείο Μήλου θα ανοίξει κανονικά όπως και τα υπόλοιπα.

“Παιδική άμυαλη συμπεριφορά”

“Εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς πήγα να δω σε τι στάδιο βρίσκονταν οι εργασίες, κάτι το οποίο το κάνω συχνά, και αντιλήφθηκα ότι το γραφείο ήταν παραβιασμένο” αναφέρει με τη σειρά της η διευθύντρια του σχολείου στη “Κοινή Γνώμη”. Οι δράστες οι οποίοι παραβίασαν και προκάλεσαν ζημιές στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που υπήρχαν στην αίθουσα, περιέλουσαν με μελάνι σε σημαντικά αρχεία του σχολείου ενώ σε μια προσπάθεια να καλύψουν τα ίχνη τους χρησιμοποίησαν τους πυροσβεστήρες του σχολείου. Μια οργανωμένη επίθεση η οποία δημιουργεί μια διάχυτη αίσθηση σχετικά με το ποιοι μπορεί να οργάνωσαν μια τόσο κατακριτέα ενέργεια. Οι δράστες όπως εξήγησε η κ. Αγγελική ενώ εισήλθαν στο χώρο του σχολείου σπάζοντας τζάμι παράθυρου που βρίσκεται στο προαύλιο χώρο στη συνέχεια αποχώρησαν από τον ακάλυπτο κάτι το οποίο αποδεικνύει ότι ήταν γνώστς των χώρων του κτιρίου.

Ερωτηθείς για το που στρέφονται οι υποψίες της η διευθύντρια απάντησε ότι σύμφωνα με δικές της εικασίες πρόκειται είτε για πρώην μαθητές οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα φοιτούν πλέον στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση είτε για παιδιά τα οποία επισκέπτονται το νησί τους καλοκαιρινούς μήνες χωρίς να διαμένουν μόνιμα. Σε κάθε περίπτωση για την ίδια το μόνο σίγουρο είναι ότι η επίθεση ήταν οργανωμένη από ομάδα παιδιών και όχι από ένα άτομο. Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους προέβησαν σε μια τέτοια κίνηση η ίδια δεν μπορεί να δώσει καμία εξήγηση καθώς αποτελεί ένα μεμονωμένο φαινόμενο. “Μπορεί προβληματικές καταστάσεις να έχουν σημειωθεί ξανά στο νησί αλλά όχι σε εκπαιδευτικό επίπεδο γι αυτό θεωρώ ότι πρόκειται για άμυαλη ενέργεια η οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επαναληφθεί”.

Τέλος η ίδια εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένη καθώς θεωρεί ότι ο βανδαλισμός που προκλήθηκε στο σχολείο είναι “χτύπημα στις ηθικές αξίες της κοινωνίας και όχι τόσο στις υλικές”. Ωστόσο επιβεβαιώνει τον δήμαρχο Μήλου σχετικά με την κανονική λειτουργία του σχολείου το οποίο περιμένει τους μαθητές του για μια ακόμη χρονιά να προχωρήσουν μαζί προς το δρόμο της γνώσης. Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς έχει αποκατασταθεί δεδομένου ότι όλες οι τάξεις λειτουργούν κανονικά, το διαδίκτυο έχει επανέρθει καθώς και το γραφείο το οποίο έχει βαφτεί και έχει καθαριστεί με το μόνο πρόβλημα να αφορά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος έχει καταστραφεί.

Μεμονωμένο γεγονός που προβληματίζει

Σύμφωνα με έγκυρο ρεπορτάζ οι αστυνομικοί του αστυνομικού τμήματος Μήλου προσανατολίζεται κατά πάσα πιθανότητα σε έφηβους, συμπέρασμα το οποίο απορρέει από τα αποτυπώματα τα οποία βρέθηκαν στο περβάζι του παραθύρου αλλά και στον πυροσβεστήρα τον οποίο χρησιμοποίησαν οι δράστες.

Οι βανδαλισμοί σχολικών κτηρίων και κοινόχρηστων χώρων αποτελούν συχνό φαινόμενο στα περισσότερα μέρα της χώρας με τους αστυνομικούς να καλούνται να αντιμετωπίζουν καθημερινά τέτοιου είδους “κρούσματα” απειθαρχίας οι οποίες επιφέρουν σημαντικές οικονομικές ζημιές που επιβαρύνουν πέρα από τους προϋπολογισμούς των δήμων και τους ίδιους τους δημότες.

Για τα μικρά νησιά των Κυκλάδων όμως αποτελεί ένα πρωτάκουστο γεγονός το οποίο προβληματίζει για το ποια είναι τελικά η χρυσή τομή η οποία θα αναχαιτίσει μια πιθανή αύξηση τέτοιων αψυχολόγητων φαινομένων.

Ετικέτες: