Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Φωτογραφικό υλικό από το 4ο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης και τα Λύκεια της Σύρου

Με το συντονισμό της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου καθώς και των τμημάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, πραγματοποιήθηκαν στις σχολικές μονάδες του Νοτίου Αιγαίου δράσεις κατά τη διάρκεια της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του «Κοινωνικού Σχολείου».

Δεδομένου ότι σημαντικοί φορείς παγκοσμίως αναγνώρισαν τη συμβολή του αθλητισμού στην προώθηση αξιών, στάσεων και δεξιοτήτων που στο σύνολό τους οδηγούν στη δημιουργία ενεργών πολιτών, ορίστηκε στη χώρα μας από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού για το τρέχον σχολικό έτος η 6η Οκτωβρίου 2014, με θεματικό άξονα «Ρατσισμός και διαφορετικότητα, Όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι».

Στο πλαίσιο αυτό οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από τις σχολικές μονάδες σε κάθε νησί, στα σχολεία αλλά και σε πλατείες, στη φύση και σε αθλητικούς χώρους, με την παρουσία του Περιφερειακού Διευθυντή κ. Διονυσίου Μεσσάρη, των Διευθυντών εκπαίδευσης, των κατά τόπους σχολικών συμβούλων, των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων και του συνόλου των εκπαιδευτικών, πολλές αθλητικές και κινητικές δραστηριότητες, παιχνίδια, χοροί, αθλήματα, αγώνες, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, βιωματικά εργαστήρια που υλοποιήθηκαν με τη συνεργασία και τη συμμετοχή των μαθητών, των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας, των γονέων, εκπροσώπων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών των νησιών του Νότιου Αιγαίου.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές για τη διοργάνωση και τη συμμετοχή τους στις παραπάνω δράσεις. Η εμπειρία της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού έρχεται να ενισχύσει τον προσανατολισμό της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου προς ένα σχολείο «ανοιχτό στη ζωή και στη δράση», ένα σχολείο που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και τη δημιουργία ενεργών πολιτών και απαιτεί τη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων της τοπικής κοινωνίας.

Η πρώτη οργανωμένη δράση του Κοινωνικού Σχολείου αγκαλιάστηκε από την εκπαίδευση και την τοπική κοινωνία με καθολική συμμετοχή στις δραστηριότητες που διοργανώθηκαν.