Έναρξη λειτουργίας Δημοσίων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης σε όλη την Ελλάδα

Αποκλεισμός των ΣΕΚ Νάξου και Σύρου

Από τον κατάλογο με τις 21 Δημόσιες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης οι οποίες αναμένεται να λειτουργήσουν για το σχολικό έτος 2014 – 2015 απουσιάζει η Σύρος, παρά το γεγονός ότι η ίδρυση αντίστοιχης σχολής στην έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας και τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης στις 17 Σεπτεμβρίου 2013.

Μεγάλη απούσα θεωρείται και η Νάξος, η οποία προστίθεται στις σχολές εκείνες που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το πράσινο φως για αναγνωρισμένη πιστοποίηση σε εθνικό επίπεδο και επαγγελματική κατάρτιση στο πλαίσιο μη τυπικής εκπαίδευσης σε απόφοιτους Γυμνασίου. Η μη λειτουργία των ΣΕΚ της Νάξου και της Σύρου, διαδόχων των Επαγγελματικών Σχολών που καταργήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο επιβεβαιώνουν τον πρώην Διευθυντή της ΕΠΑ.Σ Σύρου, Επαμεινώνδα Λέστο, ο οποίος έκανε λόγο για συρρίκνωση της Τεχνικής Εκπαίδευσης τόσο στο νησί, όσο και στις Κυκλάδες γενικότερα.

Εκτός σχολικού έτους η έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Ωστόσο, μεταξύ των Δημοσίων ΣΕΚ, οι οποίες θα λειτουργήσουν φέτος συγκαταλέγεται και η ΣΕΚ Ρόδου, αποτελώντας το μοναδικό στίγμα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στην ανακοίνωση του Υπουργείου. Οι υπόλοιπες σχολές οι οποίες θα υποδεχτούν τους αποφοίτους της υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης είναι οι ΣΕΚ Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Περιστερίου, Πειραιά, Αγ. Δημητρίου, Μυτιλήνης, Πατρών, Αγρινίου, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Άρτας, Λάρισας, Κέρκυρας, Σταυρούπολης, Θεσσαλονίκης, Βέροιας, Ηρακλείου, Καλαμάτας, Επιδαύρου και Λαμίας.

Η έναρξη λειτουργίας των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, δίνοντας τέλος στον χαρακτηρισμό “σχολές – φαντάσματα” που τους απέδωσε η Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, αναμένοντας την ενημέρωση του Υπουργείου.

Από την πλευρά του, ο κ. Λέστος, σχολιάζοντας την καθυστέρηση, είχε τονίσει ότι “το Υπουργείο μεριμνά για την ομαλή λειτουργία των ιδιωτικών ΕΠΑ.Σ αλλά βιάζεται να καταργήσει τις δημόσιες καταργώντας ακόμη τους επί θητεία Δ/ντες τους, χωρίς ωστόσο να είναι έτοιμες προς λειτουργία οι δημόσιες Σ.Ε.Κ (Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης) που θα τις αντικαταστήσουν όπως έχει ανακοινωθεί. Αυτή τη στιγμή οι Σ.Ε.Κ είναι σχολεία – φαντάσματα. Δεν είναι γνωστό σε ποιες κτιριακές εγκαταστάσεις θα λειτουργήσουν, ούτε με ποιο προσωπικό και προσόντα, με ποια βιβλία, με ποιο αναλυτικό πρόγραμμα ούτε πότε θα αρχίσει η λειτουργία τους”. Είχε προσθέσει μάλιστα “δεν είναι δυνατόν άλλα υπουργεία να παρέχουν Εκπαίδευση και το αρμόδιο Υπουργείο για την Παιδεία, το Υπουργείο Παιδείας, να παρέχει Κατάρτιση … στο μέλλον, και μάλιστα αβέβαιης ποιότητας εξαιτίας της έλλειψης οργάνωσης και σωστής προετοιμασίας”.

“Έτοιμοι στα 18 μας”

Με σύνθημα “Έτοιμοι στα 18 μας”, το Υπουργείο Παιδείας είχε παρουσιάσει τον περασμένο Ιούλιο τη λειτουργία των Σχολών Επαγγελματικών Κατάρτισης με 56 τεχνικές ειδικότητες. Όπως είχε επισημάνει, οι Σχολές έχουν σκοπό την παροχή αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης σε αποφοίτους της υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης, διάρκειας τριών ετών, με 2 έτη κατάρτισης και 1 έτος μαθητείας.

Η φοίτηση στις δημόσιες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης παρέχεται δωρεάν.

Οι κύριοι στόχοι της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι να εφοδιάσουν τους καταρτιζόμενους με τα κατάλληλα προσόντα (ανάλογα με την επιλεγόμενη ειδικότητα) μέσω της παροχής επιστημονικών, τεχνικών, επαγγελματικών και πρακτικών γνώσεων και να τους παρέχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν τις αντίστοιχες με την ειδικότητα τους δεξιότητες. Παράλληλα θα διευκολύνουν την επαγγελματική ένταξή τους στην αγορά εργασίας και θα εξασφαλίζουν την προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας.

Φιλοσοφία και Πρόγραμμα Σπουδών

Κύριο έργο της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης είναι η παροχή υψηλού επιπέδου προσόντων, με απώτερο σκοπό την απορρόφηση των καταρτιζομένων από την αγορά εργασίας. Αυτό επιτυγχάνεται με την επιλογή και τη διαμόρφωση πιστοποιημένων προγραμμάτων αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης, που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα επαγγελματικά περιγράμματα, στo πλαίσιo των ειδικοτήτων που έχουν ζήτηση στην αγορά εργασίας. Tο έργο τους θα ενισχύεται με την επιλογή εκπαιδευτών με ανάλογες γνώσεις ή και εμπειρία που θα παρέχουν υψηλής ποιότητας κατάρτιση και με τη φιλοξενία σε πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια των δομών της τυπικής εκπαίδευσης, εξασφαλίζοντας το κατάλληλο περιβάλλον για την ολοκληρωμένη κατάρτισή τους.

Το έργο “Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης» υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση” με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και εθνικών πόρων.

Δ. Μεσσάρης: “Δεν έχουμε ενημερωθεί για τις εξελίξεις”

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Διονύσης Μεσσάρης σημείωσε ότι η Διεύθυνση δεν έχει ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις και ειδικότερα για τον αποκλεισμό των ΣΕΚ Νάξου και Σύρου από τη φετινή σχολική χρονιά. Εξήγησε δε, ότι παρόλο που η λειτουργία τους είναι αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης, η υπηρεσία είχε αποστείλει απάντηση σε σχετική επιστολή του Υπουργείου Παιδείας, με την οποία διαβεβαίωνε την ηγεσία για τις προϋποθέσεις που πληρούν τα εργαστήρια των πρώην ΕΠΑΣ, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε αυτά οι νεοϊδρυθείσες ΣΕΚ.

“Καρποί” κατά το ήμισυ

Παρόλα αυτά, οι προσπάθειες της Περιφερειακής Διεύθυνσης καρποφόρησαν κατά το ήμισυ, δεδομένου ότι οι Κυκλάδες δεν θα έχουν καμία απολύτως θέση στον τομέα της Επαγγελματικής Κατάρτισης, σε αντίθεση με τα Δωδεκάνησα, καθώς η ΣΕΚ της Ρόδου ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες τους για τους απόφοιτους Γυμνασίου οι οποίοι επιθυμούν να ακολουθήσουν ειδικότητες, οι οποίες δεν υπάρχουν σε άλλες σχολικές μονάδες.

Ετικέτες: