Ο φοιτητικός σύλλογος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων με αφορμή το διήμερο φεστιβάλ

"Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και ζητάμε ουσιαστικές λύσεις"

Ουσιαστικές λύσεις για το σύνολο των ζητημάτων που τους απασχολεί ως φοιτητές ζητά ο Φοιτητικός Σύλλογος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) Σύρου με αφορμή όλα όσα έχουν αναφερθεί δημόσια, σχετικά με το διήμερο φεστιβάλ που διοργανώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. 

Σε ανακοίνωσή τους, οι φοιτητές τονίζουν πως "αναλαμβάνουν την ευθύνη για το πρόβλημα που δημιούργησαν", ωστόσο καλούν την τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους να σταθούν στο πλευρό τους έμπρακτα και να συνδράμουν στην αναζήτηση λύσεων που θα απαντά στις ανάγκες τους, χωρίς να χρειάζεται να προβαίνουν σε "απειλές και αναφορές σε αστυνομικές επιχειρήσεις". 

Αυτούσια η τοποθέτηση του Φοιτητικού Συλλόγου

Όπως έγινε γνωστό, με διάφορους τρόπους, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, πραγματοποιήθηκε στη σχολή μας ένα διήμερο μουσικό φεστιβάλ, το οποίο, όπως ήταν αναμενόμενο, ενόχλησε μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Αρχικά, θα θέλαμε να αναλάβουμε την ευθύνη για το πρόβλημα που δημιουργήσαμε. Κατανοούμε ότι δημιουργούμε πρόβλημα με τις διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς στο πανεπιστήμιο. Αυτό που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε είναι πως γίνεται σε κάθε τέτοιου είδους εκδήλωση να υπάρχει τόσο μεγάλη αντίδραση και λασπολογία. Δεν είμαστε κάποιου είδους τουρίστες που μένουν στη Σύρο για πέντε με έξι χρόνια, αποτελούμε έναν μόνιμο πληθυσμό που συμμετέχει, δουλεύει, σπουδάζει εδώ, που στηρίζει τη τοπική κοινωνία σε κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο. Δεκατέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση της σχολής στο νησί μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας θεωρεί τους φοιτητές του αλήτες από την Αθήνα που έρχονται και ενοχλούν το κόσμο, καταστρέφουν και βρωμίζουν τα ιστορικά κτίρια και διαφθείρουν την νεολαία του νησιού. Δεν είμαστε “κάφροι” όπως αρέσκονται διάφοροι να μας αποκαλούν σε δημόσιες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και σε ανυπόγραφες καταγγελίες. 

Προφανώς και θα προτιμούσαμε να μην δημιουργούμε πρόβλημα στη πόλη με το να κάνουμε πάρτυ και φεστιβάλ στη μέση μιας κατοικημένης περιοχής. Από την άλλη, βάσει των όσων γνωρίζουμε, ο χώρος του στρατοπέδου είναι ήδη στην επιμέλεια του δήμου για χρήση μέρους του ως πανεπιστήμιο. Εκτός αυτού θα προτιμούσαμε να έχουμε τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις σε έναν χώρο καθώς επίσης και φοιτητική μέριμνα, προβλήματα που λύνονται με τη μεταφορά της σχολής στο χώρο του στρατοπέδου. Άρα αν θέλετε να μας μεταφέρετε στον χώρο του στρατοπέδου, θέλουμε και εμείς. Αν σκοπεύετε να το κάνετε, να το κάνετε όσο πιο γρήγορα γίνετε αντί να μας “απειλείτε” ότι θα το κάνετε. Βέβαια, με βάση τις διάφορες προεκλογικές δηλώσεις, υπάρχουν ακόμα άτομα που δεν ξέρουν ότι το φοιτητικό εστιατόριο έχει μεταφερθεί στο κέντρο της πόλης. 

Κάτι που μας ενόχλησε ωστόσο, είναι οι αβάσιμες αναφορές για ύπαρξη «αντιεξουσιαστικών στοιχείων» κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ (όπως αναφέρθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο), καθώς και η πιθανότητα για αστυνομική επιχείρηση στο χώρο του πανεπιστημίου. Υπενθυμίζουμε ότι το Πανεπιστήμιο είναι ένας ελεύθερος κοινωνικός χώρος, όπου διαδίδονται ελεύθερα ιδέες. Γνωρίζουμε ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι ο τοπικός εκφραστής των πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, οπότε δε θα μας έκανε εντύπωση οποιαδήποτε προσπάθεια καταπάτησης του ασύλου. Είναι απαράδεκτο με αφορμή ένα μουσικό φεστιβάλ, να μπαίνουν, σε ορισμένους, σκέψεις για μια εκ των προτέρων καταστολή. 

Είναι αστείο να γίνονται βαρύγδουπες δηλώσεις όπως “Η Ερμούπολη για πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης” όταν υπάρχει τέτοιου είδους αντιμετώπιση για τέτοιου είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αυτό που ζητάμε είναι κατανόηση και ουσιαστική και μόνιμη λύση στα προβλήματα που έχουμε ως φοιτητές, με επικοινωνία και συζήτηση, όχι με απειλές και αστυνομικές επιχειρήσεις.