Περισσότερες φωνές αντίδρασης στο νέο Λύκειο

«Κύμα» καταλήψεων και στη Σύρο

Σε ρυθμό καταλήψεων κινούνται εκατοντάδες σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με αφορμή ζητήματα που αφορούν στις αλλαγές που εφαρμόζονται στο εκπαιδευτικό σύστημα, με αιχμή κυρίως το θέμα της τράπεζας θεμάτων, με το σύνολο των μαθητών να ζητούν την κατάργηση της. Η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις εκπαιδευτικές μονάδες έχει προβληματίσει αρκετά την εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ για ακόμη μια φορά χύθηκε πολύ μελάνι για το κατά πόσο θα έπρεπε οι μαθητές να προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες και αν τελικά οι καταλήψεις είναι μια μορφή «μόδας» ή αντίδραση.

Το ΕΠΑ.Λ Σύρου συμμετέχει στην κατάληψη

Αφουγκραζόμενοι την κατάσταση που επικρατεί στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο ίδιο κλίμα κινούνται και οι μαθητές των σχολείων των Κυκλάδων, όπως το 1ο Γυμνάσιο Σύρου, το ΕΠΑ.Λ Σύρου καθώς και το Γενικό και το ΕΠΑ.Λ Τήνου, με τα υπόλοιπα σχολεία να επιλέγουν διαφορετικές μορφές αντίδρασης.

Ειδικότερα, υπό κατάληψη βρίσκεται εδώ και δύο ημέρες το 1ο ΕΠΑ.Λ Σύρου, μετά από απόφαση της μαθητικής κοινότητας με τους μαθητές να εξηγούν ότι «Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγη στον αγώνα που δίνουν οι συμμαθητές μας σε ολόκληρη τη χώρα, γι αυτό αποφασίσαμε να προβούμε σε κατάληψη, συμμετέχοντας και εμείς με αυτόν τρόπο στη διεκδίκηση των πάγιων αιτημάτων μας όσον αφορά στη αναδιαμόρφωση του νέου εκπαιδευτικού συστήματος».Παράλληλα εξηγούν ότι στόχος τους είναι να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, τους οποίους καλούν να δείξουν ευαισθησία και σοβαρότητα στα μείζονος σημασίας θέματα της εκπαίδευσης καθώς και στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των μαθητών. Στο πλαίσιο των δράσεων πέρα από την κατάληψη το δεκαπενταμελές του ΕΠΑ.Λ Σύρου ενημερώνει ότι τόσο την Πέμπτη όσο και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθούν πορείες, με τη συμμετοχή και τη στήριξη του Γενικού Λυκείου Σύρου.

«Υπάρχουν πιο ουσιαστικοί και ενεργητικοί τρόποι αντίδρασης από την κατάληψη»

«Προϊόν του γενικότερου κλίματος και της γενικότερης τάσης που επικρατεί αυτές τις ημέρες στα σχολεία της χώρας» χαρακτηρίζει την απόφαση των μαθητών του ΕΠΑΛ Σύρου ο διευθυντής του σχολείου Νίκος Βουτσίνος, ο οποίος τάσσεται κατά αυτής της μορφής κινητοποίησης, καθώς για τον ίδιο αποτελεί στατικός τρόπο διαμαρτυρίας,που όχι μόνο δεν μπορεί να επιφέρει μια ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά παράλληλα εγκυμονεί κινδύνους για τους ίδιους τους μαθητές και τους κηδεμόνες τους στην περίπτωση που η κατάσταση εκτραπεί.

Αποχή του Γ. Λυκείου από την κατάληψη

Από την άλλη δυναμικά και πλειοψηφικά αποφασίστηκε η μη συμμετοχή του Γενικού Λυκείου Σύρου στις καταλήψεις, θεωρώντας ότι δεν αποτελεί μορφή πάλης, ωστόσο οι μαθητές θα συμμετάσχουν στις πορείες της Πέμπτης και της Παρασκευής.

«Είναι η αγωνία ως προς το καινούργιο σύστημα το οποίο εφαρμόζεται από πέρσι και η αντίδραση στο καινούργιο που έχει δημιουργήσει αυτήν την αναστάτωση» εξηγεί η Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Σύρου Ειρήνη Δράκου, η οποία συνέστησε προς κάθε κατεύθυνση ψυχραιμία έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε όξυνση της κατάστασης. Ενώ θέλοντας να διασαφηνίσει τη θέση της τόνισε ότι η κατάληψη «σαφώς και δεν είναι τρόπος διεκδίκησης καθώς τα παιδιά χάνουν το νήμα της καθημερινότητας, το οποίο τους βάζει σε μια διαδικασία μάθησης».

Επίδειξη ισχύος

Με εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος το οποίο προβλέπει την περικοπή αργιών αλλά και την επιμήκυνση του σχολικού έτους για την αναπλήρωση μαθημάτων απαντά ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, στη περίπτωση που συνεχιστούν οι καταλήψεις. Επίσης ο κ. Λοβέρδος αφού τόνισε κατά την τοποθέτηση του στη Βουλή πως ενημερώθηκε ότι το φαινόμενο συνηθίζεται ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, αναρωτήθηκε: «Τι γίνεται με το αναλυτικό διδακτικό πρόγραμμα μέσα στο έτος διότι μέχρι την 17η Νοεμβρίου είναι μισός μήνας διδακτικού έτους. Αν η κατάληψη επεκταθεί τι γίνεται; Η ύλη που θα πάει;» ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία δύσκολη χρονιά, η οποία ξεκινάει με κινητοποιήσεις, κάτι το οποίο «έρχεται σε αντίθεση με το ρόλο του σχολείου στη διαπαιδαγώγηση των μαθητών. Τέλος σε έντονο ύφος ανέφερε ότι οι καταλήψεις «αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα δεδομένου ότι επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο κάτι το οποίο πρέπει να προβληματίσει την μαθητική κοινότητα".

Την παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελέων της χώρας για τις περιπτώσεις των καταλήψεων στα σχολεία ζητά με τη σειρά της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη με εγκύκλιο προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, προκειμένου όπως αναφέρει να «εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων και να αποτραπεί η απώλεια ωρών για τους μαθητές». Επίσης η εισαγγελική λειτουργός ζητεί από τους συναδέλφους της μεταξύ άλλων την πιστή τήρηση των οδηγιών που περιέχονται στην εγκύκλιο του κ. Τέντε.