Παρουσίαση του επετειακού λευκώματος του Ιδιωτικού Σχολείου των Φρερ

“Καλή συνέχεια στο ταξίδι σου, αγαπημένε Άγιε Γεώργιε”

  • Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου, 2015 - 06:09
  • /   Eνημέρωση: 19 Ιαν. 2015 - 7:39
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

Τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Ιδιωτικού Σχολείου “Ο Άγιος Γεώργιος”, επέτειος-σταθμός στην πορεία του έργου που σημάδεψε τη ζωή πολλών ανθρώπων και άφησε τη σφραγίδα του στην τοπική ιστορία, γιόρτασαν το απόγευμα του Σαββάτου οι Φρερ, το εκπαιδευτικό προσωπικό, ο Σύλλογος Αποφοίτων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων της μονάδας.

Η επίσημη παρουσίαση του Χρονικού, που περιγράφει όλη την πορεία που διένυσε το σχολείο για να σταθεί όρθιο στις προκλήσεις της ζωής και να μπορεί να απαντάει ουσιαστικά στο λόγο ύπαρξής του μέσω της αγωγής και της διδασκαλίας που προσφέρει πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα “Κ. Τουλούπη” στο λυκειακό συγκρότημα, στο Μάννα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία, του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Γιώργου Μαραγκού, του υποψηφίου βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Βακόνδιου, διευθυντών και εκπροσώπων των Λασαλιανών σχολείων και πλήθους κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το “παρών” έδωσαν επίσης ο τέως Καθολικός Επίσκοπος π. Φραγκίσκος Παπαμανώλης και ο Αντιδήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου.

Ένας υγιής οργανισμός που παράγει ζωή

Στην έναρξη της εκδήλωσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Λασαλιανής Εκπαιδευτικής Αποστολής στην Ελλάδα Frère Nicolas Πρίντεζης, υπεύθυνος του Κολεγίου Δελασάλ στη Θεσσαλονίκη, της Γαλλικής Σχολής Saint – Paul στον Πειραιά και του Δημοτικού σχολείου Δελασάλ στον 'Άλιμο. Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Frère Φραγκίσκος, ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου, ο οποίος υπηρέτησε στο σχολείο των Φρερ, 28 ολόκληρα χρόνια, εκ των οποίων τα 17 ως Διευθυντής. Όπως τόνισε, “θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε την ιστορία του σχολείου μας ως μια ζωή ενός υγειούς οργανισμού που μέσα από τις βαθιές εισπνοές και εκπνοές που ανανεώνει τα κύτταρά του και τροφοδοτώντας με το αίμα του κάθε μέρος του, διαιωνίζει ό,τι παράγει ζωή. Ενώ αντίθετα, αποβάλλει ό,τι έχει κουράζει και πεθαίνει. Αυτή την καθημερινή πάλι έδωσε και συνεχίζει να δίνει το σχολείο Άγιος Γεώργιος.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, ο Δήμαρχος κ. Μαραγκός και ο Αρχιερατικός Επίτροπος π. Φλαβιανός Αλμπέσκου, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β'.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ “Η Σύρα στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια”, με την υπογραφή του Αντώνη Αλμπανόπουλου. Το επετειακό λεύκωμα, το οποίο επιμελήθηκε ο Frère Μάριος Καπέλλαςπαρουσίασε ο Συριανός δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής Βαγγέλης Περρής. Στη συνέχεια, ο Γενικός Διευθυντής του Σχολείου έκανε μια ιστορική διαδρομή του σχολείου “Άγιος Γεώργιος”, ενώ λίγα λεπτά αργότερα το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει μαθητές σε ένα ξεχωριστό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή της Μαρίας Κουσουλάκου και του Νίκου Ρούσσου.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες των 100 ετών του Σχολείου “Ο Άγιος Γεώργιος” στους Βαγγέλη Περρή, Μαρία Κουσουλάκου και Νίκο Ρούσσο. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον Διευθυντή του Σχολείου και τους προέδρους των Συλλόγων Αποφοίτων και Φίλων και Γονέων & Κηδεμόνων, Λεονάρδο Ρούσσο και Δημήτρη Κωβαίο αντίστοιχα.