Εν αναμονή των τελικών απαντήσεων για την ίδρυση νέων σχολικών μονάδων

“Ζυμώσεις” σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Το ενδεχόμενο συγχώνευσης και ίδρυσης νέων σχολικών μονάδων για το επόμενο διδακτικό έτος απέκλεισε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο με σχετικό έγγραφό του κάλεσε τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης να μην υποβάλουν, μέχρι νεωτέρας, τις ετήσιες προτάσεις τους, σύμφωνα με τις ανάγκες που έχουν καταγραφεί από δήμους και σχολικές κοινότητες.

Ως εκ τούτου, οι Διευθύνσεις δεν θα προβούν, ως είθισται, στην καταχώρηση των προτάσεών τους στο σύστημα του myschool, μέχρι να ανακοινωθεί η τελική απόφαση του υπουργείου.

Σημειώνεται, ότι πέρυσι, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων ήταν η 18η Φεβρουαρίου , ενώ φέτος αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

Προτάσεις από Μύκονο, Νάξο και Σαντορίνη

Ωστόσο, σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Χρήστος Μιχαλόπουλος σημειώνει ότι έχουν ήδη υποβληθεί στην υπηρεσία τρεις προτάσεις για τη δημιουργία σχολικών μονάδων γενικής και ειδικής εκπαίδευσης σε Μύκονο, Σαντορίνη και Νάξο.

Ειδικότερα, το πρώτο αίτημα αφορά στη δημιουργία Γυμνασίου στην Άνω Μερά Μυκόνου. Στη σχετική εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου, υπογραμμίζεται η έλλειψη ικανοποιητικού αριθμού αιθουσών στο υπάρχον κτίριο, όπου φιλοξενούνται σήμερα 360 μαθητές. Για το λόγο αυτό, κρίνεται επιτακτική η μεταφορά της σχολικής μονάδας σε μία νέα κτιριακή υποδομή, η οποία θα μπορούσε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες της.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Θήρας αιτείται τη δημιουργία Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Υπενθυμίζεται ότι φέτος λειτούργησε για πρώτη χρονιά το Εσπερινό Λύκειο Θήρας, δίνοντας την ευκαιρία σε απόφοιτους Γυμνασίου, που λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων αδυνατούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους να φοιτήσουν σε ώρες που δεν εργάζονται, με στόχο την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Ανάμεσα στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η ίδρυση Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Νάξου, η οποία επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα τόσο της Σαντορίνης, όσο και της Σύρου.

Χρ. Μιχαλόπουλος: “Προς εξέταση η ίδρυση Γυμνασίου στη νότια πλευρά της Σύρου”

“Είμαστε πάντα θετικοί στη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων” τόνισε ο κ. Μιχαλόπουλος, ο οποίος κατέστησε γνωστό ότι η Διεύθυνση επανεξετάζει μία παλαιότερη απόφαση δημοτικού συμβουλίου που αφορά στη μεταφορά ενός εκ των τριών Γυμνασίων τα οποία συστεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα του Ξηροκάμπου στη νότια πλευρά της Σύρου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η συγκεκριμένη απόφαση στόχευε αφενός στην εξυπηρέτηση εξυπηρέτηση των μαθητών, οι οποίοι διαμένουν στα χωριά και αφετέρου στην επίλυση οικονομικών και κυκλοφοριακών προβλημάτων τα οποία προκύπτουν, λόγω του έντονου μποτιλιαρίσματος κατά τις πρωινές ώρες αλλά και του υψηλού κόστους μετακίνησης των μαθητών. “Η μετακίνηση κοστίζει περίπου 90.000 – 100.000 ευρώ το χρόνο. Με τη δημιουργία μίας σχολικής μονάδας στον Φοίνικα ή την Ποσειδωνία, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα μικρό λεωφορείο για να συγκεντρώνει και να μεταφέρει τα παιδιά των περιοχών αυτών”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαλόπουλος. Ωστόσο, εξήγησε ότι λόγω των αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση, η Διεύθυνση προτίμησε να μη θέσει το θέμα ως προτεραιότητα για τη φετινή σχολική χρονιά. “Οι αλλαγές είναι λειτουργικές” σημείωσε, προσθέτοντας πως “δεν είναι σωστή η συνύπαρξη τριών σχολικών μονάδων στην ίδια αυλή”. Δεν έκρυψε μάλιστα ότι έχουν ήδη γίνει κάποιες πρώτες συζητήσεις με τη νέα δημοτική αρχή, η οποία εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο αυτό. Επίσης, υποστήριξε ότι η δημιουργία μίας σχολικής μονάδας στο νότιο τμήμα του νησιού θα κριθεί επιβεβλημένη από το δήμο, όταν ο ίδιος κληθεί να καλύψει εξ' ολοκλήρου το κόστος της μετακίνησης των μαθητών. “Προκειμένου να κάνει περικοπή των δαπανών, θα ζητήσει αναγκαστικά τη μεταφορά του Γυμνασίου. \

Χρ. Καφτηράνης: Προτεραιότητα στα τμήματα ένταξης και στα Ολοήμερα σχολεία

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστος Καφτηράνης δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη” ότι δεν έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία προτάσεις σχετικά με την ίδρυση νέων σχολικών μονάδων στα νησιά των Κυκλάδων. Όσον αφορά στις καταργήσεις σχολείων, τόνισε ότι η Διεύθυνση ήταν εξ' αρχής αρνητική. “Από την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς είχα ανακοινώσει ότι δεν θα προχωρήσω σε καμιά συγχώνευση”, δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι πρόθεση της υπηρεσίας είναι τόσο η αποκατάσταση φθορών σε σχολικά κτίρια σε συνεργασία με τους δήμους όσο και η δημιουργία τμημάτων ένταξης για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Σημειώνεται ότι για τη δημιουργία τμήματος ένταξης απαιτούνται περισσότερες των πέντε γνωματεύσεων από το ΚΕΔΔΥ. Καταλήγοντας, ο κ. Καφτηράνης υπογράμμισε ότι φέτος, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης λειτούργησαν Ολοήμερα σχολεία στα μικρά νησιά των Κυκλάδων και στην ορεινή Νάξο, προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί για την εξυπηρέτηση όλων των σχολείων της περιοχής ακόμα και με μικρό μαθητικό δυναμικό.