Χορός, τραγούδι και “σεργιάνι” στις εκδηλώσεις για τη λήξη της σχολικής χρονιάς

Πέτα τα βιβλία, πάμε παραλία

Άλλη μία σχολική χρονιά με τις δυσκολίες, τις αντιξοότητες και τις πολύτιμες εμπειρίες που αποκόμισαν οι μαθητές, για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στα πελάγη της γνώσης και της αρετής, έφτασε στο τέλος της, δίνοντας σε εκπαιδευτικούς και παιδιά την ευκαιρία χαλάρωσης, περισυλλογής και ανασυγκρότησης δυνάμεων.

Με χορό, τραγούδια, ύμνους στη φιλία, ποιήματα που “μοσχοβολούν” Αιγαίο, παιχνίδι και σεργιάνι στην Ελλάδα, τα Δημοτικά Σχολεία της Σύρου αποχαιρέτισαν χθες το απόγευμα το φετινό σχολικό έτος, με ανάμεικτα συναισθήματα χαράς, ικανοποίησης και νοσταλγίας.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί γιόρτασαν τη λήξη της φετινής χρονιάς, αποχαιρέτισαν τα παιδιά της ΣΤ' τάξης, που ανοίγουν τα φτερά τους για νέους εκπαιδευτικούς ορίζοντες και ανανέωσαν το ραντεβού τους τον προσεχή Σεπτέμβριο, όπου τα σχολεία θα αποκτήσουν και πάλι ζωή με τις φωνές και τα γέλια της νέας γενιάς του τόπου μας.

Μήνυμα του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β'

“Καλό καλοκαίρι” ευχήθηκε σε δασκάλους και μαθητές ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β'. Απευθυνόμενος στους μαθητές, τόνισε: “Άλλη μια ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Μια χρονιά γεμάτη όμορφες και χρήσιμες εμπειρίες για όλους σας. Με την καθοδήγηση των εκλεκτών σας δασκάλων συνεχίσατε και φέτος το ταξίδι στο χώρο της γνώσης, με όλες τις δυσκολίες, αλλά και τις επιτυχίες, που κρύβει ένα τέτοιο ταξίδι. Τώρα αρχίζει η περίοδος των διακοπών σας, μια περίοδος ξεκούρασης, αλλά και προετοιμασίας για τη νέα σχολική χρονιά, που σας περιμένει. Χαρείτε το διάστημα αυτό, αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο σας με δημιουργικές δραστηριότητες, διάβασμα βιβλίων, αθλητισμό και ομαδικό παιχνίδι”.

Χρ. Καφτηράνης: “Οι εκπαιδευτικοί έκαναν την υπέρβασή τους”

Θερμές ευχαριστίες για την αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων με τους εκπαιδευτικούς του νησιού εξέφρασε στο μήνυμά του ο Αναπληρωτής Διευθυντής, Χρήστος Καφτηράνης.

“Οι εκπαιδευτικοί, παρά τις αντιξοότητες, κλήθηκαν να κάνουν την υπέρβαση και να συμβάλουν με τον καλύτερο τρόπο στην υλοποίηση του παιδαγωγικού έργου τους, να αφοσιωθούν στη μετάδοση των γνώσεων και των αξιών του πολιτισμού μας, μιας και είναι οι κατ’ εξοχήν εμπνευστές της νέας γενιάς.

Το σχολείο που αποτελεί κυψέλη της χαράς και της δημιουργίας, έχει ως σκοπό του να υπηρετήσει το υψηλό αγαθό της παιδείας μέσα σε θετικό κλίμα διαλόγου και συνεργασίας. Σημαντικοί παράγοντες στην επίτευξη αυτού του σκοπού αποτέλεσαν η πρόβλεψη, η σωστή οργάνωση, η ανάληψη πρωτοβουλιών για την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, ο εθελοντισμός και η συλλογική δράση. Βασικοί και ουσιώδεις παράγοντες για την προαγωγή της γνώσης και του πολιτισμού”.

Κατέστησε δε γνωστό ότι μπροστά στη σπουδαιότητα, αλλά και στις αντιξοότητες της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων συνέχισε για μια ακόμη χρονιά να είναι κοντά στους δασκάλους, τους νηπιαγωγούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους, συνεργάτης και αρωγός στον ωραίο αλλά επίπονο αγώνα τους για την επίτευξη των προσωπικών τους στόχων και επιθυμιών. Mε επιμονή, υπομονή και αγαστή συνεργασία μεταξύ μας, οι προσδοκώμενοι στόχοι της ευοδώθηκαν στο μέγιστο βαθμό με αποτέλεσμα η σχολική χρονιά 2014-2015 να αποτελέσει χρονιά δημιουργίας.

Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου

Αφιερωμένη στον ποιητή του Αιγαίου Οδυσσέα Ελύτη ήταν η εκδήλωση του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, τα παιδιά προσέγγισαν τον ποιητή και τα έργα του, εμπνεύστηκαν από τις εικόνες των ποιημάτων του, έφτιαξαν εικαστικές δημιουργίες, τραγούδησαν, χόρεψαν. Το κοινό είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει μέσα από το επίκαιρο έργο του ποιητή, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για μουσικοχορευτικά και θεατρικά δρώμενα.

4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

“Σεργιάνι στην Ελλάδα” έκαναν οι μαθητές του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, οι οποίοι ταξίδεψαν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας, αναδεικνύοντας χορούς, τραγούδια και παραδοσιακά έθιμα. “Μια χρονιά ακόμα κύλησε ομαλά, με τα θετικά της και τα αρνητικά της, τις καλές μέρες και κάποιες πιο άσχημες” τόνισε η Διευθύντρια του σχολείου κ. Δήμητρα Χαρίση. “Με τους εκπαιδευτικούς υπήρχε μια πολύ καλή συνεργασία και νομίζω ότι πετύχαμε τον στόχο μας, που δεν ήταν άλλος από τη μόρφωση και γενικότερα την κοινωνικοποίησή τους. Σίγουρα προέκυψαν προβλήματα κυρίως όσον αφορά στις κτιριακές ανάγκες του σχολείου. Ωστόσο, είχαμε τη συμπαράσταση τόσο της σχολικής επιτροπής, όσο και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και καταφέραμε να καλύψουμε κάποιες ανάγκες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καλοκαιρινές φιλίες

Από την πλευρά τους, οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης μίλησαν για τις καλοκαιρινές φιλίες που δημιουργούνται κάτω απ' τον υπέρλαμπρο ήλιο και απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων, οι οποίοι έγιναν μαζί τους παιδιά.