Οι αλλαγές στις Διευθύνσεις των Δημοτικών Σχολείων της Σύρου

Ψήφος εμπιστοσύνης στην εμπειρία

Παραμένει στη θέση του το 80% των διευθυντών

Ελάχιστες ήταν οι μεταβολές στην ανθρωπογεωγραφία των Διευθυντών στα Δημοτικά Σχολεία της Σύρου, μετά τις εκλογές που διεξάχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από τους συλλόγους διδασκόντων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, οι διευθυντές, σε ποσοστό περίπου 80% παρέμειναν οι ίδιοι που είχαν αναδειχτεί και με την προηγούμενη διαδικασία.

Μεταβολές σε 3ο Δημοτικό και Βάρη – Μάννα

Ειδικότερα, μεταξύ των δέκα δημοτικών σχολείων του νησιού, αλλαγές σημειώθηκαν μόνο στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, όπου καθήκοντα Διευθύντριας αναλαμβάνει η κ. Χριστιάνα Καρτσέλου και στο Δημοτικό Σχολείο Βάρης - Μάννα, όπου τον κ. Απόστολο Χατζηπαρασκευαΐδη διαδέχεται η κ. Κωνσταντίνα Τσοπάνη.

Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης Διευθυντής παραμένει ο κ. Σπύρος Βλαχόπουλος, στο 2ο Δημοτικό η κ. Ευαγγελία Ζώτου, στο 4ο Δημοτικό η κ. Δήμητρα Χαρίση, στο 5ο Δημοτικό ο κ. Χρήστος Καφτηράνης και στο 6ο Δημοτικό η κ. Αναστασία Ηλιοπούλου. Τη λίστα των διευθυντών συμπληρώνουν ο κ. Αναστάσιος Αρμακόλλας (Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης), ο κ. Πέτρος Προβελέγγιος (Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου) και η κ. Μαριλένα Γιαννούλη (Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας).

Τα κριτήρια επιλογής

Η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας προέβλεπε ότι “ως Διευθυντές σχολικών Μονάδων και Εργαστηριακών Κέντρων επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας σχολικής βαθμίδας με δεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα για οκτώ τουλάχιστον έτη στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Από τα ανωτέρω οκτώ έτη άσκησης διδακτικών καθηκόντων, τα τρία τουλάχιστον θα πρέπει να έχουν ασκηθεί σε αντίστοιχους με την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας, συμπληρώνοντας σε αυτά τουλάχιστον το 50% του υποχρεωτικού τους ωραρίου”.

Για την τελική επιλογή των Διευθυντών λήφθηκαν υπόψη τρία κριτήρια: το κριτήριο επιστημονικής – παιδαγωγικής συγκρότησης και κατάρτισης, το κριτήριο υπηρεσιακής κατάστασης, καθοδηγητικής και διοικητικής εμπειρίας και το κριτήριο συμβολής στο εκπαιδευτικό έργο – προσωπικότητας – γενικής συγκρότησης του υποψηφίου που αποτιμήθηκε με τη μυστική ψηφοφορία του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας που ο κάθε υποψήφιος επέλεξε.

Μέσω της μυστικής ψηφοφορίας εκτιμήθηκαν στοιχεία της προσωπικότητας που έχουν αναδειχθεί στην καθημερινότητα της σχολικής ζωής, όπως η προσωπικότητα, το ήθος, η εντιμότητα, το αίσθημα δικαιοσύνης, η δημοκρατική συμπεριφορά, η επαγγελματική ανάπτυξη και συνέπεια, καθώς και οι ικανότητες του υποψηφίου. Στις ικανότητες του υποψηφίου περιλαμβάνονται ενδεικτικώς: η ικανότητα επικοινωνίας και συνεργασίας, η ικανότητα ανάπτυξης πρωτοβουλιών και επίλυσης προβλημάτων ιδίως διδακτικών, διοικητικών, οργανωτικών και λειτουργικών, καθώς και η ικανότητα δημιουργίας κατάλληλου παιδαγωγικού περιβάλλοντος έμπνευσης των εκπαιδευτικών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Στα ίδια επίπεδα, κυμάνθηκαν οι μεταβολές και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, με το 80% των σχολικών μονάδων να διατηρεί τους ίδιους διευθυντές. Η διαδικασία θα επαναληφθεί σε δύο χρόνια από σήμερα, ενώ μέχρι πρότινος, η θητεία των διευθυντών διαρκούσε τέσσερα έτη. Στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου δεν προέκυψαν ιδιαίτερες αλλαγές, ενώ τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι διαδικασίες για την εκλογή υποδιευθυντών στα Σχολεία.

Χρ. Καφτηράνης: Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο Αναπληρωτής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Χρήστος Καφτηράνης τόνισε ότι η επανεκλογή των ίδιων Διευθυντών αποδεικνύει την αναγνώριση του έργου που έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια στη σχολική μονάδα όπου υπηρετούν.

“Όλοι είναι ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα. Και οι συνάδελφοι οι οποίοι κατέθεσαν την άποψή τους και οι διευθυντές που παραμένουν στη θέση τους. Το μήνυμα είναι πως μέσα από αυτή τη διαδικασία, δεν επιλέγεις τον διευθυντή υποκινούμενος από προσωπικό συμφέρον, αλλά με γνώμονα το όφελος του σχολείου. Και τα αποτελέσματα απέδειξαν ότι η πλειοψηφία των διευθυντών είχαν την αναγνώριση και των συναδέλφων”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξέφρασε μάλιστα και την προσωπική του ικανοποίηση για την τελική επιλογή των διευθυντών, εξηγώντας ότι ο ίδιος συνεργάζεται άψογα μαζί τους και αναγνωρίζει το έργο τους. “Θεωρώ ότι και συνάδελφοι εκπαιδευτικοί εκτίμησαν με τη σειρά τους την προσπάθεια που κάνουν, όπως επίσης τα προσόντα και τη συμπεριφορά τους”, υπογράμμισε.

“Μόνιμο άγχος η στελέχωση των σχολείων”

Κάνοντας έναν απολογισμό της φετινής σχολικής χρονιάς, ο κ. Καφτηράνης υποστήριξε πως παρ' όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα, ήταν μία δημιουργική χρονιά, η οποία ολοκληρώθηκε σχεδόν αναίμακτα. “Είναι γνωστές οι ιδιαιτερότητες του νομού μας. Έχουμε πολλούς αναπληρωτές, γι' αυτό το μόνιμο άγχος μας είναι πώς θα καταφέρουμε το Σεπτέμβρη να λειτουργήσουμε όλα μας τα σχολεία με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό. Παρόλα αυτά, οι σχολικές μονάδες στελεχώθηκαν άμεσα και μπορέσαμε και ξεπεράσαμε τα όποια προβλήματα υπήρχαν στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ελπίζουμε πως με τον ίδιο σωστό προγραμματισμό, θα αντιμετωπίσουμε τα κενά και θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε, ούτως ώστε οι μαθητές να βρουν τον Σεπτέμβρη δασκάλους στα σχολεία” κατέληξε ο κ. Καφτηράνης, καθιστώντας γνωστό, μεταξύ άλλων, ότι τη φετινή χρονιά δημιουργήθηκαν επίσης Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία ενώ αρκετές μονάδες εντάχθηκαν στο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης.