Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης διορισμού αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών

Κάλυψη 160 κενών στις Κυκλάδες

Κατά το ήμισυ επίλυση του προβλήματος υποστελέχωσης των σχολικών μονάδων

Τριψήφιος είναι ο αριθμός των προσλήψεων αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών στις Κυκλάδες, οι οποίοι κλήθηκαν να παρουσιαστούν από το πρωί της Δευτέρας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ερμούπολη για την τοποθέτησή τους σε σχολικές μονάδες της περιοχής μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης προχώρησε την Παρασκευή στην κύρωση των σχετικών πινάκων πρόσληψης των 2.500 αναπληρωτών εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάνοντας την αρχή για την επίλυση της υποστελέχωσης των σχολείων της επικράτειας.

Η περιοχή με τις περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών δασκάλων και νηπιαγωγών για την Α’ φάση ήταν το Ηράκλειο (246), ενώ ακολουθούν οι Κυκλάδες (160), η Δυτική Αττική (153), τα Δωδεκάνησα (147), η Ηλεία (106) και η Εύβοια (102). Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Δ.Ο.Ε.) αποδεικνύεται ότι οι προσλήψεις ακόμα και στις περιοχές με τριψήφιο αριθμό, δεν κάλυψαν το σύνολο των κενών. Συγκεκριμένα, στις Κυκλάδες καταγράφονταν 321 ελλείψεις στις ειδικότητες ΠΕ70 και ΠΕ60 και οι προσλήψεις ήταν συνολικά 160, δηλαδή καλύφθηκε το 50% των κενών.

Το δημόσιο σχολείο σε εκκρεμότητα

Ωστόσο, σε σχετική ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου σημειώνει ότι μετά και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης διορισμού των αναπληρωτών, το πρόβλημα της υπολειτουργίας των σχολείων παραμένει. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι, οι 2.579 διορισμοί αναπληρωτών που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα 13.000 κενά που υπάρχουν συνολικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στην περίπτωση των Κυκλάδων, τοποθετούνται 110 δάσκαλοι και 50 νηπιαγωγοί, όταν τα κενά είναι 205 και 90 αντίστοιχα, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ελλείψεις στην ειδική αγωγή και στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

Μετά τις 10 Οκτωβρίου το πρώτο κουδούνι για τα ειδικά σχολεία

Οι περιορισμοί χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ έχουν προκαλέσει κωλύματα αναφορικά με την πρόσληψη διδασκόντων στην ειδική αγωγή, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, γίνονται προσπάθειες να ξεπεραστούν τα οποία εμπόδια χρηματοδότησης, μέσω των πόρων που έχουν ήδη εξασφαλισθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Μάλιστα το πρώτο κουδούνι και ο αγιασμός για τα περισσότερα Ειδικά Σχολεία αναμένεται να χτυπήσει μετά το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, καθώς οι πίνακες υπολογίζεται να βγουν στις 29-30 Σεπτέμβρη και θα δοθεί ένα μικρό χρονικό διάστημα για την υποβολή και την εκδίκαση των ενστάσεων, πριν από την ανακοίνωση των προσλήψεων.

Μόνο τρεις προσλήψεις στα Ολοήμερα Σχολεία

Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων αναφέρεται, μεταξύ άλλων και στη λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων, η οποία πιθανολογείται να ομαλοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου, δεδομένου ότι έγιναν μόλις τρεις προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ σε όλο το νομό, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα των εργαζόμενων οικογενειών. Για την ιστορία, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την πρόσληψη 344 προσωρινών αναπληρωτών για την κάλυψη λειτουργικών κενών αποκλειστικά στο Ολοήμερο Πρόγραμμα των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων (12.35 μ.μ.-16.15 μ.μ.) στο πλαίσιο υλοποίησης των ανωτέρω Πράξεων ΕΣΠΑ. «Ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των συναδέλφων μας αναπληρωτών δε θα μπορεί να λειτουργήσει κανένα ολοήμερο τμήμα στο νομό, ενώ θα υπάρχουν πάρα πολλές τάξεις που δεν θα έχουν δάσκαλο για να μπορούν να ξεκινήσουν τα μαθήματα και θα πρέπει να περιμένουν τη δεύτερη φάση των διορισμών», υπογραμμίζει ο Σύλλογος.

Η υφιστάμενη κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα τη δίμηνη αποχή των μαθητών από τη φετινή σχολική χρονιά, την απόγνωση εκατοντάδων γονέων από την αναστολή της λειτουργίας των ολοήμερων σχολείων και τέλος, την απελπισία χιλιάδων εργαζομένων εκπαιδευτικών οι οποίοι μένουν στην ανεργία και οδηγούνται στην εξαθλίωση, καθώς δεν θα πληρωθούν τους μισθούς του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου στο όνομα των ισοσκελισμένων μνημονιακών προϋπολογισμών.

«Ζήτημα εγκληματικού πολιτικού ερασιτεχνισμού»

Όπως επισημαίνεται «ενώ αυτή είναι η αναμφισβήτητη εικόνα του δημόσιου σχολείου, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με το «καλημέρα» της ανάληψης των καθηκόντων της αποδεικνύει τις πραγματικές πολιτικές της προθέσεις. Ο νέος υπουργός, κ. Φίλης, δηλώνει ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα για τους μαθητές !!! Για τον κ. Φίλη, συνεπώς, οι 52 κλειστές σχολικές μονάδες στις Κυκλάδες και η αναστολή των ολοήμερων σχολείων είναι μια ασήμαντη εκκρεμότητα ή απλά πρόβλημα των εκπαιδευτικών και όχι των μαθητών και της κοινωνίας. Στο ίδιο μήκος κύματος, η αναπληρωτής υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου αναγγέλλει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, παρά το γεγονός ότι πολλά σχολεία δεν έχουν ακόμη ανοίξει και οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν ακόμη φανεί στα σχολεία. Ο καθένας τελικά με τις εμμονές του, έστω και αν αυτές επιβεβαιώνουν τη θέση του εκπαιδευτικού κινήματος ότι η αξιολόγηση είναι ένα νεοφιλελεύθερο πολιτικό εργαλείο για τη διάλυση του δημόσιου σχολείου».

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, η φετινή πραγματικότητα στα σχολεία δεν είναι μόνο «ζήτημα του εγκληματικού πολιτικού ερασιτεχνισμού της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας», αλλά αποτελεί «πολιτικό σχέδιο για τη νομιμοποίηση της πολιτικής του Μνημονίου 3 στο σχολείο». «Επιδιώκουν να εξοικειώσουν την κοινωνία με τις συμπτύξεις τμημάτων των 27 και 30 παιδιών, με την περιστασιακή λειτουργία των ολοήμερων σχολείων και με την ανάγκη να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο το σχολικό δίκτυο, μέσω συγχωνεύσεων προκειμένου να ανταποκριθεί στη διαρκή μείωση του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη! Το εκπαιδευτικό κίνημα μαζί με όλους τους εργαζόμενους θα υπερασπιστεί το μορφωτικό δικαίωμα της νέας γενιάς. Μόνο μας όπλο ο συλλογικός μας αγώνας για την ανατροπή της πολιτικής που διαλύει το δημόσιο σχολείο», καταλήγει ο Σύλλογος.

«Απαιτούμε οριστικές προσλήψεις με απόλυτη διαφάνεια»

Την οριστική τοποθέτηση των αναπληρωτών με βάση τα ισχύοντα κριτήρια και με απόλυτη διαφάνεια ζητά η «Αγωνιστική Κίνηση» σε σχετικό ενημερωτικό δελτίο που απέστειλε στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) Κυκλάδων, μετά την ανακοίνωση των πρώτων διορισμών.

«Απαιτούμε την ανακοίνωση όλων των κενών, όπως προβλέπει ο νόμος και την τήρηση του κατοχυρωμένου δικαιώματος τοποθέτησης των αναπληρωτών συναδέλφων με βάση τη δήλωσή τους και τα μόριά τους», υπογράφουν τα αιρετά μέλη Γιώργος Καλημερίδης και Τάσος Μουκατεμίδης.

Σημειώνεται ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές εκκρεμότητες που έχει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω του οποίου έχουν εξασφαλιστεί 4000 δεκάμηνες πιστώσεις που μπορούν να δώσουν 4.500-4.700 προσλήψεις αναπληρωτών. Το κονδύλι για προσλήψεις αναπληρωτών μέσω ΠΔΕ είναι αυξημένο συγκριτικά με το 2014-15 κατά 67% και ανέρχεται σε 72.000.000 ευρώ έναντι των 43.000.000 του προηγούμενου σχολικού έτους. Επιπλέον, αναμένονται και οι πρώτες προσλήψεις αναπληρωτών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίες σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου Παιδείας υπολογίζονται στις 900.