Αναγκαία η στήριξη του Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Σύρου

Υπό εξέταση τα προβλήματα

Ελλιπής στελέχωση σε διδακτικό προσωπικό και εκκρεμής κτιριακή κάλυψη συνθέτουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που λειτουργεί στη Σύρο.

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων του Πανεπιστημιακού τμήματος, του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου, η οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Γ. Δαρζέντα ήταν πρωτοβουλία της πλευράς του Πανεπιστημίου.

Για τη συνάντηση αυτή ο κ. Δαρζέντας ανέφερε στην «Κοινή Γνώμη πως «Το Πανεπιστήμιο πάντα προσπαθεί να συνεργαστεί, βέβαια είναι μέσα στο νέο ΕΣΠΑ και πρέπει να κάνουμε τις προτάσεις μας και να προσπαθήσουμε και να ενισχύσουμε και την οικονομία και την ανάπτυξη».

Ουσιαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου, όπως και το σύνολο των πανεπιστημιακών σχολών, αφορά στην στελέχωση, καθώς απαιτείται αύξηση του διδακτικού προσωπικού στα πανεπιστήμια.

Θέμα επί του οποίου στάθηκε ιδιαιτέρως ο κ. Δαρζέντας αναφέροντας «Αναμένουμε πάντα με αγωνία τι θα γίνει με την στελέχωση. Ένα πράγμα που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι τα υπουργεία αυξάνουν τον αριθμό των φοιτητών, χωρίς να δίνουν τρόπους να αντιμετωπιστεί αυτό το πράγμα. Αντιθέτως μειώνεται ο προϋπολογισμός».

Εν αναμονή της επιτροπής

Στις αρχές Απριλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης είχε λάβει απόφαση για την σύσταση 5μελούς επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν δύο μέλη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τρεις αιρετοί, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα εξεύρεσης χώρου, ο οποίος θα στεγάσει τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Παρά την παρέλευση 6 μηνών, η συγκεκριμένη επιτροπή ακόμα δεν έχει ενεργοποιηθεί και τώρα πλέον μπαίνει στη διαδικασία σύστασης της, με την πλευρά του Πανεπιστημίου να δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει για την εξεύρεση λύσεων επί των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Ειδικά για αυτή την δημοτική απόφαση, για τη δημιουργία της επιτροπής που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τα θέματα και τα προβλήματα του Πανεπιστημίου, ο κ. Δαρζέντας, μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη» σημείωσε ότι «Περιμέναμε να ξεκινήσει, είχαμε επικοινωνήσει με τον Δήμο και εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Δεν έχουμε κάνει ούτε καν την πρώτη συνάντηση, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε για να δούμε τι λύσεις θα βρούμε. Είναι στον αέρα η λύση. Το μόνο που παρατηρούμε και διαπιστώνουμε, είναι ότι πραγματικά υπάρχει πελώρια ανάγκη και δεν μπορεί να μείνει έτσι γιατί είναι πάρα πολλά τα παιδιά και οι ανάγκες».

Το πρόβλημα στέγασης

Τα προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο, λόγω της αύξησης των φοιτητών στο τμήμα, αλλά και των απαραίτητων επισκευών των χώρων που ήδη χρησιμοποιούνται, απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο Δήμαρχος, Γ. Μαραγκός είχε αναφέρει χαρακτηριστικά «Εισηγούμαι την πραγματοποίηση ενεργειών (δημοσιοποίηση πρόσκλησης ενδιαφέροντος) για την εξεύρεση χώρου, ο οποίος θα πληρεί τις προϋποθέσεις και τις αναγκαίες προδιαγραφές που θέτει η νομοθεσία, αλλά θα έχει και τη δυνατότητα έκδοσης άδειας εκπαιδευτηρίου, προκειμένου αυτός ο χώρος με νόμιμο τρόπο είτε να μισθωθεί, είτε να αγορασθεί, είτε να πραγματοποιηθεί σύμβαση χρηματοδοτικής μίσθωσης, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δίνει η νομοθεσία, αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου, προκειμένου να αξιοποιηθεί για να φιλοξενηθεί το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο σήμερα στεγάζεται στον α΄ όροφο του κτιρίου των παλαιών αποθηκών».

Συμπλήρωσε δε πως το κόστος θα το αναλάβει ο Δήμος, αποδεικνύοντας εμπράκτως τη στήριξή του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Το σκεπτικό βάσει του οποίου είχε γίνει η συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, αιτιολογήθηκε με την πρόθεσή της για αξιοποίηση συγκεκριμένων δημοτικών ακινήτων ιδιαίτερης σπουδαιότητας που βρίσκονται στην Ερμούπολη προς όφελος του Δήμου και της Συριανής κοινωνίας.

Πρόκειται για μία μονομερή απόφαση, η οποία όμως δεν ενεργοποιήθηκε, καθώς από τις επαφές που ακολούθησαν μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, άλλαξε η στάση και η αντιμετώπιση του Δήμου έναντι των προτάσεων που τότε είχε καταθέσει για απελευθέρωση της αίθουσας «Παναγούλη» του Πνευματικού Κέντρου, στην οποία δραστηριοποιείται το Πανεπιστήμιο.

Πάντως να σημειωθεί πως ακόμα και γι’ αυτή την άτυπη παραχώρηση, στην εν λόγω συνεδρίαση υπερψηφίστηκε η μη ανανέωση της, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ακόμη η παραμονή του Πανεπιστημίου σε αυτήν στον «αέρα».

Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για μία αίθουσα χωρητικότητας 80 ατόμων και σήμερα καλείται να εξυπηρετεί 280 φοιτητές.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του κ. Δαρζέντα ότι «Αυτή τη στιγμή βρεθήκαμε να έχουμε 280 άτομα να βρίσκονται μέσα στην «Παναγούλη» και να πρέπει να κάνουν μάθημα. Ούτε στο Γυμνάσιο μπορεί να γίνει αυτό, ούτε στην Παναγούλη μπορεί να γίνει και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για το που θα μπουν όλα αυτά τα παιδιά Υπάρχουν κάποια μαθήματα που τα πρώτα έτη μαζεύουν και πάνω από 250 άτομα και δεν ξέρουμε που να τα βάλουμε».

Επίσης, τότε είχε αποφασιστεί και η μη ανανέωση της απόφασης παραχώρησης του κτιρίου του π. Καζίνο (παλαιές αποθήκες, λιμάνι Ερμούπολης), συνολικού εμβαδού 696,90 τ.μ., καθώς επρόκειτο, σύμφωνα με τον δημοτικό σχεδιασμό, να ξεκινήσουν άμεσα οι ενέργειες μετατροπής του σε εκθεσιακό χώρο ή σε πινακοθήκη του Δήμου, ενώ παράλληλα, προγραμματίζεται η μεταφορά του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης και του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Καθώς φαίνεται η στάση του Δήμου έχει μετατραπεί έναντι των ατελέσφορων εκείνων αρχικών προτάσεων, μένει να φανεί πόσο έχει ενσκήψει στο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο ώστε να εξευρεθούν κοινά αποδεκτές και κυρίως εφαρμόσιμες λύσεις.

Το κτιριακό πρόβλημα τέθηκε και κατά την συνάντηση των Πανεπιστημιακών με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο, με τον κ. Δαρζέντα να ενημερώνει πως «Υπάρχει πάντα η θετική άποψη ότι θα στηριχτούμε, αλλά αυτή τη στιγμή από ότι βλέπουμε δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό και δεν υπάρχει όμως και η άμεση απαίτηση, η άμεση ανάγκη να φύγουμε. Πάντως θα πρέπει να γίνει κάτι σε ορισμένα κτίρια, όπως η «Παναγούλη» που θέλει επισκευές. Δεν υπάρχει κάτι για σήμερα ή αύριο.

Σαν Πανεπιστήμιο εμείς προσπαθούμε, γι’ αυτό και είχαμε σύσκεψη, για να δούμε πως συνεργαζόμαστε γενικά για την ανάπτυξη, την καινοτομία και να χρησιμοποιηθούν σωστά οι ειδικότητες του Πανεπιστημίου».

Αυτό πρέπει να εξεταστεί επί της ουσίας, καθώς η λειτουργία του Τμήματος θα παραμείνει, όμως υπάρχει τα ενδεχόμενο η έλλειψη κτιριακής κάλυψης στη Σύρο να το απομακρύνει από το νησί και αυτό να μεταφερθεί στην Μυτιλήνη ή τη Ρόδο, που διαθέτουν τις υποδομές και πανεπιστημιακά κτίρια.

Οπότε τόσο η τοπική κοινωνία, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να ιεραρχήσουν το τι προέχει.