Οι δράσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου για το σχολικό έτος 2015-16

Μαθητές και εκπαιδευτικοί συνοδοιπόροι στο ταξίδι της γνώσης

Μαθητές και εκπαιδευτικούς υποδέχεται για δωδέκατη συνεχή χρονιά το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου στην Άνδρο, στοχεύοντας στην πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας πάνω στα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα, προκειμένου να υποστηρίξει το έργο των εκπαιδευτικών, τους παρέχει πρόσβαση σε θεματικά δίκτυα καθώς και εκπαιδευτικό υλικό περιβαλλοντικού περιεχομένου.

Μονοήμερα ή διήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα

Πιο συγκεκριμένα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν τη σχολική χρονιά 2015-2016 είναι: «Ξερολιθιές - δαντελωτοί σχηματισμοί της ελληνικής γης» (για Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), «Το μονοπάτι του νερού» (για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), «Όταν ο γλάρος συνάντησε τη Φρύνη το δελφίνι» (για Νηπιαγωγεία και Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Δημοτικού), «Αν τα ψάρια είχαν φωνή…» (για Ε΄, Στ΄ Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια), «Η Θάλασσα, καθρέφτης μας» (για Ε΄, Στ΄ Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια) και «Ταξίδι στους δρόμους της φωτιάς» (για Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια). Τέλος, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον φυσικό πλούτο της Άνδρου, μέσα από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα: «Τα μανιτάρια της Άνδρου» (για Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), «Ο Μύλης, η μύλη και οι μύλοι της Άνδρου» (για Δ, Ε΄, Στ΄ Δημοτικού, Γυμνάσια, Λύκεια) και «Μονοπάτια της Άνδρου: διαδρομές κάτω από το Αιγαιοπελαγίτικο φως» (για Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια).

Τα προγράμματα είναι μονοήμερα ή διήμερα και απευθύνονται σε ομάδες ως και 30 μαθητών και στους συνοδούς εκπαιδευτικούς. Επιπλέον, το ΚΠΕ παρέχει στους συμμετέχοντες πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό, σχετικό με το θέμα που παρακολούθησαν, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως συνέχιση και επέκταση του προγράμματος στο σχολείο.

Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στο ΚΠΕ Κορθίου, πρέπει αρχικά να στείλουν αίτηση συμμετοχής για έγκριση στους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των οικείων Διευθύνσεων. Στη συνέχεια, οι εγκεκριμένες αιτήσεις διαβιβάζονται στο ΚΠΕ, προκειμένου να γίνει ο προγραμματισμός της επίσκεψης των σχολικών ομάδων. Τέλος, το ΚΠΕ επικοινωνεί άμεσα με τα συγκεκριμένα σχολεία για να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το πρόγραμμα και την επίσκεψή τους.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, οι συνοδοί εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν επιμορφωθεί στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Επιπλέον, προϋπόθεση για την εκπαιδευτική επίσκεψη εκπαιδευτικών με τους μαθητές τους είναι η εκπόνηση εγκεκριμένου περιβαλλοντικού προγράμματος.

Επιμορφωτικά προγράμματα για εκπαιδευτικούς

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2015-2016 θα πραγματοποιηθούν από το ΚΠΕ επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα σεμινάρια αποσκοπούν στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία προσεγγίζονται μέσα από εκπαιδευτικές μεθοδολογίες και τεχνικές, προκειμένου να υποστηριχθούν στην εκπόνηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Η υλοποίηση των σεμιναρίων γίνεται σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Νομών Εμβέλειας και άλλων φορέων.

Επιπροσθέτως, θα διεξαχθούν ημερίδες για εκπαιδευτικούς και ενήλικες με θεματολογία τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα και στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, αναζήτηση λύσεων και παρότρυνση των συμμετεχόντων σε εθελοντικές περιβαλλοντικές δράσεις.

Θεματικά δίκτυα

Πέρα από την εκπόνηση προγραμμάτων, το ΚΠΕ παρέχει στους εκπαιδευτικούς πρόσβαση σε θεματικά δίκτυα, καθώς και παροχή εκπαιδευτικού υλικού, περιβαλλοντικού περιεχομένου. Ειδικότερα, το Κέντρο συμμετέχει στα παρακάτω δίκτυα:

«Το σποράκι, πηγή ζωής» (με συντονιστικό φορέα το ΚΠΕ Λαυρίου). Το δίκτυο προσβλέπει στην ανάδειξη και προστασία των ενδημικών ειδών της Ελληνικής χλωρίδας, στην προστασία της βιοποικιλότητας, στην προστασία των εδαφών από τη διάβρωση, στην δημιουργία μικρών σχολικών κήπων και παράλληλα αναδεικνύει την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης του νερού και της αξιοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων με τη διαδικασία της κομποστοποίησης.

«Ελιά» (με συντονιστικό φορέα το ΚΠΕ Καλαμάτας). Στόχος του προγράμματος είναι να έρθουν οι συμμετέχοντες σε επαφή με το αξιόλογο τοπίο των μεσογειακών ελαιώνων και να γνωρίσουν τον πολιτισμό της ελιάς. Μελετώνται τα προβλήματα που σχετίζονται με την παραγωγή του λαδιού στη μεσσηνιακή γη: καλλιέργειας, βιοκαλλιέργειας, αποβλήτων ελαιοτριβείων,... Ταυτόχρονα προβάλλεται η μεγάλη διατροφική αξία του λαδιού και ο ρόλος του στην παράδοση και την πολιτισμική μας κληρονομιά. Το πρόγραμμα υποστηρίζει το αντίστοιχο Εθνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Ελιά».

Μέλισσας έργα, ανθρώπων αγαθά (με συντονιστικό φορέας το ΚΠΕ Αρναίας). Το δίκτυο θα ασχοληθεί με τη δομή και τη λειτουργία της κοινωνίας της μέλισσας, τη φυσιολογία του εντόμου αυτού, την περιβαλλοντική προσφορά του στο φυσικό περιβάλλον αλλά και την κοινωνική προσφορά του. Οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν με τη μελισσοκομία, ως μια διαχρονική απασχόληση, κύρια ή δευτερεύουσα και θα μελετήσουν τα μελισσοκομικά προϊόντα, από την παραγωγή τους και την επεξεργασία τους μέχρι την προώθησή τους στην αγορά και την κατανάλωσή τους.

«Κάστρο: ο τόπος το ορίζει και ο άνθρωπος το χτίζει» ( με συντονιστικό φορέα το ΚΠΕ Μολάων). Η χώρα μας, λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης, υπήρξε πεδίο διεκδίκησης για πολλούς λαούς. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας υπάρχουν απομεινάρια αυτών των οχυρώσεων που μπορεί να είναι κάστρα, οχυρά, φρούρια, πυργόσπιτα και ο,τιδήποτε συνέβαλλε στην προστασία των κατοίκων της εποχής εκείνης. Οι μαθητές που συμμετέχουν στο δίκτυο, καλούνται να μελετήσουν αυτούς τους χώρους όχι μόνο μέσα στο ιστορικό πλαίσιο που δημιουργήθηκαν αλλά και ως μια σχέση αλληλεξάρτησης με τους κατοίκους τους.

Με τη συμμετοχή τους στα δίκτυα, τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα συνεργασίας και επικοινωνίας με άλλες σχολικές μονάδες καθώς και την παροχή επιστημονικής και παιδαγωγικής στήριξης που μπορούν να προσφέρουν οι συνεργαζόμενοι με τα ΚΠΕ φορείς (όπως ΑΕΙ, Δήμοι, Κυβερνητικοί και μη Κυβερνητικοί φορείς, κ.ά.). Ως συνεργαζόμενος φορέας, το ΚΠΕ Κορθίου συντονίζει και παρέχει υποστηρικτικό υλικό στα σχολεία του νομού που έχουν αναλάβει πρόγραμμα σχετικό με τις παραπάνω θεματικές.

Εκπαιδευτικό Υλικό

Στο ΚΠΕ Κορθίου λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί μπορούν να δανείζονται βιβλία περιβαλλοντικού περιεχομένου, ώστε να διευρύνουν τις γνώσεις τους.

Ετικέτες: