Την επαναφορά του εξαώρου για παιδαγωγούς σε δημοτικούς σταθμούς και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών τους, προβλέπει το σχέδιο νόμου για το παράλληλο πρόγραμμα

«Εξαιρετικά ωφέλιμο μέτρο»

Θετικές εξελίξεις στον χώρο των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, προοιωνίζει το σχέδιο νόμου με τα «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», καθώς φέρνει μείωση του ωραρίου στους παιδαγωγούς, αλλά και δυνατότητα επιπλέον προσλήψεων προσωπικού.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος», που αναμένεται να ψηφιστεί στη βουλή, λίγο μετά την περίοδο των εορτών, έρχεται αναπροσαρμογή του ωραρίου εργασίας για τους εργαζόμενους σε κοινωνικές δομές παιδικής φροντίδας, καθώς επαναφέρει το πρότερο καθεστώς λειτουργίας σε δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, με 30 ώρες την εβδομάδα, αντί 40 ωρών εβδομαδιαίως, που ισχύει από το 2011 έως σήμερα, ενώ κατά συνέπεια, επαναφέρονται και οι βάρδιες των εργαζομένων.

Πρόβλεψη για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση, για το άρθρο 14 του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα, η ρύθμιση αποσκοπεί, εκτός των άλλων, να «θεραπεύσει αδικίες και στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν», κατά τα προηγούμενα έτη.

Μία εξ’ αυτών των αδικιών, όπως χαρακτηρίζεται, είναι και η εξίσωση του ωραρίου εργασίας του προσωπικού στον κλάδου Νηπιαγωγών, Βρεφονηπιοκόμων και συναφών κλάδων των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, με αυτό των διοικητικών υπαλλήλων.

Ως εκ τούτου, στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 14, «αποκαθίσταται το ωράριο εργασίας των βρεφονηπιοκόμων και συναφών κλάδων, το οποίο αδικαιολόγητα εξισώθηκε, με αυτό του διοικητικού προσωπικού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η ιδιαίτερη φύση της συγκεκριμένης εργασίας», ενώ παράλληλα σημειώνεται, ότι «από την εν λόγω ρύθμιση, δεν θίγεται η ομαλή λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών».

Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επί των προϋπολογισμών των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των νομικών τους προσώπων κατά περίπτωση, προβλέπεται πρόσθετη ετήσια δαπάνη, για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού και για την κάλυψη των αναγκών των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, λόγω μείωσης του εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας, από 40 σε 30 ώρες.

Ικανοποίηση χρόνιου αιτήματος των παιδαγωγών

Η επαναφορά του εβδομαδιαίου ωραρίου των παιδαγωγών σε 30 ώρες, αποτελούσε χρόνιο αίτημα των συλλογικών οργάνων του κλάδου, καθώς είχε θεωρηθεί άδικο μέτρο, δεδομένου, ότι για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, η αύξηση των ωρών, αφορούσε σε 2,5 ώρες την εβδομάδα, ενώ για τον τομέα των νηπιαγωγών, η αύξηση αφορούσε σε δύο ώρες ημερησίως.

Όπως είχε τονίσει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας, «με το άρθρο 41 του Ν. 3979/2011 νομοθετήθηκε η αύξηση του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων παιδαγωγών των Δημοτικών παιδικών σταθμών κατά δύο ώρες ημερησίως και μάλιστα χωρίς αύξηση με οποιονδήποτε τρόπο των αποδοχών τους. Όπως καταλαβαίνετε η ρύθμιση αυτή αποτέλεσε μία βίαιη ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων των παιδαγωγών, αφού σε όλο το υπόλοιπο δημόσιο η αύξηση αφορούσε μόνο 2,5 ώρες εβδομαδιαίως».

Όπως τόνιζαν τότε, «παρά το γεγονός, ότι εξακολουθεί να προβλέπεται από ειδικές διατάξεις για άλλες κατηγορίες προσωπικού μικρότερος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας και παρόλο, που υπάρχουν τεράστια προβλήματα με τα υπεράριθμα παιδιά και την έλλειψη προσωπικού, τα οποία προστίθενται στο απάνθρωπο ωράριο, επηρεάζεται σαφέστατα το επίπεδο ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, λόγω της επαγγελματικής εξουθένωσης των παιδαγωγών. Είναι σαφές, ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του παιδαγωγικού λειτουργήματος, είναι αναγκαία η επαναφορά του εξαώρου ωραρίου εργασίας, η οποία όχι μόνο δεν θα διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, αφού, ούτως ή άλλως, οι παιδαγωγοί εργάζονταν σε βάρδιες, που καλύπτουν όλο το ωράριο λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, αλλά αντίθετα, θα διασφαλίσει τον παιδαγωγικό τους χαρακτήρα και θα συντελέσει στην αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής γενικότερα.

Στο πλευρό των παιδαγωγών, ωστόσο, είχε ταχθεί και η ΑΔΕΔΥ, η οποία σε ανακοίνωσή της υπογράμμιζε, πως «δυστυχώς, μαζί με τα άλλα, πολύ μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί, όπως η έλλειψη πόρων, τα κάκιστα κτίρια και οι κάτω του μετρίου υποδομές τους, τα υπεράριθμα παιδιά και η έλλειψη προσωπικού, προστίθεται και το απάνθρωπο ωράριο που προκαλεί τεράστια κόπωση, νευρικότητα, αποδυνάμωση πρωτοβουλιών κτλ, φαινόμενα που λειτουργούν αρνητικά στην ομαλότητα και στην αποτελεσματικότητα που απαιτείται για κάθε τάξη, με τελικό αποτέλεσμα το πολύ χαμηλό, δυστυχώς, επίπεδο ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».

«Η υπηρεσία θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα»

Για την επίπτωση που θα έχει η συγκεκριμένη ρύθμιση, στη λειτουργία των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μίλησε στην εφημερίδα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εξέλιξη ιδιαίτερα ωφέλιμη, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους ίδιους τους παιδικούς σταθμούς.

Όπως επεσήμανε, η αλλαγή του ωραρίου δεν θα επιφέρει κάποια αλλαγή στην ομαλή λειτουργία των σταθμών. «Θεωρώ, ότι η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου θα παραμείνει η ίδια. Δεν νομίζω, δηλαδή, να προκαλέσει κάποιου είδους δυσλειτουργίες. Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, πριν την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, που εξίσωνε το ωράριο, λειτουργούσαν με εξάωρα», εξηγώντας, ότι «προφανώς, η μία παιδαγωγός θα ξεκινά το ωράριό της από τις 7 το πρωί και θα υποδέχεται τα παιδιά, ενώ η άλλη παιδαγωγός θα ξεκινά από τις 9 το πρωί και θα είναι παρούσα έως τις 3 το μεσημέρι, που θα έρθουν οι γονείς να τα πάρουν».

Αξιολογώντας το ενδεχόμενο να επιτραπεί η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού για τις δομές αυτές, ο Αντιδήμαρχος υποστήριξε, πως «αυτό θα είναι μία πολύ καλή εξέλιξη, καθώς με τα τωρινά δεδομένα, δεν γνωρίζω αν θα μπορούν να καλύπτονται οι βάρδιες. Αν, λοιπόν, μπορέσουμε να προκηρύξουμε κάποιες θέσεις παιδαγωγών, θα είναι κάτι ιδιαιτέρως θετικό. Θα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο μέτρο, διότι βρισκόμαστε σε μία κατάσταση, που η λειτουργία τους γίνεται οριακά. Δηλαδή, αν μία παιδαγωγός αρρωστήσει, υπάρχει πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, «η υπηρεσία θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αν τελικά ψηφιστεί ο συγκεκριμένος νόμος. Το σίγουρο είναι, όμως, ότι δεν θα δημιουργήσει προβλήματα. Θα είναι μία θετική εξέλιξη, τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για την ίδια την ποιότητα υπηρεσιών των παιδικών σταθμών».

“Ανάσα” και για τον παιδικό σταθμό του Βήσσα

Παράλληλα, η ενδεχόμενη εφαρμογή των προαναφερθέντων ρυθμίσεων και πρόσληψη προσωπικού, θα μπορούσε να συμβάλλει και στην αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας και του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού του Βήσσα, καθώς όπως ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, «για το προσωπικό του παιδικού σταθμού στο Βήσσα, μία εκ των δύο θέσεων παιδαγωγών, θα πρέπει να προκηρυχθεί, προκειμένου να αποκτήσει και ο σταθμός αυτός τον μόνιμο εργαζόμενο που θα τον λειτουργεί και θα είναι υπεύθυνος».

Ο κ. Αθανασίου εξήγησε, πως η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, μέσω των νέων ρυθμίσεων, θα συμβάλλει, προκειμένου «τουλάχιστον με μία από τις δύο παιδαγωγούς να είναι πλέον μόνιμη και να μην είναι όλοι ορισμένου χρόνου, ώστε να μπαίνει ο Δήμος στη διαδικασία της προκήρυξης κάθε χρόνο».

Εντούτοις, έχει υπάρξει ήδη η μέριμνα για την κάλυψη των θέσεων για τον παιδικό σταθμό του Βήσσα. «Η υπόθεση του Βήσα προχώρησε. Έχει δρομολογηθεί. Περάσαμε έναν κύκλο ενστάσεων και έχει γίνει ο διαγωνισμός αυτός. Κάναμε τον διαγωνισμό και περιμένουμε να τυπωθεί σε ΦΕΚ η πρόσληψη των τριών ανθρώπων που θα τον λειτουργήσουν έως τις 31 Ιουλίου του 2016. Ωστόσο, αυτές οι συμβάσεις είναι ορισμένου χρόνου», τόνισε ο Αντιδήμαρχος.