Συνεχίζονται οι διαδικασίες για την επιλογή Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Άκυρες οι ψηφοφορίες στις Κυκλάδες

Σήμερα διεξάγονται οι συνεντεύξεις των υποψηφίων Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων ενώπιον του συμβουλίου επιλογής, προκειμένου να ολοκληρωθούν και να αναρτηθούν εντός των προσεχών ημερών οι πίνακες της τελικής βαθμολογίας στην ιστοσελίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, οι νέοι Διευθυντές θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους την 1η Φεβρουαρίου 2016.

Στο πλαίσιο της επιλογής, διεξήχθη την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου στη Σύρο η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας, η οποία όμως κρίθηκε άγονη, καθώς δεν σημειώθηκε ικανοποιητική συμμετοχή στις εκλογές. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι δυσκολίες στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία στάθηκαν εμπόδιο στην ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, αφού το σύνολο των Διευθυντών των σχολείων στις Δυτικές Κυκλάδες και τη Σαντορίνη αποκλείστηκε από αυτήν, χωρίς να δοθεί κάποια εναλλακτική λύση για τη συμμετοχή τους στις εκλογές.

Προηγήθηκαν Χρ. Καφτηράνης και Χρ. Μιχαλόπουλος

Ειδικότερα, στη μυστική ψηφοφορία για την ανάδειξη Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συμμετείχαν μόλις 42 άτομα από τους 86 εγγεγραμμένους Διευθυντές σχολείων. Η ψηφοφορία με ποσοστό συμμετοχής 48,84% θεωρήθηκε άκυρη, με αποτέλεσμα να μη μετατραπεί το ποσοστό ψήφων σε μόρια, δεδομένου ότι το απαιτούμενο ποσοστό είναι 65%.

Στην ψηφοφορία, προηγήθηκε ο Χρήστος Καφτηράνης με 17 ψήφους, δεύτερη ήρθε η Μαρκέλλα Παραμυθιώτου με 10 ψήφους και ακολούθησαν ο Σπύρος Βλαχόπουλος με 9 ψήφους, ο Βησσαρίων Παππάς με 4 ψήφους, ο Αναστάσιος Αρμακόλλας με 2 ψήφους και η Ανέζω Τσιγώνια, η οποία δεν έλαβε καμία ψήφο.

Ανάλογη ήταν η διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας για τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην οποία συμμετείχαν 59 από τους 93 εγγεγραμμένους διευθυντές σχολείων. Η διαδικασία θεωρήθηκε εξίσου άκυρη, καθώς για δύο ψήφους το ποσοστό συμμετοχής δεν άγγιξε το 65% (63,44%).

Το ποσοστό των ψήφων δεν μετατρέπεται σε μόρια

Κατά συνέπεια, το βάρος της τελικής επιλογής θα δοθεί αποκλειστικά στη σημερινή συνέντευξη των υποψηφίων. Ωστόσο, υπενθυμίζεται ότι οι Κυκλάδες ήταν ο μοναδικός Νομός της Ελλάδας, στον οποίο οι ψηφοφορίες απεδείχθησαν άκαρπες, δεδομένης της ιδιαιτερότητας του νησιωτικού συμπλέγματος, η οποία δεν λήφθηκε υπόψη από το Υπουργείο Παιδείας. Από την πλευρά τους, οι Υποψήφιοι Διευθυντές αλλά και οι Διευθυντές σχολείων των Δυτικών Κυκλάδων απέστειλαν σχετικό έγγραφο προς το Υπουργείο Παιδείας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με το οποίο ζητούσαν τη δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία με επιστολική ψήφο ή μέσω άλλων τρόπων. Το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί το αναμενόμενο πρόβλημα, το οποίο είχε προβλέψει σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη» και η Αναπληρώτρια του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, αλλά και υποψήφια για τη θέση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου.

Αποκλεισμός των Δυτικών Κυκλάδων και της Σαντορίνης

Όπως εξήγησε ο κ. Καφτηράνης, η μεγάλη αποχή από τις εκλογές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο απαγορευτικό απόπλου, το οποίο ήταν σε ισχύ μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή της διαδικασίας. Ως εκ τούτου, οι Διευθυντές των σχολείων τόσο από τις Δυτικές Κυκλάδες όσο και από τη Σαντορίνη δεν ήταν σε θέση να προσεγγίσουν τη Σύρο, ενώ από το Υπουργείο δεν δόθηκε νέα προθεσμία ούτως ώστε να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία. «Αυτό στην ουσία σημαίνει αποκλεισμός γι’ αυτό και δεν αγγίξαμε το όριο» ανέφερε χαρακτηριστικά, καθιστώντας γνωστό ότι μόνο από τη Σαντορίνη έμειναν εκτός διαδικασίας 16 Διευθυντές.

Καμία εναλλακτική λύση από το Υπουργείο Παιδείας

«Παρόλο που επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο και ζητήσαμε να υπάρχει επιστολική ψήφο, δυστυχώς δεν δόθηκε στους συναδέλφους αυτή η δυνατότητα» εξήγησε, προσθέτοντας ότι αναλόγως έπραξαν και οι Διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι αναζητούσαν κάποια λύση. Ωστόσο, ο κ. Καφτηράνης δήλωσε ικανοποιημένος από την εμπιστοσύνη των συναδέλφων του, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαδικασία, τιμώντας τον με την ψήφο τους. «Για μένα η άποψη των συναδέλφων δεν αντικαθίσταται από καμιά μοριοδότηση. Αυτό σημαίνει πολλά, όπως ότι τα 2,5 αυτά χρόνια ήμουν συνεργάσιμο και συνεπής. Το έργο μου αναγνωρίζεται από τους συνεργάτες μου, αλλά από κει και πέρα η εμπειρία και η παλαιότητα παίζουν σημαντικό ρόλο» ανέφερε, εκτιμώντας ότι δεν θα πρέπει να τίθεται σε δεύτερη μοίρα η νησιωτικότητα και να αδικούνται οι απομακρυσμένες περιοχές. Καταλήγοντας, ο κ. Καφτηράνης εξήγησε ότι στο διάστημα εκτέλεσης των καθηκόντων του από τη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να καλύψει στο μέτρο του δυνατού τις ανάγκες του νομού μας. «Δυστυχώς ακόμη και σήμερα, υπάρχουν κενά στην ειδική αγωγή και στα Ολοήμερα, ενώ σε πολλά σχολεία δε διδάσκεται ακόμα η πρώτη ξένη γλώσσα», υπογράμμισε.

Η τελική βαθμολογία έως τις 19 Ιανουαρίου

Το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας αναμένει με τη σειρά του και ο σημερινός Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Χρήστος Μιχαλόπουλος ο οποίος προηγήθηκε στη μυστική ψηφοφορία της 8ης Ιανουαρίου. Σημειώνεται ότι ο κ. Μιχαλόπουλος ανέλαβε τη θέση αυτή πριν από πέντε χρόνια, αντικαθιστώντας τον Μιχαήλ Φακορέλλη, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε. Η θητεία των νέων Διευθυντών θα διαρκέσει δύο έτη. Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» ο ίδιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους εκείνους που τον ψήφισαν, εξηγώντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.