Ενημέρωση του ΙΜΠΗΣ για το ηφαίστειο της Θήρας

  • Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, 2016 - 17:03
  • /   Eνημέρωση: 31 Ιαν. 2016 - 10:09

Κατά την διάρκεια των ενημερώσεων του ΙΜΠΗΣ (Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης) για την εξέλιξη και την δραστηριότητα του ηφαιστείου προς το ευρύ κοινό θα πραγματοποιηθεί ομιλία την Κυριακή 07 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 18:30 μμ. στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο με θέμα «Το ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου. Το Ηφαίστειο της Σαντορίνης και ο Μινωικός Πολιτισμός».

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής Γεωλογίας του Τμήματος  Γεωλογίας του ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης) κ. Σπύρος Παυλίδης, ενώ θα προλογίσει ο πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ, Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ κος Μιχάλης Φυτίκας. Η ομιλία θα γίνει στα αγγλικά και απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους ξένους επισκέπτες του νησιού μας.

Στην ομιλία του ο κος Παυλίδης περιγράφει τα γεωδυναμικά χαρακτηριστικά, την ηφαιστειακή δραστηριότητα του ενεργού ηφαιστειακού τόξου του Νοτίου Αιγαίου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δομή και τη δραστηριότητα του μοναδικού από επιστημονικής πλευράς και ομορφιάς ηφαιστειακού οικοδομήματος της Θήρας-Σαντορίνης-Καλλίστης (η πιο όμορφη).

Ταυτόχρονα θα παρουσιαστούν χαρακτηριστικές εικόνες των ηφαιστειακών δομών των τειχών της καλντέρας, οι οποίες σχηματίζουν ένα «ανοιχτό βιβλίο Γεωλογίας», καθώς και τα ενεργά ηφαιστειακά κέντρα των ιστορικών εκρήξεων.

Περιγράφεται επίσης λεπτομερώς η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη - σε παγκόσμια κλίμακα - των  τελευταίων 5.000 χρόνων, η γνωστή ως Μινωική Έκρηξη του 1613 π.Χ.. Οι συνέπειες της έκρηξης αυτής παρατηρήθηκαν στον πολιτισμό της Εποχής του Χαλκού  τόσο στη Σαντορίνη όσο και στην Κρήτη. Το ερώτημα που τίθεται, συνεπώς, είναι σε ποιο βαθμό αυτή η βιβλική καταστροφή έπληξε την Εποχή του Χαλκού του Μινωικού πολιτισμού.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ετικέτες: