Συνάντηση Κωνσταντίνου Κουκά με φορείς της εκπαίδευσης για θέματα παιδείας

Επιτακτική η ανάγκη κατασκευής αιθουσών στο Γυμνάσιο Μυκόνου

  • Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:10

Δέσμευση για την άμεση υλοποίηση της ανέγερσης τεσσάρων νέων αιθουσών στο Γυμνάσιο Μυκόνου, εντός της τρέχουσας ημερολογιακής χρονιάς, έδωσε ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς στη συνάντησή του με δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων Δημήτρη Παπαδημητρίου και Αρτέμη Γελανδαλή.

Παρουσία τριών δημοτικών συμβούλων και ενός κοινοτικού συμβούλιου, του Διευθυντή Γυμνασίου Μυκόνου Δημητρίου Μπάλλα, του εκπροσώπου της Σχολικής Επιτροπής Φωτεινής Μίαρη και του προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Μυκόνου κ. Κατσούδα συζητήθηκε επίσης το ζήτημα της ιδιαίτερα κοστοβόρας διαμονής εκπαιδευτικών.

Ασφυκτική κατάσταση

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα επίσπευσης της κατασκευής των νέων αιθουσών στο Γυμνάσιο Μυκόνου, λόγω της ασφυκτικής κατάστασης μέσα στις τάξεις, που οφείλεται στο μεγάλο αριθμό μαθητών, καθώς και της σχετικής ακαταλληλότητας κάποιων αιθουσών. Κοινή εκτίμηση όλων ήταν πως η έκδοση οικοδομικής άδειας και νομιμοποίησης μέρους του σχολικού κτιρίου, χάρη στη δραστική παρέμβαση και τις άμεσες ενέργειες του Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου έχουν καταστήσει ακόμα πιο πρόσφορο το έδαφος για την υλοποίηση του έργου.

Ένταξη του έργου στο Τεχνικό Πρόγραμμα

Καθιστώντας γνωστή την ένταξη του έργου στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου που έχει καταρτιστεί εν όψει του νέου προϋπολογισμού, ο κ. Κουκάς πρόσθεσε πως σε αυτό περιλαμβάνονται ακόμα η αρχιτεκτονική μελέτη κατασκευής του ΕΠΑΛ Μυκόνου, η προμελέτη για την κατασκευή Γυμνασίου Άνω Μεράς και η οριστική μελέτη για κατασκευή κλειστού Γυμναστηρίου στο Γυμνάσιο Μυκόνου.

Κοστοβόρα η διαμονή των εκπαιδευτικών στο νησί

Από τη συνάντηση δεν θα μπορούσε να λείψει και το θέμα της μεγάλης ακρίβειας που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και γενικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι, που διαμένουν στη Μύκονο μετά και την τελευταία αύξηση του ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα. Το υψηλό κόστος καθιστά δύσκολη έως και αδύνατη την εξεύρεση και ενοικίαση δωματίων σε προσιτές τιμές.

Ο Δήμαρχος ανέφερε μάλιστα πως με επιστολή του προς το αρμόδιο Υπουργείο αιτήθηκε τη θέσπιση ενός νέου νομικού πλαισίου, ώστε να καταστεί δυνατόν οι Δήμοι να μπορούν να συμμετέχουν στην επιδότηση ενοικίων για τους δημόσιους υπαλλήλους, που διαμένουν και εργάζονται στη νησιωτική Ελλάδα, καθεστώς το οποίο ήδη ισχύει για τους αγροτικούς και επικουρικούς γιατρούς.

Από την πλευρά τους, τα μέλη της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων ελπίζουν σε τήρηση και υλοποίηση των δεσμεύσεων του Δημάρχου, εξηγώντας πως τα προβλήματα των κτιριακών εγκαταστάσεων στο νησί δεν σηκώνουν άλλη αναβολή, καθώς σχετίζονται με την ασφάλεια και την ποιότητα εκπαίδευσης για όλη τη σχολική κοινότητα και πρωτίστως, για τους μαθητές.

Όσον αφορά στο ζήτημα του υψηλού κόστους διαβίωσης στο νησί και των ακριβών ενοικίων, έκριναν απαραίτητες τόσο μία θεσμική λύση από το αρμόδιο Υπουργείο, όσο και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, η οποία θα πρέπει να δείξει ανάλογη κατανόηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί.