Επιμορφωτικά σεμινάρια κόμικς και δράσεις μυθοπλασίας – βιβλιοπαραγωγής από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων

Η τέχνη κάθεται στα θρανία

Με το αφηγηματικό μέσο των κόμικς θα εξοικειωθούν τις επόμενες ημέρες οι εκπαιδευτικοί της Τήνου και της Σύρου, μέσα από τη συμμετοχή τους στο εργαστήριο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων με τίτλο “Γράφοντας με εικόνες”.

Το εργαστήριο εκμάθησης τεχνικών κόμικς διοργανώνεται στο πλαίσιο των επιμορφωτικών σεμιναρίων με θέμα «Το παρελθόν στο παρόν - Η αρχαιότητα ως πηγή δημιουργικής έμπνευσης».

Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός των σεμιναρίων για τα δύο νησιά έχει τροποποιηθεί, λόγω των απεργιακών κινητοποίησεων της ΠΝΟ και του φορτωμένου προγράμματος των εκπαιδευτικών. Για το λόγο αυτό, το σεμινάριο δημιουργικού σχεδιασμού (design) με τίτλο: “Κρυφοί κώδικες: δίνοντας μορφή στην ιστορία” αναβλήθηκε προσωρινά, λόγω δυσκολιών στην εύρεση ημερομηνιών. Στη θέση του προγραμματίστηκε το τρίτο στη σειρά σεμινάριο, που θα διεξαγόταν αργότερα από τα αρχικά δύο.

Κόμικς – Η 9η τέχνη

Το σεμινάριο εκμάθησης τεχνικών κόμικς προσφέρει στους εκπαιδευτικούς εργαλεία και μεθοδολογίες, προκειμένου να μπορέσουν να αξιοποιήσουν δημιουργικά το μέσο αυτό μέσα στις σχολικές αίθουσες. Στο πρώτο σκέλος του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν συνοπτικά η ιστορία και η θεωρητική πλαισίωση της «9ης Τέχνης» και θα αναλυθούν τεχνικές εικαστικές αφήγησης, που χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους. Στο δεύτερο σκέλος οι εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν σε ένα βιωματικό εργαστήριο και θα γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί κόμικς, δίνοντας έμφαση στις αφηγηματικές δυνατότητες του μέσου και στη συνθετική αναπαράσταση της πραγματικότητας στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, αξιοποιώντας τη δυναμική του. Όλες οι ασκήσεις και το βιωματικό εργαστήριο είναι εμπνευσμένα από εκθέματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Οι διδάσκοντες σε Τήνο και Σύρο

Στην εισαγωγή του σεμιναρίου, θα μιλήσουν ο Επιμελητής Αρχαιοτήτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Νίκος Παπαδημητρίου, η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Ελένη Μάρκου, η Υπεύθυνη Σχολική Δραστηριοτήτων της Β/θμιαςΕκπαίδευσης Κυκλάδων Μαρία Σπαρτινού και η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α/θμιας Εκπαίδευσης, Χρυσάννα Διαμαντή.

Τις βασικές αρχές σχεδιασμού των κόμικς θα παρουσιάσει η κ. Λήδα Τσενέ, Δρ. του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού Παντείου Πανεπιστημίου, καθώς και Διευθύντρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Comicdom Press. Τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, η κ. Τσενέ θα αναπτύξει το θέμα “ιστορία και θεωρία των κόμικς”, παραθέτοντας τρόπους αφήγησης σε διαφορετικές περιόδους της ιστορίας.

Το σεμινάριο εκμάθησης τεχνικών κόμικ “Γράφοντας με εικόνες” θα διεξαχθεί σήμερα (17:00-21:00) και αύριο (10:00-14:00) στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού. Το πρόγραμμα ταξιδεύει και στη Σύρο, την Τετάρτη 9 Μαρτίου (17.00-21.00) και την Πέμπτη 10 Μαρτίου (17:00-21:00). Σημειώνεται ότι ο χώρος διεξαγωγής δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, ενώ ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

“Φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι”

Ωστόσο, οι δράσεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων δεν σταματούν εδώ. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων και την εκπαιδευτικό κ. Χαρά Κατσαρή διαδραστικές δραστηριότητες για παιδιά της Β και Γ' τάξης, αφιερωμένες στο παραδοσιακό παραμύθι.

Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τα ελληνικά παραδοσιακά παραμύθια και ταυτόχρονα, να δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι, μέσα από τεχνικές μυθοπλασίας.

Το πρώτο μέρος του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016 στο χώρο του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, όπου η κ. Κατσαρή θα αφηγηθεί στα συμμετέχοντα παιδιά επιλεγμένα παραδοσιακά παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπαιδευτικός, προαιρετικά, μπορεί να ενθαρρύνει τα παιδιά να ασχοληθούν περισσότερο με το θέμα, συλλέγοντας παραμύθια από το οικογενειακό περιβάλλον, ενώ θα υπάρχει δανειστικό υλικό για τις τάξεις που επιθυμούν να το αξιοποιήσουν.

Την Πέμπτη 31 Μαρτίου και την Παρασκευή 1 Απριλίου 2016, οι τάξεις που ήδη έχουν πάρει μέρος, έχουν την δυνατότητα στο χώρο του Λ.Ε.Σ., να συμμετάσχουν σε δράση μυθοπλασίας και βιβλιοπαραγωγής, με σκοπό να δημιουργήσουν συλλογικά το δικό τους παραμύθι.

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι η γνωριμία των παιδιών με τον πλούτο των παραδοσιακών μας παραμυθιών, αλλά και η δημιουργική τους εμπλοκή με αυτό. Το κάθε τμήμα που θα συμμετάσχει στις δράσεις, θα αφιερώσει συνολικά τρεις διδακτικές ώρες. Το ακριβές πρόγραμμα, θα ανακοινωθεί μετά τις δηλώσεις συμμετοχής των τάξεων.

Ετικέτες: