Δράσεις του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης για τα 190 χρόνια της Ερμούπολης

Η πόλη μας γιορτάζει!!!

Την πόλη του Θεού Ερμή, τη δική τους πόλη με την περιλάλητη ομορφιά, τη λαμπρή ιστορία και την ανεκτίμητη πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν οι μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματός του για τους θεούς του Ολύμπου.

Με αφορμή τον εορτασμό των 190 χρόνων από τη δημιουργία της Ερμούπολης, οι 31 μαθητές, συνοδευόμενοι από τη Διευθύντρια Άννα Μαρία Χατζηνικολάου και τις υπόλοιπες νηπιαγωγούς του σχολείου, επισκέφτηκαν τρία από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα κτίρια της πόλης, το Δημαρχιακό Μέγαρο, το Πνευματικό Κέντρο και το Ταχυδρομείο Σύρου.

Καλλιτέχνες και… δημοσιογράφοι

Πρώτος σταθμός των παιδιών, το επιβλητικό και μεγαλοπρεπές Δημαρχείο της Σύρου. Εκεί, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Φραγκίσκο Βακόνδιο στον οποίο παρέδωσαν τις εντυπωσιακές ζωγραφιές τους. Σημειώνεται πως σε αυτές είχαν συμπεριλάβει και ερωτήσεις σχετικές με την πόλη τους που είχαν σκεφτεί και καταγράψει για να τις θέσουν στον Δήμαρχο κ. Γιώργο Μαραγκό. Μεταξύ αυτών: «γιατί φτιάξατε το δρόμο της παραλίας»; «γιατί το Δημαρχείο είναι στην Πλατεία»; «πότε θα ολοκληρωθεί το ποδηλατοδρόμιο»; «γιατί φτιάξατε παιδικές χαρές;». Μέσα από τη δράση αυτή, οι μαθητές εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για τη σημερινή εικόνα της πόλης της, η οποία συνεχώς αναπτύσσεται και αποκτά ένα πιο φιλόξενο πρόσωπο τόσο για τους κατοίκους της, όσο και τους επισκέπτες της.

Περιήγηση στο ιστορικό κέντρο

Επιπλέον, κάθε μαθητής δημιούργησε δύο ακόμα μικρότερα έργα, όπου στο ένα απεικονίζεται ο Θεός Ερμής και στο άλλο η Ερμούπολη. Οι ζωγραφιές αξιοποιήθηκαν για τη δημιουργία μίας μεγάλης σύνθεσης με το όνομα της πόλης μας. Το έργο παραδόθηκε στο Δήμο και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του κ. Βακόνδιου πρόκειται να εκτεθεί σε κάποιο εμφανές σημείο του Δημαρχιακού Μεγάρου, προκειμένου να το θαυμάσουν το επόμενο διάστημα οι επισκέπτες του.

Η περιήγηση των μαθητών στους «θησαυρούς» της Ερμούπολης συνεχίστηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στο κεντρικό κατάστημα του Ταχυδρομείου Σύρου, όπου αντάλλαξαν μεταξύ τους γράμματα. Στο πλαίσιο της δράσης, τα παιδιά έγραψαν το γράμμα τους και το έριξαν στο ταχυδρομικό κουτί, χωρίς να γνωρίζουν ποιος από τους συμμαθητές και φίλους τους θα είναι ο παραλήπτης.

Μέσα από τη μεγάλη αυτή βόλτα στο κέντρο της πόλης, οι μαθητές έμαθαν πώς η Ερμούπολη πήρε το όνομά της, τι είναι έμπορος και τι υπάλληλος και γενικότερα ήρθαν πιο κοντά με την ιστορία του τόπου τους, που αποτελεί τη βάση για να οικοδομήσουν το δικό τους ελπιδοφόρο μέλλον.