Απολογισμός της φετινής σχολικής χρονιάς από τους Διευθυντές του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου

Ακμαίοι και αισιόδοξοι, κόντρα στον καιρό

Ομαλή, αναίμακτη και δημιουργική, σε πείσμα των δυσκολιών και των ιδιαιτεροτήτων που αποτελούν κάθε χρόνο πρόκληση για μαθητές και εκπαιδευτικούς, χαρακτηρίζουν το φετινό σχολικό έτος που ρίχνει σιγά σιγά αυλαία, οι διευθυντές του Γενικού και του Επαγγελματικού Λυκείου της Σύρου.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων και της αντίστροφης μέτρησης για την τελική δοκιμασία των μαθητών που θα τους οδηγήσει στα μονοπάτια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η κ. Ειρήνη Δράκου και ο κ. Νίκος Βουτσίνος κάνουν τον δικό τους απολογισμό για τη χρονιά που αφήνουν πίσω τους.

Μια χρονιά, που εκτός από αγωνίες, έγνοιες και καρδιοχτύπια, είχε και αρκετές ευχάριστες στιγμές χάρη στο ζήλο και την άσβεστη επιθυμία των μαθητών για συνεχή διεύρυνση των γνωστικών πεδίων τους και ενασχόληση με περισσότερα αντικείμενα, πέρα από τα σύνορα της τυπικής ακαδημαϊκής ταυτότητας των σχολείων.

Ερ. Δράκου: «Μαθητές πρόθυμοι και συνεργάσιμοι»

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η Διευθύντρια του ΓΕΛ Σύρου σημειώνει πως κάθε χρονιά έχει τις ιδιαιτερότητές της. «Δεν μπορώ να πω ότι είναι πιο εύκολη ή πιο δύσκολη, απλά μας φέρνει αντιμέτωπους με αλλαγές που άλλοι αποφασίζουν για εμάς. Ωστόσο η αίσθηση μικρών και μεγάλων, μαθητών και καθηγητών είναι κοινή. Ότι η φετινή χρονιά κύλησε πολύ γρήγορα και ήρεμα, καθώς δεν υπήρχαν ελλείψεις σε προσωπικό και τα βιβλία μας είχαν έρθει από πέρυσι την άνοιξη». Αναφερόμενη στις επιδόσεις, το ενδιαφέρον και τη συνεργασία των μαθητών, η κ. Δράκου χαρακτήρισε το επίπεδο και των τριών τάξεων του σχολείου, εξαιρετικό. «Εκτός από τα μαθήματά μας, καταφέραμε να κάνουμε και πολλά δημιουργικά πράγματα. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτό το κομμάτι. Δηλαδή το να γίνονται ερευνητικές εργασίες, περιβαλλοντικά προγράμματα και εκπαιδευτικές εκδρομές, μέσα από τις οποίες οι μαθητές αποκτούν πολύτιμες εμπειρίες».

ΑκαδημαΪκή γνώση και δημιουργικότητα

Όπως εξηγεί, το σχολείο κυνήγησε τους στόχους που έθεσε από την αρχή της χρονιάς και κατάφερε να τους πετύχει. «Βγήκαμε τρίτοι σε πανελλήνιο διαγωνισμό φυσικής, στείλαμε τρεις μαθητές στην ημερίδα Euroscola στο Στρασβούργο και τώρα θα στείλουμε έφηβο βουλευτή στο πρόγραμμα «Βουλή των εφήβων». Υπενθυμίζει ακόμα ότι κατά τη διάρκεια του έτους υλοποιήθηκαν τέσσερα περιβαλλοντικά προγράμματα, η Α’ Λυκείου επισκέφτηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μολάων στην Πελοπόννησο, ενώ μαθητές του σχολείου έλαβαν μέρος σε αξιόλογο συνέδρια. Σημαντικές είναι επίσης και οι διακρίσεις σε αθλητικά πρωταθλήματα σε επίπεδο Νομού, όπου το ΓΕΛ Σύρου κατέκτησε τις πρώτες θέσεις.

Τέλος, ολοκληρώθηκε, μεταξύ άλλων και το στήσιμο της Βιβλιοθήκης του σχολείου, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με τις δωρεές φίλων του. «Η βιβλιοθήκη φέρει το όνομα του Πέτρου Κοσκορόζη από το 1901 που δώρισε μετοχές στο τότε Γυμνάσιο Αρρένων και το υλικό της το έχουμε κληρονομήσει εμείς. Ο χώρος της χρησιμοποιείται και ως αναγνωστήριο, αίθουσα προβολών, λογοτεχνίας και ξένων γλωσσών».

«Καμαρώνω για τα παιδιά μας»

Όπως σημειώνει η κ. Δράκου, η γνώση και η δημιουργικότητα είναι δύο έννοιες που μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, επιφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα. «Τα παιδιά είναι πολύ συγκεντρωμένα στις σπουδές τους και στις εξετάσεις τους και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν ελεύθερο χρόνο. Καμαρώνω διπλά γι’ αυτά, γιατί ερχόμαστε βράδια, δουλεύουμε σαββατοκύριακα, ό,τι χρόνο μπορούμε να αξιοποιήσουμε, τον αξιοποιούμε. Και αυτό είναι παρήγορο γιατί δείχνει ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων που ενδιαφέρεται να κάνει πράγματα» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως οι μαθητές διαθέτουν τεχνογνωσία, γνώση υπολογιστών, μοντάζ ταινιών και νέων μηχανημάτων, που χρησιμοποιούν παράλληλα με την ακαδημαϊκή τους γνώση. «Εμείς τους βοηθάμε να παρατηρούν τι συμβαίνει γύρω τους και να κάνουν προτάσεις για τον κόσμο που ονειρεύονται. Τι μπορεί να βελτιωθεί, τι μπορούμε να κρατήσουμε και να το εξελίξουμε. Όλα αυτά τα στοιχεία μας διαφοροποιούν, γιατί δεν είμαστε ένα Λύκειο που ασχολείται μόνο με τα μαθήματα, παρόλο που και σε αυτό ξεχωρίζουμε. Οι μαθητές στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι καλοί και αποφασισμένοι να ακολουθήσουν σπουδές, έχοντας φυσικά τη στήριξη της οικογένειάς τους» δηλώνει η κ. Δράκου, τονίζοντας πως το σχολείο τυγχάνει της θερμής στήριξης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, των φίλων του, παλαιών μαθητών και ολόκληρης της κοινωνίας. «Όπου έχω ζητήσει βοήθεια στο όνομα του σχολείου, πάντα την έχω», υπογραμμίζει.

«Οι καλύτερες μέρες έρχονται»

Ως ένας άνθρωπος που προσπαθεί να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, η Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Σύρου υποστηρίζει πως το κλειδί για την πρόοδο και την επιτυχία είναι η νηφαλιότητα, η ψυχραιμία, η αισιοδοξία και η ομαδική δουλειά. «Δηλαδή χρειαζόμαστε και επιστημονικό έργο, τεχνογνωσία και όραμα». Ωστόσο, όπως εξηγεί, δεν λείπουν και κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες, που εμποδίζουν το σχολείο να διευρύνει ακόμα περισσότερο τις δράσεις του. «Πολλά παιδιά έκαναν πίσω γιατί δεν υπήρχαν τα χρήματα για τις εκδρομές και τις αποστολές. Αρκετοί φίλοι μας βοήθησαν και μας ενίσχυσαν οικονομικά. Αλλά κρατάμε ένα επίπεδο και προχωράμε γνωρίζοντας, πως οι καλύτερες μέρες στη ζωή έρχονται», καταλήγει.

Ν. Βουτσίνος: «Οι μαθητές μας έχουν θέσει υψηλούς στόχους»

Το ίδιο ικανοποιημένος εμφανίζεται και ο Διευθυντής του Επαγγελματικού Λυκείου Σύρου κ. Νίκος Βουτσίνος, ο οποίος μιλάει για μία χρονιά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία αρκετές δράσεις, όπως η θεατρική παράσταση της Γ’ Λυκείου και η έκθεση με ερευνητικές εργασίες των μαθητών στο σχολικό εργαστηριακό κέντρο. Την έκθεση παρακολούθησε και μεγάλος αριθμός μαθητών Γυμνασίου.

Αναφερόμενος στους στόχους των μαθητών οι οποίοι θα εξεταστούν πανελλαδικά από την προσεχή Δευτέρα, ο κ. Βουτσίνος εξηγεί ότι πολλοί εξ’ αυτών είναι αποφασισμένοι να βάλουν τα δυνατά τους για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. «Ελπίζουμε να διατηρηθεί το ποσοστό επιτυχίας των προηγούμενων χρόνων και να συνεχιστεί η καλή παράδοση».

«Δημιουργήσαμε μια καλή μαγιά»

Επιπλέον, επισημαίνει το αξιόλογο επίπεδο των μαθητών που φοίτησαν φέτος στην Α’ Λυκείου, καθώς η πλειοψηφία εξ’ αυτών διατήρησαν τους υψηλούς βαθμούς του Γυμνασίου και στα δύο τετράμηνα της φετινής σχολικής χρονιάς. «Θεωρούμε ότι δημιουργήσαμε μια πολύ καλή μαγιά νέων μαθητών που έχει να δώσει πολλά περισσότερα στο μέλλον». Όπως τονίζει, η μαθητική διαρροή φέτος ήταν πολύ μικρότερη από άλλες χρονιές, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι «και του χρόνου θα υπάρχει ένα καλό ρεύμα προς το ΕΠΑΛ δεδομένου ότι άνοιξε πλέον η πόρτα και για τις Ανώτατες σχολές πλέον, μέσω του Επαγγελματικού Λυκείου και μάλιστα με πολύ καλές προϋποθέσεις.

Καλή επιτυχία στους μαθητές

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος εφαρμόζεται το σύστημα εξετάσεων "δύο ταχυτήτων". Εκτός από τους τελειόφοιτους, δικαίωμα να εξεταστούν με το καταργηθέν σύστημα, έχουν και απόφοιτοι παλιότερων ετών.

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου οι μαθητές των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ με το παλαιό σύστημα θα εξεταστούν στο μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας Γενικής Παιδείας, ενώ οι μαθητές των ΓΕΛ με το νέο σύστημα θα εξεταστούν στα Αρχαία Ελληνικά Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών.