Τοποθέτηση του προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Φρ. Βακόνδιου για τα κριτήρια οικονομικής στήριξης των σχολικών μονάδων της Σύρου

Διευκρινίσεις κατανομής πόρων

Ερώτηση της Κίνησης Πολιτών Σύρου με αφορμή τη δυσαρέσκεια του προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων

Με αυστηρά αριθμητικά κριτήρια πραγματοποιείται η κατανομή των κρατικών πόρων μέσω των Δήμων στο σύνολο των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Φραγκίσκος Βακόνδιος κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, απαντώντας δημόσια στη δυσαρέσκεια του προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Κυκλάδων, Χρήστου Μιχαλόπουλου, όσον αφορά στην ανισότιμη στήριξη των σχολείων.

Το “παράπονο” του κ. Μιχαλόπουλου μεταφέρθηκε μέσω ερώτησης που έθεσε επί τάπητος ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης προς τη Δημοτική Αρχή κατόπιν επικοινωνίας τους, καθώς όπως γνωστοποίησε, υπήρξε αντίδραση εκ μέρους του, παρατηρώντας πως με τα νέα δεδομένα, τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι “ριγμένα” από άποψη οικονομικής ενίσχυσης.

Ως φαίνεται η απαξίωση του δημόσιου σχολείου γενικώς καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών και κυρίως, οι συνεχείς περικοπές στους πόρους που προορίζονται για τις σχολικές μονάδες “γεννούν” διαφωνίες κι εντάσεις, αφού τα ανοικτά ζητήματα των σχολείων πολλαπλασιάζονται και παραμένουν επιτακτικά στο προσκήνιο, με το κάθε ευρώ να αποδεικνύεται πολύτιμο για τα ταμεία τους.

Μετέφερε δημόσια τη δυσαρέσκεια του Δ/ντη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Το θέμα άνοιξε ο κ. Χρυσαφίδης ενημερώνοντας το σώμα για τη θέση του κ. Μιχαλόπουλου σε επίπεδο νέων δεδομένων βάσει των οποίων κατανέμονται οι διαθέσιμοι - από το κεντρικό κράτος προς τους Δήμους – πόροι. “Είχα μία συνάντηση εργασίας με τον κ. Μιχαλόπουλο, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Κυκλάδων ο οποίος μου έθεσε ένα θέμα, ότι προβλέπει ο κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων την ισότιμη μεταχείριση της Δευτεροβάθμιας με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ως προς τις χρηματοδοτήσεις, κάτι που ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, κατά τους ισχυρισμούς του δεν τηρεί. Θα θέλαμε μία ενημέρωση σχετικά επ΄αυτού” τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, ζητώντας απάντηση από τον κ. Βακόνδιο. Θα πρέπει εξ αρχής να υπενθυμιστεί πως, μέχρι και πέρυσι, το σύνολο των χρημάτων μοιραζόταν στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με άξονα τα ποσοστά 55 – 45% αντίστοιχα, σύμφωνα με τον αριθμό των σχολείων και των μαθητών που φοιτούν σε αυτά.

Αυστηρή τήρηση κριτηρίων

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο κ. Βακόνδιος πραγματοποιώντας αναλυτική ενημέρωση για τον τρόπο που διαμορφώνονται τα κριτήρια κατανομής και τη βαρύτητα συγκεκριμένων δεδομένων που πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους οι αρμόδιοι των Επιτροπών των Περιφερειών, τεκμηρίωσε τις ενέργειες της δημοτικής πλευράς. “Το παράπονο ουσιαστικά του κ. Μιχαλόπουλου και η θεώρηση ότι είναι άνιση η αντιμετώπιση ανάμεσα σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχει σχέση με την απόφαση που είχαμε λάβει σαν δημοτικό συμβούλιο για την κατανομή 60% του ποσού που παίρνουμε από το αντίστοιχο Υπουργείο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευσης και το υπόλοιπο 40% στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης” σημείωσε αρχικά ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, υπενθυμίζοντας πως, πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2015 η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής στην οποία συμμετείχαν και οι δύο Διευθυντές Εκπαίδευσης, κκ. Μιχαλόπουλος και Καφτηράνης προκειμένου να συζητηθεί το θέμα. “Η τότε κατανομή έγινε από την Περιφέρεια προς τους Δήμους δίνοντας βαρύτητα σε ποσοστό 70% όσον αφορά στον αριθμό των μαθητών βάσει στοιχείων των ίδιων των διευθυντών, και σε ποσοστό 30% βάσει του αριθμού των σχολικών μονάδων” πρόσθεσε, εξηγώντας πως τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας ανέρχονται σε 22 και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε 9.

“Αυτά τα στοιχεία στάλθηκαν στο Υπουργείο και βάσει αυτών των δεδομένων έγινε η κατανομή από το Υπουργείο στους Δήμους και κατ΄επέκταση από τους Δήμους αντίστοιχα στις Σχολικές Επιτροπές και από εκεί στα σχολεία” συμπλήρωσε ο ίδιος, γνωστοποιώντας πως, αυτά τα κριτήρια προκάλεσαν τη μεταβολή του ποσοστού σύμφωνα με το οποίο χρηματοδοτούνται οι σχολικές μονάδες, με αποτέλεσμα φέτος τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας να έλαβαν από τη συνολική χρηματοδότηση το 40% ενώ πέρυσι έλαβαν το 45%.

Επικεντρώνοντας την αναφορά του και στη σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Βακόνδιος τόνισε πως, “Όπως σας είχα αναφέρει τότε στο δημοτικό συμβούλιο, οι μαθητές είναι 1.550 στην Πρωτοβάθμια και 1.250 στη Δευτεροβάθμια (55-45) και με τους προαναφερθέντες συντελεστές προέκυψαν αυτά τα ποσοστά. Οπότε, έτσι προχωρήσαμε κι εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η απόφαση για τις κατανομές”.

Μάλιστα, ο ίδιος πριν ολοκληρώσει το θέμα, έκανε μνεία και σε περιπτώσεις άλλων νησιών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, παρατηρώντας πως, ανάλογα ποσοστά κατανομής των πόρων διαμορφώθηκαν σε αρκετά εξ αυτών. “Κοιτάξαμε κι άλλους Δήμους από όλο το Νότιο Αιγαίο. Για παράδειγμα η Ρόδος που είναι ένα μεγάλο νησί έχει ποσοστό 60 – 40% (Πρωτοβάθμια – Δευτεροβάθμια), η Μύκονος 65 – 35%, η Άνδρος περίπου 61 – 39%. Δεν είναι μόνο σε εμάς αυτή η αλλαγή, απλά ακριβώς γι αυτό, (σσ. ο κ. Μιχαλόπουλος) διαφώνησε”.

Ο κ. Βακόνδιος σημείωσε τέλος, πως, δεν αποκλείεται το θέμα να έρθει προς συζήτηση σε νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.