«Κατάφωρη αδικία σε βάρος των νησιωτών μαθητών η μικρή αποζημίωση για τη μετακίνησής τους λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων”

«Ακούμε νησιωτικότητα, αλλά δεν τη βλέπουμε»

Δηλώσεις της Διευθύντριας του Γυμνασίου με ΛΤ Κουφονησίου, Ουρανίας Γαμβρουλή

«Ψίχουλα» χαρακτηρίζει η Διευθύντρια του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Κουφονησίου, Ουρανία Γαμβρουλή την αποζημίωση των 350€ προς τους μαθητές του νησιού, οι οποίοι υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν και να διαμείνουν στη Νάξο για 11 ολόκληρες ημέρες, προκειμένου να εξεταστούν πανελλαδικά.

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η κ. Γαμβρουλή που υπηρετεί στο Κουφονήσι τα τελευταία 16 χρόνια, υποστηρίζει πως πρόκειται για «κατάφωρη» αδικία σε βάρος των δύο μαθητών του σχολείου, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο θα δοθεί σε όλα τα παιδιά των νησιωτών που μετακινήθηκαν για τον ίδιο λόγο, δεν επαρκεί για την κάλυψη του συνόλου των εξόδων τους.

Σύμφωνα με την ίδια, η αδικία έγκειται στο γεγονός ότι το ίδιο ποσό θα λάβουν και μαθητές που διέμειναν σε άλλο νησί για πολύ λιγότερες ημέρες, καθώς δεν τους ζητείται για τη δικαιολόγηση των εξόδων τους, η καταβολή αποδείξεων διαμονής, διατροφής και συγκοινωνίας, που διαφέρουν κατά περιπτώσεις.

«Θα έπρεπε να υπάρχει διαφορετική πρόβλεψη»

Όπως σημειώνει, το πρόβλημα αυτό δεν είχε παρουσιαστεί τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τότε η αποζημίωση των μαθητών ανερχόταν στο ποσό των 90 ευρώ ημερησίως, που υπερκάλυπτε τις ανάγκες τους. Αντίθετα, σήμερα το ποσό των 350 ευρώ που θα λάβουν οι Κουφονησιώτες μαθητές για τις 11 ημέρες διαμονής τους στη Νάξο και μάλιστα σε τουριστική σεζόν, θα καλύψει μόνο τα έξοδα του ξενοδοχείου.

«Ίσως θα έπρεπε να το γνωρίζουμε εγκαίρως, ούτως ώστε να ζητήσουμε από το Δήμο Νάξου να τους φιλοξενήσει, όπως συνέβη και στην περίπτωση των παιδιών από την Αμοργό» τονίζει η κ. Γαμβρουλή, εκτιμώντας ωστόσο ότι θα έπρεπε να υπάρχει μία διαφορετική πρόβλεψη για τα παιδιά που υποχρεώνονται όχι μόνο να μετακινηθούν, αλλά ουσιαστικά να μετοικήσουν κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών τους Εξετάσεων.

«Η αποζημίωση καταβάλλεται σε μαθητές που μετακινούνται πάνω από 120 χιλιόμετρα. Δεν γίνεται όμως να λαμβάνουν το ίδιο ποσό ένα παιδί που ναι μεν μετακινείται, αλλά επιστρέφει στο σπίτι του και ένα παιδί που αλλάζει τόπο κατοικίας» αναφέρει χαρακτηριστικά, φτάνοντας στο συμπέρασμα: «απλά κάποιος δεν έσκυψε με ενδιαφέρον πάνω απ’ την περίπτωση και πως για μία ακόμη φορά, δεν λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα. Φωνάζουμε, ωρυόμαστε. 16 χρόνια φιλοξενούμαι στο νησί, ακούω νησιωτικότητα, ξέρω ότι προβλέπεται στο σύνταγμα, αλλά δεν τη βλέπω πουθενά».

«Γιατί, να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους;»

Σημειώνεται ότι στα 16 αυτά χρόνια, το σχολείο του Κουφονησίου λειτούργησε ως εξεταστικό κέντρο μόνο τρεις φορές. «Δεν διαμαρτύρομαι, γιατί υπάρχει και μια αντικειμενική πραγματικότητα. Σαφώς και είναι αδικία για τους μαθητές να μετακινούνται, αλλά για λόγους αξιοπιστίας και οικονομίας δεν γίνεται διαφορετικά», τονίζει η κ. Γαμβρουλή. «Δεν είμαστε αντίθετοι στο να μετακινηθούν, αλλά γιατί να βάζουν χρήματα απ’ την τσέπη τους; Υπάρχουν παιδιά που δεν θα μπορούν αύριο μεθαύριο να τα διαθέσουν και δεν θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις, γιατί δεν θα έχουν τα χρήματα να μετακινηθούν».

Αναφερόμενη στις δύσκολες συνθήκες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι μαθητές των μικρών νησιών, η Διευθύντρια του Κουφονησίου εξηγεί ότι κάθε χρόνο υπάρχει ένα μόνιμο άγχος τόσο για την έγκαιρη στελέχωση του σχολείου, όσο και για την ολοκληρωτική κάλυψη της ύλης, καθώς λόγοι υγείας και διάφοροι άλλοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλειες διδακτικών ωρών. Προβληματισμός υπάρχει επίσης και για την οικονομική δυνατότητα της κάθε οικογένειας, που θα πρέπει να διαθέσει χρήματα για να στείλει το παιδί της στη Νάξο. Σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις, οι μαθητές δεν συνοδεύονται και βρίσκονται μόνοι τους σε άγνωστο περιβάλλον για αρκετές ημέρες. «Δεν είναι ίσες ευκαιρίες αυτές. Δέχομαι ότι δεν μπορούμε πάντα να τις εξασφαλίζουμε, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά», σημειώνει η κ. Γαμβρουλή.

Ως εκ τούτου, κρίνει ελάχιστο το ποσό που θα λάβουν οι μαθητές, μπροστά στα πραγματικά έξοδα που έχουν ήδη κάνει. «Για όλες τις περιπτώσεις, η αποζημίωση θα είναι 350 ευρώ κατ’ αποκοπή, χωρίς να ζητηθούν αποδείξεις ή να εξεταστούν οι ημέρες διαμονής και ο τρόπος μετακίνησης. Δεν ζητάμε να βγάλουν χαρτζιλίκι τα παιδιά, αλλά να καλύπτονται τα έξοδά τους», επισημαίνει.

«Πρέπει να διαφυλάξουμε τη δωρεάν παιδεία σαν κόρη οφθαλμού»

Καταλήγοντας, τονίζει ότι η δωρεάν παιδεία είναι το τελευταίο πράγμα που μας έχει απομείνει σήμερα και πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. «Πιστεύω πως αυτές οι αστοχίες είναι ευθύνη κάποιων συμβούλων οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει κι άλλη Ελλάδα πέρα απ’ την ηπειρωτική. Εγώ δεν είμαι νησιώτισσα αλλά δουλεύω απ’ το 1992 στα νησιά, και ξέρω πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα στα νησιά, ξεκινώντας από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τη στελέχωση των σχολείων. Υπάρχει μια ισοπέδως και ένας προγραμματισμός, σαν να απευθύνονται όλα σε ένα κεντρικό σχολείο της Αθήνας».

Από την πλευρά της, η κ. Γαμβρουλή έχει απευθυνθεί ήδη υπηρεσιακά στο υπουργείο Παιδείας ζητώντας να αντιληφθεί το μέγεθος της αδικίας που συντελείται και να τροποποιήσει τη σχετική του απόφαση μεταβάλλοντας τα ποσά που προβλέπονται για τους μαθητές που υποχρεώνονται όχι μόνο να μετακινηθούν αλλά ουσιαστικά να μετοικήσουν κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών τους Εξετάσεων.