Υποβολή πρότασης ίδρυσης Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου στη Σύρο

Μέριμνα για τις ανάγκες Ειδικής Αγωγής

Στην ίδρυση Σχολικής Μονάδας Ειδικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο (λυκειακές τάξεις) επιχειρεί να προχωρήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, με τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας να καταβάλει προσπάθειες ρύθμισης όλων των τυπικών και ουσιαστικών ζητημάτων προκειμένου το Υπουργείο Παιδείας να εγκρίνει τη σχετική πρόταση.

Η ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας μίας νέας σχολικής μονάδας (Ειδικό Επαγγελματικό Λύκειο) που θα έρχεται σε συνέχεια της δομής Ειδικής Αγωγής των τάξεων του Γυμνασίου ήρθε στο προσκήνιο κατόπιν παρέμβασης του διευθυντή του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α΄ Βαθμίδας Σύρου, Παυλάκου Μαυροειδή, με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Φραγκίσκο Βακόνδιο να αναφέρει στην εφημερίδα πως, ήταν αυτονόητο πως το εν λόγω αίτημα θα “αγκαλιαζόταν” από το σύνολο των ενδιαφερόμενων κι εμπλεκόμενων πλευρών.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης που κλήθηκε να πραγματοποιήσει ο κ. Βακόνδιος ο οποίος αναμένεται να εισηγηθεί το θέμα και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα, 13 Ιουνίου, μίλησε για τις πρώτες λεπτομέρειες της πρότασης, η οποία όπως πρόσθεσε έχει ήδη υποβληθεί στο Υπουργείο Παιδείας, αφού οι προθεσμίες ήδη “τρέχουν”.

Υπαρκτές ανάγκες και μαθητικό δυναμικό

“Ουσιαστικά μας το πρότεινε ο κ. Παυλάκος Μαυροειδής που είναι διευθυντής στο αντίστοιχο τμήμα για τα Γυμνάσια. Υπάρχει σχολική μονάδα Ειδικής Αγωγής έως και τις τάξεις του Γυμνασίου” δήλωσε σε πρώτο επίπεδο ο Φραγκίσκος Βακόνδιος μιλώντας για την προσπάθεια ίδρυσης Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου στη Σύρο και γνωστοποιώντας παράλληλα πως, “Μετά την πρότασή του, άμεσα από την πλευρά μας ανταποκριθήκαμε και συμφωνήσαμε. Αναζητήσαμε τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για τη διαδικασία υποβολής της πρότασης και μάλιστα σε συνεννόηση με την αρμόδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης” η οποία όπως τόνισε άναψε αμέσως το “πράσινο φως”. “Στη συνέχεια ήρθε σαν θέμα σε συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, τα μέλη της οποίας, επίσης, ενέκριναν την πρόταση και σήμερα εισηγούμαστε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο” συμπλήρωσε ο ίδιος, λέγοντας πως, αφορμή στάθηκε η καταγεγραμμένη ανάγκη που υπάρχει σε εκπαιδευτικές ανάγκες στο πεδίο της Ειδικής Αγωγής στο νησί της Σύρου.

“Αυτή τη στιγμή απ΄ ό,τι διαπιστώνουμε, θα υπάρξουν οκτώ παιδιά για τη συγκεκριμένη σχολική μονάδα, τα οποία ολοκληρώνουν ή ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους στο τμήμα του Γυμνασίου. Αν δεν δημιουργηθεί ένα τέτοιο τμήμα και για το Λύκειο, θα πρέπει να φοιτήσουν στο κανονικό σχολείο” υπογράμμισε παρακάτω ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, εξηγώντας πως στο νησί επιβάλλεται να λειτουργήσει αυτή η μονάδα Ειδικής Αγωγής ώστε να εξυπηρετηθούν αρκετοί μαθητές.

Κτιριακό θέμα και λειτουργικό κόστος

Στην ατζέντα του συγκεκριμένου θέματος, ο κ. Βακόνδιος σύμφωνα με όσα τόνισε στο πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ανέφερε ότι συμπεριλήφθηκαν – πέραν της γενικής ιδέας - και τα ζητήματα που αφορούν στη στέγαση της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας Ειδικής Αγωγής, αλλά και στο λειτουργικό κόστος.

Ειδικότερα, στην πρόταση που έχει σταλεί ήδη στο αρμόδιο Υπουργείο, προτείνεται να υπάρξει η συστέγαση του Ειδικού Επαγγελματικού Λυκείου στον ίδιο χώρο με το ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α΄ Βαθμίδας στο νησί, ώστε να χρησιμοποιηθεί και ο κατάλληλος εξοπλισμός που υφίσταται στον χώρο. “Προτείνεται να λειτουργήσει στα κτίρια των Λυκείων στο Μάννα, σε χώρο που έχει προβλεφθεί για να λειτουργήσει η Σχολική Μονάδα” σχολίασε σχετικά ο κ. Βακόνδιος, διευκρινίζοντας πως, αν εγκριθεί η λειτουργία της, τη μέριμνα για το εκπαιδευτικό προσωπικό Ειδικής Αγωγής που θα απαιτηθεί για την εκπαίδευση του μαθητικού δυναμικού, θα καλύψει το Υπουργείο Παιδείας. Όσον αφορά στις υποχρεώσεις της δημοτικής πλευράς, ο ίδιος κατέστησε σαφές δε, πως, αυτές σχετίζονται αποκλειστικά με την ανάγκη κάλυψης του λειτουργικού κόστους. “Τις λειτουργικές δαπάνες θα αναλάβει η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Υπάρχει βεβαίωση από τον Δήμο ότι χρηματοδοτεί την Σχολική Επιτροπή κι από εκεί και πέρα η αρμόδια Επιτροπή θα αναλάβει αντίστοιχα το κόστος λειτουργίας. Δηλαδή την κάλυψη δαπανών πετρελαίου, ειδών καθαρισμού κλπ” διευκρίνισε παρακάτω, σημειώνοντας πως, κατ΄ έτος η συνολική δαπάνη που απαιτείται για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους ανέρχεται σε 1.500 ευρώ.

Αν δοθεί έγκριση, η λειτουργία από τον προσεχή Σεπτέμβριο

Εκφράζοντας την πεποίθηση πως, θα υπάρξει θετική εξέλιξη όσον αφορά στην έγκριση της πρότασης από το αρμόδιο Υπουργείο, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας επεσήμανε πως, “Δεν υπάρχει στη Σύρο αυτή η μονάδα για την Ειδική Αγωγή, αν και οι ανάγκες είναι δεδομένες”. Κληθείς να διευκρινίσει για ποιο λόγο το θέμα τίθεται προς συζήτηση την παρούσα χρονική στιγμή στο δημοτικό συμβούλιο, έσπευσε να αναφέρει πως, έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής των αντίστοιχων προτάσεων προς το Υπουργείο κι ως εκ τούτου, έχει σταλεί ήδη η σχετική πρόταση, με παράλληλες επισημάνσεις όσον αφορά στην εκκρεμότητα έγκρισης από το δημοτικό συμβούλιο. “Έπρεπε ήδη να έχει εξετασθεί η πρόταση απλά δεν προλάβαμε να το φέρουμε σαν θέμα στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου” ανέφερε, λέγοντας ταυτόχρονα πως, ωστόσο, “αποστείλαμε έγγραφο που αναφέρει ότι εντός των προθεσμιών είχε εξετασθεί κι εγκριθεί η πρόταση από την Επιτροπή Παιδείας και είναι θετική και ότι αμέσως μετά θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Υπήρξε εγγράφως η δέσμευση ότι θα συζητηθεί άμεσα, αφού αρχές Ιουνίου ολοκληρωνόταν η προθεσμία. Δηλαδή περίπου πριν από δέκα ημέρες”. Ολοκληρώνοντας την ενημέρωσή του στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Βακόνδιος επεσήμανε πως, “Αποστείλαμε το σύνολο των εγγράφων και τη σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας στο Υπουργείο και αναμένεται η έγκρισή μας ως δημοτικού συμβουλίου”.

Πέραν των ανωτέρω, ο ίδιος απάντησε καταφατικά και στην ερώτηση αν θα ξεκινήσει ομαλά η λειτουργία της σχολικής μονάδας Ειδικής Αγωγής από τον προσεχή Σεπτέμβριο στην περίπτωση που δοθεί η έγκριση του Υπουργείου, τονίζοντας τα εξής: “Ναι. Αν δοθεί η έγκριση, τότε η έναρξη λειτουργίας θα γίνει από την προσεχή σχολική χρονιά”.

Προβαίνοντας σε μία συνολικότερη τοποθέτηση για το θέμα, ο κ. Βακόνδιος θέλησε να κλείσει την αναφορά του, υπογραμμίζοντας τα ακόλουθα: “Στο βαθμό που μπορούμε και μας αναλογεί θεωρούμε αυτονόητο να δείξουμε τη μέριμνά μας για τα παιδιά, πόσο μάλλον όταν αφορά το πεδίο της Ειδικής Αγωγής. Είναι μία σημαντική πρόταση κι ευελπιστώ ότι θα εγκριθεί το αίτημά μας και θα έχουμε θετική έκβαση. Μακάρι να προχωρήσει, ώστε τα παιδιά να έχουν την εκπαίδευσή τους σύμφωνα με τις ανάγκες τους”.

Ετικέτες: