Πρωτοφανής η συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών, για το σχ. έτος 2015-2016 στις δράσεις του προγράμματος «Παιδική HELMEPA», όπου συμμετέχει και το 4ο Δημ. Σχολείο Ερμούπολης

Περιβαλλοντικές δράσεις που… «έσπασαν» ρεκόρ

  • Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2016 - 06:24

Με μεγάλη συμμετοχή σε δράσεις για το περιβάλλον και την ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών, έκλεισε ακόμη μία χρονιά για το πρόγραμμα της Παιδικής HELMEPA, στο οποίο συμμετέχει και το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης.

Η Παιδική HELMEPA είναι ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα που προσφέρει κάθε χρόνο τη δυνατότητα σε περίπου 6.000 μικρούς μαθητές που γίνονται εθελοντικά μέλη του, να ενημερωθούν και αναλάβουν δράση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της πατρίδας μας.

Οργανωμένοι σε Ομάδες των 10 και υπό την επίβλεψη ενός εθελοντή εκπαιδευτικού, οι μαθητές επιλέγουν και πραγματοποιούν δραστηριότητες του Προγράμματος για διάστημα ενός έτους.

Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα "Παιδική HELMEPA" πραγματοποιείται από το "Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο της HELMEPA για Πρόληψη της Ρύπανσης, Ασφάλεια στη Θάλασσα και Περιβαλλοντική Ενημέρωση".

Στόχος η δημιουργία περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένων πολιτών

Σκοπός της Παιδικής HELMEPA είναι να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα να γίνουν υπεύθυνοι, περιβαλλοντικά ενήμεροι και ενεργοί αυριανοί πολίτες.

Με τη συμμετοχή τους αυτή, τα παιδιά γνωρίζουν το φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας μαθαίνοντας πόσο σημαντικό είναι και γιατί πρέπει να το προστατεύουμε. Μέσα από τις δραστηριότητες του Προγράμματος αναδεικνύεται η σχέση μεταξύ της καθημερινής ατομικής συμπεριφοράς και ρύπανσης του περιβάλλοντος. Τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι η λύση σημαντικών περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως είναι τα σκουπίδια στις ακτές, δε δίνεται μόνο από ΟΤΑ και κυβερνήσεις αλλά και από την περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά του καθενός μας.

Το Πρόγραμμα στοχεύει ακόμη και στη δημιουργία συλλογικού πνεύματος ανάμεσα στους εθελοντές-μέλη του. Μέσα στην Ομάδα, τα 10 μέλη της μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να αναπτύσσουν ικανότητες οργάνωσης και συντονισμού. Έτσι, μέσα από το συναγωνισμό μεταξύ των Ομάδων, τα παιδιά αναπτύσσουν αρχές ευγενικής μεταξύ τους άμιλλας.          

Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι τα μέλη της Παιδικής HELMEPA, με τις εμπειρίες που αποκτούν από τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα, να ευαισθητοποιούνται και να γίνονται οι πιο αποτελεσματικοί φορείς σωστών περιβαλλοντικών μηνυμάτων στην τοπική τους κοινωνία.

Αριθμός δράσεων ρεκόρ

Φέτος, και σε μια εποχή που μας κατακλύζουν αρνητικές ειδήσεις από τις διεθνείς και εγχώριες εξελίξεις, μηνύματα αισιοδοξίας στέλνουν τα 7.675 παιδιά-μέλη του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA» και οι 549 εθελοντές εκπαιδευτικοί τους  από 224 Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία που δραστηριοποιήθηκαν εθελοντικά για την προστασία του περιβάλλοντος, μέσα στη σχολική χρονιά 2015-2016.

Σύμφωνα με τις αναφορές που υπέβαλαν παιδιά και εκπαιδευτικοί, συνολικά πραγματοποιήθηκαν 3.900 περιβαλλοντικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.

Συγκεκριμένα, καθαρίζοντας τις ακτές και πάρκα στη γειτονιά τους τα παιδιά κατέγραψαν τα απορρίμματα και τις πηγές τους, αντιλαμβανόμενα τη συμβολή όλων μας στη ρύπανση ακτών και θαλασσών, εντόπισαν παράνομες πηγές ρύπανσης και ενημέρωσαν τις αρμόδιες αρχές, έφτιαξαν κατασκευές από «άχρηστα» υλικά και συμμετείχαν σε προγράμματα ανακύκλωσης, δημιούργησαν περιβαλλοντικό υλικό και ευαισθητοποίησαν την τοπική τους κοινωνία, ενημερώθηκαν για τη ναυτιλία και τους ιστορικούς δεσμούς με τον τόπο τους και λειτούργησαν σαν μικροί επιστήμονες διεξάγοντας απλή έρευνα στο πεδίο και πειράματα μέσα στην τάξη.

Ο ενθουσιασμός των παιδιών να ενημερωθούν και να προσφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος είναι έκδηλος και το επιβεβαιώνουν οι εθελοντές εκπαιδευτικοί στις αξιολογήσεις τους, τονίζοντας ιδιαίτερα την ευελιξία και το βιωματικό χαρακτήρα του Προγράμματος, την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης, την προώθηση της συνεργασίας αλλά και της ευγενικής άμιλλας μεταξύ των παιδιών.

Η HELMEPA, μέσα από σχετική ανακοίνωσή της, συγχαίρει θερμά όλα τα παιδιά-μέλη του Προγράμματος και τους  εκπαιδευτικούς τους που με την εθελοντική τους δράση μας γεμίζουν ελπίδα για το μέλλον δείχνοντας ότι μέσα από τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Επίσης, ευχαριστεί το Βρετανικό κοινωφελές ίδρυμα Lloyd’s Register Foundation που με την οικονομική του υποστήριξη σε δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης της HELMEPA τα τελευταία 8 χρόνια  συνδράμει στην ευρύτερη διάδοση αυτών των μηνυμάτων σε παιδιά, νέους και εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα.

Δράσεις και συμμετοχή από το 4ο Δημοτικό

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, συμμετείχε ενεργά με τις δράσεις του στο πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA», καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, στο πλαίσιο του οποίου τα δύο τμήματα της Έκτης, πραγματοποίησαν επισκέψεις στο Νεώριο καθώς και στο ΕΚΦΕ Σύρου για να παρακολουθήσουν πειράματα σχετικά με τη Φυσική της τάξης τους, ενώ ομάδες δημιουργήθηκαν και σε ό,τι αφορά περιβαλλοντικές εθελοντικές δράσεις.

Η επίσκεψη των μαθητών του 4ου Δημοτικού στο Νεώριο της Σύρου, αναφέρθηκε και στο φωτογραφικό υλικό της ανακοίνωσης της HELMEPA, δεδομένου, ότι οι δράσεις, που ασχολούνται με τη θάλασσα και τη ναυτιλία, βρίσκονται ανάμεσα στις αγαπημένες των παιδιών σε όλη την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η HELMEPA, η πιο δημοφιλής δραστηριότητα των Ομάδων Παιδικής HELMEPA το σχολικό έτος 2014-2015 ήταν η δημιουργία κατασκευών με άχρηστα υλικά και ακολουθούν: "Καθαρίζω εθελοντικά την ακτή και την υιοθετώ" και "Διανέμω το ενημερωτικό υλικό της HELMEPA". Όσον αφορά την ενότητα «Σαλπάρω για τη Γνώση - Μαθαίνω για τη Ναυτιλία», οι δραστηριότητες που συγκέντρωσαν την προτίμηση των παιδιών ήταν οι: "Επισκέπτομαι το Λιμεναρχείο ή το Ναυτικό Μουσείο" και "Φτιάχνω την ΑΒ του πλοίου και της θάλασσας".

Ετικέτες: