Το νέο σχολικό έτος 2016 – 2017 καλωσόρισαν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου

Επιστροφή στα θρανία με “συμμαθήτρια” την ελπίδα

Το σύνθημα για την έναρξη ενός ακόμη συναρπαστικού ταξιδιού στη γνώση και την πνευματική καλλιέργεια δόθηκε χθες σε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σύρου, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί υποδέχτηκαν μαζί το νέο διδακτικό έτος.

Με την ευχή η καινούρια χρονιά να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για την επίτευξη προσωπικών στόχων, προσδοκιών και φιλοδοξιών, τα μέλη των σχολικών κοινοτήτων του νησιού αντάλλαξαν την πρώτη «καλημέρα» με την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού.

Έτοιμοι για νέες γνωστικές «περιπέτειες», οι μαθητές νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του σχολείου τους για να λάβουν τις ευχές, τα ελπιδοφόρα μηνύματα και τις διαβεβαιώσεις των δασκάλων, καθηγητών, στελεχών εκπαίδευσης και εκπροσώπων των τοπικών αρχών ότι, θα συνεχίσουν να «αγκαλιάζουν» την προσπάθειά τους.

Πρώτο κουδούνι σε νηπιαγωγεία και δημοτικά

Από νωρίς το πρωί, τόσο τα μικρά παιδιά που επέστρεψαν στα θρανία, όσο και τα “πρωτάκια” πέρασαν το “κατώφλι” των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, για να γράψουν την πρώτη σελίδα του νέου σχολικού έτους.

Διευθυντές κι εκπαιδευτικοί, αμέσως μετά την τέλεση του αγιασμού, προχώρησαν στην αναλυτική ενημέρωση των γονέων για τις αλλαγές στη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, δίνοντας και τις πρώτες απαραίτητες πληροφορίες για την καθημερινή άφιξη και αναχώρηση των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα τους ενημέρωσαν και για τη μεταφορά των μαθητών με σχολικά δρομολόγια.

Στο πλαίσιο των χαιρετισμών, μεταφέρθηκαν τα μηνύματα του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, στο σχολικό συγκρότημα των Γυμνασίων και στα Λύκεια, στην περιοχή του Μάννα.

Αλλαγές στο Ιδιωτικό Σχολείο «Άγιος Γεώργιος»

Σημειώνεται ότι ο κ. Δωρόθεος παρέστη επίσης στο Ιδιωτικό Σχολείο «Άγιος Γεώργιος» όπου τους μικρούς και μεγάλους μαθητές καλωσόρισε η νέα Γενική Διευθύντρια κ. Ντίνα Βουτσίνου. Όπως η ίδια σημείωσε στον χαιρετισμό της, το Δημοτικό Σχολείο των Φρερ έχει φέτος 20 μαθητές παραπάνω, γεγονός που γεννά χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον και ταυτόχρονα αυξάνει τις ευθύνες της εκπαιδευτικής κοινότητας απέναντι σε γονείς και παιδιά. Πρόσθεσε ακόμα ότι στόχος του σχολείου είναι η ευρύτερη εκπαίδευση του παιδιού με στόχο τη μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του σ’ ένα ευχάριστο περιβάλλον, που θα αισθάνεται σαν το δεύτερο σπίτι του. Ευχές για μία καλή και εποικοδομητική χρονιά απηύθυναν επίσης η πρόεδρος του Συμβουλίου Λασαλιανής Εκπαιδευτικής Αποστολής (Συ.Λ.Ε.Α.) Σταυρούλα Κανελλοπούλου, ο υπεύθυνος του Συμβουλίου Λασαλιανής Επιμόρφωσης και Εμψύχωσης Συ.Λ.Ε.Ε.) Μάρκος Βαρθαλίτης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, αλλά και οι πρόεδροι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του Συλλόγου Φίλων και Αποφοίτων του σχολείου.

Αγιασμός στα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Παρουσία εκπροσώπων της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χρήστου Μιχαλόπουλου, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, του προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Φραγκίσκου Βακόνδιου και εκπροσώπων των σχολικών επιτροπών του Δήμου τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός και στα Γυμνάσια της Σύρου.

Απευθυνόμενος στους μαθητές, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος σημείωσε ότι το σχολείο είναι μία από τις πολλές «εκπλήξεις» στη ζωή μας, η οποία ενώ αρχικά φαντάζει δύσκολη, αποδεικνύεται μελλοντικά απαραίτητη για την άνθιση πολλών καρπών στη σιταποθήκη της καρδιάς μας, χρήσιμων και ωφέλιμων για την ανάπτυξη της κοινωνίας, της οικογένειας και του εαυτού μας. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «χρήσιμος και καλός, σημαίνει άνθρωπος της αρετής που ξέρει να αγωνίζεται και να κερδίζει τους αγώνες, να προσπαθεί και να προσφέρει χρήσιμα πράγματα σε εκείνους που βρίσκονται γύρω του». Καταλήγοντας, ευχήθηκε σε όλους καλή πρόοδο και μια καρποφόρα σχολική χρονιά.

Συνεργασία για ένα καλύτερο μαθησιακό περιβάλλον

Στο σημαντικό και πολυσύνθετο έργο της εκπαίδευσης, που προετοιμάζει τους αυριανούς πολίτες αυτού του τόπου, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, προτρέποντας τους μαθητές να αδράξουν την ευκαιρία να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και να μορφωθούν, ώστε και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους το νησί και χώρα μας. Επεσήμανε δε ότι ο Δήμος, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και οι Σχολικές Επιτροπές στοχεύουν διαρκώς στην καλή και εποικοδομητική συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση, τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και τα σχολεία για τη δημιουργία ενός καλύτερου μαθησιακού περιβάλλοντος.

Με τη σειρά της, η Αναπληρώτρια του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Τσαμπίκα Καράκιζα συμβούλευσε τους μαθητές να ζήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στις εκπαιδευτικές κοινότητες, να λάβουν γνώση, να ανταλλάξουν συναισθήματα, να απολαύσουν τις εμπειρίες που προσφέρει απλόχερα και να πάρουν απλόχερα ό,τι τους δίνουν οι καθηγητές τους. «Έτσι, είναι βέβαιο ότι στο τέλος της χρονιάς θα βγείτε πλουσιότεροι και υπάρχει ελπίδα ότι σε μερικά χρόνια θα είστε σίγουρα καλύτεροι από μας, η κοινωνία περισσότερο αισιόδοξη και η χώρα πιο μπροστά», κατέληξε.

«Πληρότητα σε βιβλία και εκπαιδευτικούς»

Στους καλούς οιωνούς, με τους οποίους ξεκίνησε η καινούρια σχολική χρονιά στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων αναφέρθηκε ο Διευθυντής της, Χρήστος Μιχαλόπουλος, εστιάζοντας στην πληρότητα των σχολείων της Σύρου σε βιβλία και καθηγητές. Όπως τόνισε, η συνεργασία εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας είναι απαραίτητη για να γίνει βήμα-βήμα ποιοτικότερη η εκπαίδευση που παρέχεται στα παιδιά μας. «Στόχος μας είναι να αποδείξουμε ότι ο ελληνικός λαός ξέρει να ξεπερνάει τις δυσκολίες που έχει με το πνεύμα και τον πολιτισμό του», σημείωσε.

Κατά την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού στο συγκρότημα των Λυκείων, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος συνεχάρη τόσο το ΓΕΛ, όσο και το ΕΠΑΛ Σύρου για τις επιτυχίες των αποφοίτων τους στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τόνισε μάλιστα ότι η εκκλησία θα παραμείνει δίπλα τους σε ό,τι κι αν χρειαστούν. Τέλος, ευχήθηκε στους μαθητές της Γ’ Λυκείου να δώσουν όλη τη δύναμη και τον εαυτό τους, ώστε του χρόνου να καμαρώνει όλο το νησί για τις επιτυχίες τους.

Β. Καραγιάννης: «Στόχος η διασφάλιση της ποιοτικής παιδείας»

Το μήνυμά του προς τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς έστειλε προς τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Βασίλης Καραγιάννης. Όπως τόνισε, στις δύσκολες συγκυρίες που βιώνει σήμερα η χώρα μας, ο ελληνικός λαός οφείλει να εντείνει τις προσπάθειές του για την αντιμετώπιση της κρίσης που βάλλει την ποιότητα βασικών κοινωνικών αγαθών όπως αυτά της υγείας και της παιδείας.

Κατέστησε δε γνωστό ότι στον τομέα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν ήδη γίνει πολλές και σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις και αλλαγές, με σημαντικότερες τη βελτίωση της ραγδαίας βελτίωσης του κλίματος μέσα στα σχολεία και τη θωράκιση του αποφασιστικού ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων. Υπενθυμίζοντας μερικές από τις σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις της τελευταίας, αναφέρθηκε στην υλοποίηση, έστω και εν μέρει, ενός πάγιου αιτήματος του εκπαιδευτικού κινήματος να επιλέγεται ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας από το Σύλλογο Διδασκόντων και στην καθιέρωση ενός τύπου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου με λειτουργική ολοήμερη ζώνη για όλα τα παιδιά. Ανέφερε μάλιστα, πως «η ολοήμερη ζώνη θα λειτουργήσει φέτος απολύτως ικανοποιητικά».

Ενδιαφέρον για την Ειδική Αγωγή

Πρόσθεσε επίσης, ότι η πολιτεία εξέφρασε φέτος το ενδιαφέρον της για την Ειδική Αγωγή, τόσο με την έγκαιρη πρόσληψη και την εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού προσλήψεων, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού, όσο και με τις θεσμικές παρεμβάσεις αλλαγής στη δομή και τα ωρολόγια προγράμματα των Ειδικών Σχολείων που προωθούνται. Ωστόσο, δεν έκρυψε ότι, στον τομέα της Ειδικής Αγωγής πρέπει να γίνουν πάρα πολλά, ιδιαίτερα στην πολυνησιακή περιφέρεια Ν. Αιγαίου με τις πρόσθετες δυσκολίες.

Αναφερόμενος στους σχεδιασμούς για τη νέα χρονιά και τα επόμενη έτη, ο κ. Καραγιάννης έκρινε ότι θα πρέπει να γίνουν ριζικές προσπάθειες στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης με αλλαγές στη δομή, τα χαρακτηριστικά και τις διαδικασίες υπηρεσιών. Σύμφωνα με τον ίδιο, απαιτείται κωδικοποίηση της νομοθεσίας και επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο που προσεγγίζουμε τα διοικητικά θέματα.

Ειδικότερα στην εκπαίδευση, τόνισε ότι η Διοίκηση, οι Δομές Εκπαίδευσης, οι Σχολικοί Σύμβουλοι και όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης έχουν μοναδική αποστολή την εξυπηρέτηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα και έξω από τη σχολική τάξη. Για το λόγο αυτό, επεσήμανε πως η μονιμοποίηση του απαραίτητου αριθμού εκπαιδευτικών θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του διδακτικού προσωπικού και αποτελεί βεβαίως και θέμα δικαιοσύνης και καλώς νοούμενης άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

«Θετική εξέλιξη η πρόσληψη μεγάλου αριθμού αναπληρωτών»

Σχετικά με τις φετινές προσλήψεις, σημείωσε ότι είναι από τις ελάχιστες φορές που στην πιο δύσκολη ομολογουμένως περιφέρεια της πατρίδας μας, το Νότιο Αιγαίο, την ημέρα έναρξης των μαθημάτων, όλα ανεξαιρέτως τα σχολεία λειτούργησαν και όλοι οι εκπαιδευτικοί που προσελήφθησαν βρέθηκαν στις θέσεις τους. «Η επιτυχής τοποθέτηση μεγάλου αριθμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες της περιφέρειας με τα πολλά μικρά, απομονωμένα νησιά σε τόσο περιορισμένο χρονικό διάστημα και με θεσμικό πλαίσιο που επιβάλλει πλήθος περιορισμών, δεν είναι εύκολο εγχείρημα και δείχνει το βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών μας και τον επαγγελματισμό που διακρίνει τα στελέχη» ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη. «Προχωράμε με αισιοδοξία, όραμα, προγραμματισμό, και βέβαια με τις πολιτικές μάχες που θα δοθούν προκειμένου να απαγκιστρωθεί η χώρα από το καθεστώς των μνημονίων και την εξάρτηση» κατέληξε, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο βασικός συντελεστής της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι ο εκπαιδευτικός, ο δάσκαλος.