Τα δύο εκ των τριών τμημάτων του ΕΠΑΛ Πάρου αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας, με το Δήμο Πάρου να προχωρά στην έκδοση ψηφίσματος, για τη διεκδίκηση ίσων ευκαιριών για τους μαθητές του νησιού

«Άδικη απόφαση»

Ψήφισμα, με το οποίο ο Δήμος Πάρου αντιτίθεται στην κατάργηση της πλειοψηφίας των τμημάτων του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Πάρου, εξέδωσε, κατόπιν συνεδρίασης, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου.

Την ταλαιπωρία και τη στέρηση των ίσων ευκαιριών για τους μαθητές της Πάρου, μέσω της ελαχιστοποίησης των τμημάτων του Επαγγελματικού Λυκείου, καταγγέλλει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάρου, σε σχετικό ψήφισμα, το οποίο και κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκο Φίλη, την αναπληρώτρια υπουργός στον τομέα της Παιδείας, κ. Σία Αναγνωστοπούλου, καθώς και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, με έδρα τη Σύρο.

«Όλοι οι μαθητές δικαιούνται ίσες ευκαιρίες»

Το ζήτημα είχε θίξει σε πρώτη φάση, με επιστολή του προς τον Υπουργό, ο Δήμαρχος Πάρου, κ. Μάρκος Κωβαίος, στην οποία τόνιζε, πως «η νέα σχολική χρονιά 2016-2017 έχει ήδη ξεκινήσει και δυστυχώς οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα σχολεία του Δήμου Πάρου εξακολουθούν να υφίστανται».

Αναλυτικά, ο Δήμαρχος ανέφερε, ότι «σήμερα, οι εν λόγω ελλείψεις αφορούν τα ακόλουθα σχολεία του Δήμου, αφορούν σε:

·         Γυμνάσιο Πάρου: 2 κενά εκπαιδευτικών Γενικής Εκπαίδευσης (1 καθηγητής Γερμανικών, 1 καθηγητής Τεχνολογίας) και 4 κενά εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής (3 Φιλόλογοι Παράλληλης και 1 Φιλόλογος –τμήμα ένταξης),

·         Γυμνάσιο Νάουσας: 1 καθηγητής Αγγλικών,

·         Δημοτικό Σχολείο Αρχιλόχου-Μάρπησσας: 1 καθηγητής Γαλλικών και καθηγητές ολοήμερου σχολείου (Γυμναστής, Μουσικός κ.λ.π.),

·         Λύκειο Νάουσας (Καθηγητής Γαλλικών, Φιλόλογος, Κοινωνιολόγος),

·         Γυμνάσιο Αρχιλόχου (καθηγητής Μουσικής),

·         Λύκειο Πάρου (καθηγητής Αγγλικών) και

·         ΕΠΑΛ Πάρου (καθηγητές Θεολόγος, Γαλλικών, Φυσικός/Ραδιοηλεκτρολόγος, Πολιτικός Μηχανικός, Νοσηλευτικής, Οχημάτων).

Όπως ανέφερε στην τότε επιστολή του ο Δήμαρχος, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση που παρατηρείται στην κάλυψη των ανωτέρω κενών θέσεων εκπαιδευτικών, «προκαλεί ήδη σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων του νησιού μας, ενώ παράλληλα η διδασκαλία αρκετών μαθημάτων καθίσταται όχι μόνο ανεπαρκής αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις ανέφικτη», ενώ σημείωνε, πως «δυστυχώς, αυτή η κατάσταση πλήττει τη νησιωτικότητα, υποβαθμίζει συνολικά το νησί της Πάρου, ακυρώνει στην πράξη το ρόλο της εκπαίδευσης και το κυριότερο στερεί από του μαθητές του νησιού μας το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών στη μάθηση. Είναι αδιανόητο, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο τουριστικά νησιά του Νομού Κυκλάδων να παρουσιάζει αυτή την απαράδεκτη εικόνα».

Γνωστοποιώντας τα σοβαρότατα αυτά προβλήματα στον ίδιο τον Υπουργό, και ευελπιστώντας για την κατανόησή του, ο κ. Κωβαίος παρακαλούσε «για τις δικές σας ενέργειες, ώστε να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά των εκπαιδευτικών και να αποκατασταθεί πλήρως και σύντομα η εύρυθμη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων της Πάρου», τονίζοντας, ότι «η Παιδεία, αποτελεί δημόσιο αγαθό συνταγματικά κατοχυρωμένο και όλοι οι μαθητές δικαιούνται ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση, ενώ η πολιτεία οφείλει να στέκεται αρωγός στα προβλήματα της νησιωτικής Ελλάδας», με την επισήμανση, πως «η αγωνία και οι ανησυχίες όλων, για το μέλλον των παιδιών μας, εντείνεται».

«Οι μαθητές δεν μπορούν να φοιτήσουν σε άλλο ΕΠΑΛ»

Δεδομένου, ωστόσο, ότι, όχι μόνο δεν εισακούστηκαν οι εκκλήσεις εκ μέρους του Δημάρχου Πάρου, για την πλήρωση των κενών, αλλά υπήρξε και απόφαση του υπουργού, περί κατάργησης δύο εκ των τριών τμημάτων του ΕΠΑΛ, αντί για πλήρη αναστολή λειτουργίας της δομής.

Από ο Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνέχεια σχετικού εγγράφου, στο οποίο εκτίθετο προς τον υπουργό τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με το κλείσιμο τριών τμημάτων του ΕΠΑΛ Πάρου, και την εν τέλει αναστολή της λειτουργίας των δύο, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου, με ομόφωνη απόφασή του στη συνεδρίαση της 18ης Οκτωβρίου 2016, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα, το οποίο παρατίθεται αυτούσιο:

«Με την υπ’ αρίθμ. Φ12/172443/Δ4-17/10/2016 απόφασή του, ο Υπουργός Παιδείας ενέκρινε τη λειτουργία μόνον, κατ’ εξαίρεση, του ολιγομελούς τμήματος Πληροφορικής της Β’ Λυκείου του ΕΠΑΛ Πάρου. παράλληλα, ο Υπουργός δεν ενέκρινε την λειτουργία των άλλων δύο ολιγομελών τμημάτων Δομικών και Υγείας – Πρόνοιας.

Θεωρούμε την απόφαση του Υπουργού άδικη για τους μαθητές της Πάρου οι οποίοι επέλεξαν μεταξύ των τμημάτων που ανεστάλη η λειτουργία τους. Και τούτο διότι οι μαθητές αυτοί δεν μπορούν να φοιτήσουν σε άλλο δημόσιο ΕΠΑΛ και ως εκ τούτου, ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις της υπουργικής απόφασης Φ12/127076/Δ4/2016 (Β’ 2434) για την έγκριση, κατ’ εξαίρεση, ολιγομελών τμημάτων, όταν η πρόσβαση σε Δημόσια εκπαιδευτήρια τεχνικής εκπαίδευσης είναι αδύνατη, όπως συμβαίνει για τους Παριανούς μαθητές.

Ο Δήμος Πάρου συνεχίζει τη διεκδίκηση για τη λειτουργία όλων των τμημάτων του ΕΠΑΛ στα πλαίσια της συνταγματικής κατοχύρωσης της νησιωτικότητας (άρθρο 101) ώστε οι Παριανοί μαθητές να φοιτούν σε δημόσια τεχνικά τμήματα που ελεύθερα οι ίδιοι θα επιλέγουν».

Ετικέτες: