Επιστολή Επάρχου Πάρου στον Υπουργό Παιδείας για τα προβλήματα μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου

Μη έγκριση ολιγομελών τομέων σε ΕΠΑΛ Πάρου

  • Τρίτη, 25 Οκτωβρίου, 2016 - 06:21

Την άσικη και άνιση μεταχείριση των μαθητών του ΕΠΑΛ Πάρου στους τομείς Δομικών και Υγείας - Πρόνοιας επισημαίνει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, ο Έπαρχος Πάρου Κωνσταντίνος Μπιζάς.

"Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με μεγάλη μου λύπη παρατηρώ το τελευταίο χρονικό διάστημα την άδικη και άνιση μεταχείριση που υποβάλλονται οι μαθητές του ΕΠΑΛ Πάρου που είχαν επιλέξει τους τομείς ΔΟΜΙΚΩΝ και ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ.

Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει εγκρίνει για την φετινή σχολική περίοδο την λειτουργία των παραπάνω ολιγομελών τομέων στο νησί της Πάρου.

Το ΕΠΑΛ Πάρου είναι το μοναδικό σχολείο τεχνικής εκπαίδευσης για τα παιδιά της Πάρου & της Αντιπάρου. Είναι προφανές ότι η κατάργηση των παραπάνω τομέων καταστρατηγεί την ισότιμη συμμετοχή των παιδιών της πατρίδας μας στην δημόσια παιδεία.

Στις 21 Οκτωβρίου μου κοινοποιήθηκε e-mail τ’ οποίο εστάλη στους Βουλευτές του Νομού Κυκλάδων και ενημερώθηκα ότι ήδη δύο μαθήτριες που είχαν επιλέξει τομείς που τελικά δεν εγκρίθηκαν, αναγκάστηκαν να φύγουν από την Πάρο προκειμένου να παρακολουθήσουν τους τομείς της αρχικής τους επιλογής ενώ δύο ακόμη μαθητές έχουν δηλώσει ότι είναι πιθανό να διακόψουν την παρακολούθηση των μαθημάτων.

Αν το Υπουργείο έχει την πολιτική βούληση να στηρίξει την τεχνική εκπαίδευση και να σταματήσει την συρρίκνωση των ΕΠΑΛ έχει υποχρέωση να τ’ αναβαθμίσει και να τ’ αποκαταστήσει στην κοινωνία από την αίσθηση ότι είναι σχολεία δεύτερης κατηγορίας.

Η ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ με το αρ. πρωτ. 26/12-10-2016 έγγραφο προς τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου κατέθεσε την παρακάτω πρόταση αλλαγής του νομικού πλαισίου έγκρισης λειτουργίας ολιγομελών τομέων στα ΕΠΑΛ :

<<  Στο ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 2434, τεύχος δεύτερο, 5 Αυγούστου 2016, στο άρθρο 1, στην παράγραφο Δ ορίζεται ότι : « Σε απομονωμένα Επαγγελματικά Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας  όπου οι σχολικές μονάδες ανήκουν στις κατηγορίες Η΄-ΙΒ΄ και στα οποία η μετακίνηση των μαθητών είναι αντικειμενικά αδύνατη , μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος Γενικής Παιδείας, Τομέα ή ειδικότητας ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών μετά από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση και απόφαση Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευση» Ωστόσο, υπάρχουν σχολικές μονάδες που αν και δεν ανήκουν στις κατηγορίες Η΄-ΙΒ΄ συγκεντρώνουν τις παραπάνω προϋποθέσεις έγκρισης που θέτει ο νόμος.  Εντούτοις δεν υπάρχει γι αυτές τις σχολικές μονάδες η ίδια πρόβλεψη. Εννοείται ότι δεν ζητάμε την ένταξή τους στις κατηγορίες Η΄-ΙΒ΄ αλλά ζητάμε να ισχύει η ίδια πρόβλεψη για την έγκριση λειτουργίας τομέων ή ειδικότητας ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν σε νησιά που έχουν ένα μοναδικό Επαγγελματικό Λύκειο και είναι αδύνατη η μετακίνηση των μαθητών σε άλλο νησί  >>.

Κύριε Υπουργέ,

Επειδή αντιλαμβάνεστε την άνιση και άδικη μεταχείριση που αντιμετωπίζονται οι μαθητές του ΕΠΑΛ Πάρου αλλά και άλλων νησιωτικών περιοχών έχετε συνταγματική υποχρέωση στα πλαίσια της νησιωτικότητας να επιλύσετε άμεσα το παραπάνω θέμα υιοθετώντας την παραπάνω πρόταση ή με όποιον άλλον τρόπο κρίνετε κατάλληλο και νόμιμο".