Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων

Αυξήθηκε ο αριθμός των εισακτέων στα πανεπιστήμια

  • Τετάρτη, 15 Μαρτίου, 2017 - 06:13

Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλαδικές εξετάσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων, για το πλήρες εξεταστικό πρόγραμμα.

Με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας θα ανοίξει η αυλαία των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων στις 6 Ιουνίου για τα ημερήσια και εσπερινά ΕΠΑΛ, στις 7 Ιουνίου για τα ημερήσια και εσπερινά ΓΕΛ.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων έτους 2017, με τα μαθήματα ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων, τα μαθήματα ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ γενικής παιδείας και ειδικότητας και τα ειδικά  μαθήματα των υποψηφίων για  εισαγωγή στα οικεία  τμήματα

καθώς και τον ορισμό προθεσμίας υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ.

Πρόγραμμα ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων

Το πρόγραμμα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων των μαθημάτων της  Γ΄ τάξης ημερήσιων και της Δ΄ τάξης εσπερινών Γενικών Λυκείων έτους 2017, καθορίζεται με πρώτη εξέταση στις 7 Ιουνίου στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, ενώ στις 9 Ιουνίου ακολουθούν τα μαθήματα προσανατολισμού για το Ανθρωπιστικών Σπουδών τα Αρχαία Ελληνικά και για τις Θετικές Σπουδές και Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής τα Μαθηματικά.

Στις 12 Ιουνίου, το μάθημα εξέτασης για την ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι η Ιστορία, για τις Θετικές Σπουδές η Φυσική και για τις Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής η Ανάπτυξη Εφαρμογών.

Στις 14 Ιουνίου η πρώτη ομάδα προσανατολισμού εξετάζεται στα Λατινικά, η δεύτερη ομάδα στη Χημεία και η Τρίτη στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Στο μάθημα της Βιολογίας θα συνεχιστεί η εξέταση στις 19 Ιουνίου και για την ομάδα προσανατολισμού Θετικών Επιστημών και Γενικής Παιδείας, ενώ οι εξετάσεις θα κλείσουν με τα μαθήματα της Ιστορίας και Μαθηματικών.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων, ενώ οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ. και η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι 3 ώρες.

Πρόγραμμα ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ

Το πρόγραμμα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων των μαθημάτων της Γ΄ τάξης ημερήσιων και Δ΄ τάξης εσπερινών ΕΠΑΛ γενικής παιδείας και ειδικότητας έτους 2017, καθορίζεται με πρώτη εξέταση στις 6 Ιουνίου στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

Στις 8 Ιουνίου ακολουθεί το μάθημα της Άλγεβρας και από 10 έως 21 Ιουνίου, σε 6 εξεταστικές ημέρες τα μαθήματα ειδικοτήτων.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., με τους υποψήφιους να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ., ενώ η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι 3 ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας Αρχιτεκτονικού Σχεδίου, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι 4 ώρες.

Τα ειδικά μαθήματα

Για τις εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων των υποψηφίων για εισαγωγή σε Τμήματα Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και των Σχολών Τουριστικής Εκπ/σης, για τα οποία απαιτείται εξέταση σε ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις ξεκινούν στις 22 Ιουνίου με τα Αγγλικά.

Συνεχίζονται στις 23 Ιουνίου με το μάθημα της Αρμονίας, στις 24 Ιουνίου με τον Έλεγχο Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων και Ισπανικά, στις 26 Ιουνίου με Ελεύθερο Σχέδιο και στις 27 Ιουνίου με Γραμμικό.

Τις επόμενες εξεταστικές ημέρες ακολουθούν τα μαθήματα των Γερμανικών στις 28 Ιουνίου, των Γαλλικών στις 29 Ιουνίου και των Ιταλικών στις 30 Ιουνίου.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08.30 π.μ., ενώ για την εξέταση στο μάθημα των Ισπανικών θα πρέπει να προσέρχονται στις 14.30 με ώρα εξέτασης  15.00 μ.μ.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι 3 ώρες, των  Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό)  είναι 6 ώρες και του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου 20 λεπτά.

Τέλος, ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2017-18 ορίζεται το διάστημα από την Τρίτη 20-6-2017 μέχρι και την Παρασκευή 30-6-2017.

Αριθμός εισακτέων στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Το ΥΠΠΕΘ, με δημόσια ανακοίνωση του, αφού εύχεται καλή δύναμη στους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ’ λυκείου, που έχουν μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις γνωστοποιεί ότι και οι μηχανισμοί του έχουν επίσης μπει στην τελική ευθεία προετοιμασίας των τεχνικών λεπτομερειών, ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Ενημερώνει δε πως σήμερα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση που ορίζει τον αριθμό των εισακτέων στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Για την κατανομή του αριθμού εισακτέων ανά τμήμα έχουν ληφθεί υπόψη ως κριτήρια οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις της χώρας, οι εισηγήσεις των τμημάτων, ιδίως εκείνων στα οποία προβλέπονται εργαστηριακά μαθήματα και για τη  λειτουργία των οποίων τεκμηριώθηκαν σοβαρές δυσκολίες, η ανάγκη αποκατάστασης μιας ισορροπίας στην αναλογία των θέσεων που προσφέρονται στους υποψήφιους των τριών ομάδων προσανατολισμού και οι στατιστικές των μετεγγραφών φοιτητών/τριών.

Η υπουργική απόφαση, στην οποία περιλαμβάνονται επιπλέον δυο νέα πανεπιστημιακά τμήματα τουρισμού καθώς και ένα τμήμα ΤΕΙ τουρισμού που επαναλειτουργεί, αυξάνει τον αριθμό εισακτέων σε τμήματα που αντιστοιχούν στον συγκεκριμένο τομέα της οικονομίας, ενώ ενισχυμένα είναι και τα τμήματα που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή και την πληροφορική.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού και την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή των εργαστηρίων σε ορισμένα τμήματα (πχ ιατρικής, βιολογίας, μηχανικών κ.ο.κ ), επιχειρείται, με μια μείωση του αριθμού εισακτέων, η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εκπαίδευσης, ώστε να μπορέσουν να γίνουν καλοί επαγγελματίες.

Παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων σε τμήματα στα οποία κατευθύνονται μαθητές/τριες της θεωρητικής κατεύθυνσης, ώστε να αποκατασταθεί μια αναλογική ισορροπία μεταξύ των θέσεων που προσφέρονται για τους/τις υποψήφιους/ες των τριών ομάδων προσανατολισμού και να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των ευκαιριών που τους παρέχονται.

Επιπρόσθετα, η υπουργική απόφαση μεριμνά για την ενίσχυση των τμημάτων της περιφέρειας που είδαν την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά τα τμήματά τους να χάνουν μεγάλο μέρος των φοιτητών/τριών τους μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των μετεγγραφών.

Παρεμπιπτόντως το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει ότι μελετά την αναμόρφωση των κριτηρίων των μετεγγραφών, ώστε να μην εμποδίζεται η μετεγγραφή των φοιτητών/τριών που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 έχουμε 42.850 εισακτέους στα Πανεπιστήμια και 26.640 στα ΤΕΙ. Δηλαδή συνολικά έχουμε 69.490 εισακτέους.

Αντίστοιχα για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 είχαμε 43.855 εισακτέους στα Πανεπιστήμια και 26130 στα ΤΕΙ. Δηλαδή είχαμε συνολικά 69.985 εισακτέους.