Παράσταση διαμαρτυρίας μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο κτίριο της Περιφεριεακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου και συνάντηση με τον Διευθυντή, κ. Καραγιάννη

“Αόρατοι” εκπαιδευτικοί

Τρίωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, πραγματοποίησαν καθηγητές και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί της γενικής, αλλά και ειδικής αγωγής στις Κυκλάδες.

Την έκδηλη ανησυχία τους, σχετικά με το μέλλον της εκπαίδευσης, αλλά και των εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια και όχι μόνο εκπαίδευση, εξέφρασαν στον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, κ. Βασίλη Καραγιάννη, εκπαιδευτικοί γενικής και ειδικής αγωγής των Κυκλάδων, οι οποίοι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων, κατά της τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας που παγώνει τους μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση για τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά και για τις προσλήψεις αναπληρωτών και μάλιστα της ειδικής αγωγής.

Αξίζει να σημειωθεί, πως είχαν προκηρυχθεί επίσης, στάσεις εργασίας σε όλα τα σχολεία της επικράτειας.

Ανεργία και χάος με το “νέο Λύκειο”

Οι εκπαιδευτικοί μίλησαν στον Περιφερειακό Διευθυντή, για τα συνεχιζόμενα μέτρα, που επιφέρουν το “πάγωμα” των μόνιμων προσλήψεων στα σχολεία, για ακόμη δύο χρόνο, τόσο για τη γενική όσο και για την ειδική εκπαίδευση, αλλά και τις μνημονιακές επιταγές, σύμφωνα και με την τελευταία αξιολόγηση, που οδηγούν τελικά, βάσει των διαδοχικών μέτρων, στην απόλυση χιλιάδων αναπληρωτών.

Στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους, τόνισαν πως αντί το κράτος να προωθεί τη μόνιμη εργασία, προωθείται το καθεστώς της μόνιμα ελαστικής εργασίας, καθώς με τις “ευλογίες” της κυβέρνησης, στην παιδεία, την υγεία και άλλους νευραλγικούς τομείς του κράτους, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται στην ωρομισθία.

Επιπλέον, με το “νέο Λύκειο” του Υπουργείου Παιδείας, οι καθηγητές τόνισαν, πως έρχεται επίσης και ανεργία για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι “δεν πρόκειται να ξαναδουλέψουν ποτέ” όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Σημειώθηκε δε, το οξύμωρο, το νομοθετικό πλαίσιο για την παιδεία, που όπως επισημάνθηκε επικεντρώνεται μόνο στη διαχείριση του προσωπικού και ελάχιστα με τα σημαντικά προβλήματα των σχολείων, να περνά στη Βουλή προς ψήφιση, χωρίς διαβούλευση, αλλά η τροπολογία, για τη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών, ζήτημα άκρως διχαστικό, να τίθεται σε διαβούλευση, προκειμένου να διασπαστούν οι εργαζόμενοι.

Από τον κ. Καραγιάννη σημειώθηκε πως πρόθεση του Υπουργείου είναι οι μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών και πως η αιτιολογική έκθεση της αξιολόγησης δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία, εφόσον η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει τη δέσμευση αυτή, με τους εκπαιδευτικούς να τονίζουν, πως η αξιολόγηση θα υπογραφεί, καθώς η χώρα στερείται επιλογών και αυτό θα σημάνει το “πάγωμα” των διορισμών, ανεξαρτήτως της όποιας βούλησης της όποιας κυβέρνησης. Τόνισε παράλληλα, πως η κατάσταση της χώρας είναι αρκετά δύσκολη και ως εκ τούτου, οι μόνιμες προσλήψεις έχουν “παγώσει” γενικά, με τους καθηγητές να υπενθυμίζουν τις μόνιμες προσλήψεις σε Σώματα Ασφαλείας και σε στρατιωτικά ιδρύματα.

Ανειδίκευτη... ειδική αγωγή

Ειδικότερα, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής σημείωσαν, ότι σύμφωνα με τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός με μία ελάχιστη επιμόρφωση και χωρίς πιστοποίηση, μπορεί να αναλάβει τάξεις ειδικής αγωγής, γεγονός, που όπως επεσήμαναν, καταργεί την αξία της δικής τους εξειδίκευσης.

“Νιώθουμε αόρατοι για το υπουργείο, αναπληρώνουμε έως και 16 χρόνια τους εαυτούς μας, δεν έχουν γίνει ποτέ μόνιμοι διορισμοί στην Ειδική Αγωγή κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει”, υπογράμμισαν οι εκπαιδευτικοί, επισημαίνοντας πως οι πλέον ευαίσθητοι μαθητές έχουν ανάγκη τη σταθερή παρουσία ενός εκπαιδευτικού και επιπλέον, πως πρόκειται για το μοναδικό κλάδο της εκπαίδευσης, όπου δεν προηγείται το βασικό πτυχίο, αλλά η μοριοδότηση, στους πίνακες αναπληρωτών, ενώ σημειώθηκε επίσης, πως αυτή η κατάσταση, οφείλεται στο πρόχειρο “στήσιμο” της Ειδικής Αγωγής πάνω σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Καραγιάννης διαβεβαίωσε, πως η Ειδική Αγωγή θα στελεχωθεί και το σχολικό έτος 2016-2017, ωστόσο οι εκπαιδευτικοί τόνισαν, πως πρόβλημα δεν είναι η ολιγόμηνη στελέχωση αλλά η πρόσληψη μονίμων εκπαιδευτικών, για την ομαλοποίηση του κλάδου, σε αντίθεση με την ανάθεση των τμημάτων Ειδικής Αγωγής σε μόνιμους εκπαιδευτικούς της γενικής εκπαίδευσης, που θα περάσουν από στοιχειώδη επιμόρφωση, με τον Περιφερειακό Διευθυντή να εμφανίζεται αισιόδοξος, ότι “θα βρεθεί μία άκρη”.

Παρά το γεγονός, πως ο Περιφερειακός Διευθυντής Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, επιχείρησε να παρέχει όλες τις διαβεβαιώσεις προς τους διαμαρτυρόμενους εκπαιδευτικούς, ότι η πρόθεση του Υπουργού και του επιτελείου στο Υπ. Παιδείας, είναι η αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος και η πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία, χωρίς αυτό να αποτελεί δέσμευση, λόγω της χαλεπής οικονομικής κατάστασης της χώρας, οι εκπαιδευτικοί δε φάνηκε να καθησυχάζονται από τα ευχολόγια, δεδομένων των ανειλημμένων μνημονιακών δεσμεύσεων προς τους δανειστές, αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης, την παρούσα περίοδο.

Στις επάλξεις και η α’βάθμια εκπαίδευση

Επισημαίνεται, στο ίδιο πλαίσιο, ότι ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, με αφορμή τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του:

· Καταγγέλλει για άλλη μια φορά το πάγωμα των μόνιμων διορισμών – και επίσημα πλέον -για τα επόμενα δύο χρόνια τουλάχιστον και τη συνέχιση λήψης μέτρων που καταργούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και κατασκευάζουν πλεονάσματα για να οδηγήσουν σε υπονόμευση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών και σε απόλυση χιλιάδων αναπληρωτών.

· Απορρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη διαδικασία διαβούλευσης για τη νέα Υπ. απόφαση του Υπ. Παιδείας που έρχεται να ανατρέψει τους πίνακες αναπληρωτών, εισάγει το προσοντολόγιο που απαιτεί ο ΟΟΣΑ, αποδυναμώνει την προϋπηρεσία, ενώ προαναγγέλλει τις αντίστοιχες αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών και στη γενική αγωγή

· Αντιπαλεύει τη διευρυνόμενη ελαστικοποίηση της εργασίας και συμμετέχει - στηρίζει την καμπάνια για ίσα δικαιώματα των αναπληρωτών, υιοθετώντας τα αιτήματα που έχει προσδιορίσει το Συντονιστικό Αναπληρωτών-Αδιορίστων

· Καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στα μέτρα για τη 2η αξιολόγηση και κόντρα στο μονόδρομο της ΕΕ απαιτεί να πληρώσει το κεφάλαιο για την κρίση που αυτό δημιούργησε