Η Γ’ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Κύθνου κάνει ανακύκλωση και καλλιεργεί τη γη

Μικροί οικολόγοι

Ένα δημιουργικό πρόγραμμα πραγματοποιούν οι μαθητές της Γ’ τάξης στο Δημοτικό Σχολείο Κύθνου, αξιοποιώντας τη γη, αλλά και λειτουργώντας ως μικροί οικολόγοι.

Στο επίκεντρο του περιβαλλοντικού προγράμματος της τάξης είναι η ανακύκλωση με στόχο την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στα παιδιά.

Στην αρχή της χρονιάς, οι μαθητές και η δασκάλα τους Μάγδα Κουμπατή παρακολούθησαν κάποια βίντεο με τα διαφορετικά είδη ανακύκλωσης (χαρτιού, γυαλιού και πλαστικού) και μίλησαν τόσο για τη συλλογή και διαχείριση των υλικών όσο και για την κομποστοποίηση.

«Το κομπόστ είναι η ανακύκλωση που κάνει η ίδια η φύση. Θα ασχοληθούμε με αυτό, μετά τις διακοπές του Πάσχα» επεσήμανε στην «Κοινή Γνώμη» η εκπαιδευτικός.

Αγαπάμε και φροντίζουμε τα φυτά

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η τάξη φύτεψε βότανα, λουλούδια και δέντρα στον κήπο που βρίσκεται στην είσοδο του σχολείου, τα οποία έχει αναλάβει να φροντίζει και να ποτίζει. Επιπλέον, συγκεντρώνουν πλαστικά καπάκια με τα οποία δημιούργησαν διάφορες κατασκευές, μεταξύ των οποίων έναν μεγάλο πίνακα ζωγραφικής. Πρόθεση της τάξης είναι, στο τέλος της χρονιάς, να τα χαρίσει στον Σύλλογο Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων Ανηλίκων «Αγάπη για Ζωή» που εδρεύει στον Πειραιά. Όπως τονίζει η κ. Κουμπατή, αυτός είναι ένας τρόπος για να γνωρίσουν τα παιδιά μέσα από την ανακύκλωση την αξία της προσφοράς και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο.

Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις ανακύκλωσης του σχολείου, φέρνοντας μπουκάλια, πλαστικά και άλλα υλικά από το σπίτι τους. Το έναυσμα για την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Γινόμαστε μικροί οικολόγοι: ανακύκλωση» έδωσε το πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου Κύθνου, ο οποίος εκτός από φυτά, διέθεσε στο σχολείο και αρκετό υλικό προς χρήση.

Στήριξη φορέων και ιδιωτών

«Κάποια στιγμή θα επισκεφτούμε το Δημαρχείο όπου γίνεται ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, για να δουν τα παιδιά και αυτή τη διαδικασία», σημείωσε η εκπαιδευτικός, απευθύνοντας θερμές ευχαριστίες τόσο στον Δήμο, όσο και στον κ. Γιάννη Φίλιππα που δώρισε στην τάξη πολλά φυτά από την επιχείρηση που διατηρεί. Τις εκδηλώσεις της Γ’ Τάξης θα υποστηρίξει και η φαρμακοποιός Αγγελική Παπασταμοπούλου, η οποία θα επισκεφτεί το σχολείο μετά το Πάσχα για να μιλήσει στους μαθητές για τα βότανα και την ευεργετική χρήση τους.

Δημιουργία κήπου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Σημειώνεται ότι τον δικό του κήπο πρόκειται να αποκτήσει και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, μετά από ιδέα του εκπαιδευτικού πληροφορικής, Μανώλη Αργυρού.

Ο κήπος θα γίνει στον πίσω χώρο του σχολείου, όπου υπάρχει ήλιος τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Το χώμα που χρησιμοποιήθηκε περιέχει οργανικά στοιχεία. Όπως ο ίδιος δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στους μαθητές της Γ’ Τάξης του σχολείου, για το δεύτερο φύλλο των «Μικρών Εξερευνητών», το χώμα δεν είναι τόσο πυκνό ώστε να μπορούν τα φυτά να αναπτύξουν τις ρίζες.

Μεταξύ άλλων, θα φυτευτούν ντομάτες, μαρούλια, κρεμμύδια, πιπεριές, μελιτζάνες, πεπόνια και καρπούζια, ενώ σκοπός των υπευθύνων είναι στον εναπομείναντα χώρο να προστεθούν και φυτά. «Τα φυτά που θα επιλέξουμε θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν κάνει τον καρπό τους ώστε να μπορέσουμε να τα φάμε μέχρι το τέλος του σχολικού έτους. Δεν μπορούμε να βάλουμε κάτι το οποίο ο χρόνος ανάπτυξής τους θα μας πάρει μέχρι το καλοκαίρι, γιατί δε θα είναι κανένας εδώ. Άρα υπολογίζουμε αρχές Ιουνίου να έχουμε την παραγωγή» εξήγησε ο κ. Αργυρός, τονίζοντας πως, τα φυτά θα χρειαστούν φροντίδα, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Η ομάδα που θα το αναλάβει, θα πάρει οδηγίες για το πώς θα γίνεται το πότισμα.