Δημιουργία animation και δωρεά βιβλίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη από τα «Λουκουμάκια του Β1» του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης

"Η αγάπη είναι ελευθερία και προσφορά"

Η Σάρλοτ, η «μικρή σκηνοθέτης» του συγγραφέα Φρανκ Βίβα συντρόφευσε τους μαθητές του Β1’ του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης στο μαγευτικό ταξίδι τους στον κόσμο της φιλαναγνωσίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Παιδί και Κινηματογράφος: Από το χαρτί… στην οθόνη», το τμήμα δημιούργησε μία μικρού μήκους ταινία κινούμενης εικόνας με τον τίτλο «Πού πήγε ο Μουντζούρης», σε σενάριο και σκηνοθεσία της υπεύθυνης εκπαιδευτικού Κατερίνας Μάτα. Τα σκηνικά επιμελήθηκαν τα παιδιά του Β1’, δίνοντας μέσα από τις υπέροχες ζωγραφιές τους σάρκα και οστά στις περιπέτειες της μικρής Σάρλοτ.

Από τη Νέα Υόρκη στη Σύρο

Με αφετηρία το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, η κεντρική ηρωίδα ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι σε όλον τον κόσμο για να βρει τον γάτο της Μουτζούρη που βρήκε καταφύγιο και καλή παρέα στα γραφικά σοκάκια της Άνω Σύρου.

Η Σάρλοτ χάρισε στα παιδιά αμέτρητες γνώσεις και συναισθήματα, τους μίλησε για την διαφορετικότητα, για την αποδοχή του εαυτού μας και των άλλων και για την προσπάθεια να ανοίγουμε διαρκώς νέους ορίζοντες στη σκέψη μας. Στο τέλος, το τμήμα αποφάσισε να την αφήσει ελεύθερη να συνεχίσει τα ταξίδια της για να γνωρίσει περισσότερα παιδιά και να τα την γνωρίσουν κι αυτά.

Έτσι, η Σάρλοτ που ξεκίνησε από το σπίτι της στην Νέα Υόρκη και κατέληξε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, σήμερα βρίσκεται στο παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Οι μαθητές δώρισαν το βιβλίο του Φρανκ Βίβα στη Βιβλιοθήκη, για να το διαβάσουν και να το αγαπήσουν κι άλλοι μικροί αναγνώστες.

Τα παιδιά δυσκολεύτηκαν να την αφήσουν, ωστόσο έμαθαν μέσα από αυτό ότι η αγάπη είναι ελευθερία. Από την πλευρά της η Σάρλοτ έστειλε στους μαθητές μικρά αναμνηστικά για να θυμούνται το πρώτο τους animation.

«Ας μεγαλώσουμε με το βιβλίο»

Η εκπαιδευτική επίσκεψη του Β1’ στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα Προγράμματα Φιλαναγνωσίας της τάξης "Παιδί και κινηματογράφος, Από το χαρτί ...στην οθόνη!", “Ήρωες και ηρωίδες του χθες και του σήμερα" και "Γίνομαι μικρός δημοσιογράφος", καθώς και την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου.

Οι μαθητές περιηγήθηκαν με χαρά στον ισόγειο χώρο του υπέροχου νεοκλασικού κτιρίου του 19ου αιώνα, στην καρδιά της Ερμούπολης και να θαυμάσουν την πλούσια συλλογή της Βιβλιοθήκης, σημαντικό μέρος της οποίας αποτελεί δωρεά του Συριανού ποιητή, στιχουργού και πεζογράφου, Μάνο Ελευθερίου.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους της Βιβλιοθήκης, έμαθαν για την ξεχωριστή ιστορία της, τον τρόπο με τον οποίο είναι ανοιχτή στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, τις εκθέσεις που φιλοξενεί, καθώς και τις ποικίλες δράσεις που ανά διαστήματα διοργανώνει.

Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να "ταξιδέψουν" σε προηγούμενους αιώνες και να γνωρίσουν την ιστορία του ελληνικού, αλλά και άλλων πολιτισμών μέσα από την  μοναδικής ιστορικής και εκπαιδευτικής αξίας έκθεση της "Ιστορίας της Γραφής", του κ. Μιχάλη Καΐρη.

Οι μαθητές και η δασκάλα τους Κατερίνα Μάτα ευχαρίστησαν τις υπεύθυνες της Βιβλιοθήκης για τη φιλοξενία τους, αλλά και την εκπαιδευτικό του Τμήματος Ένταξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, που συνόδευσε το τμήμα, στο πλαίσιο της γενικότερης συνεργασίας τους.