Εκπαιδευτική επίσκεψη του ΣΔΕ Σύρου στην Αθήνα

Με πυξίδα το φως της ιστορίας

Σε σημαντικές εκθέσεις μεγάλων μουσείων της Αθήνας, καθώς και στο επιβλητικό κτίριο της Βουλής των Ελλήνων ξεναγήθηκαν καθηγητές και εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εκδρομής τους στην πρωτεύουσα.

Την ομάδα αποτελούσαν μαθητές του β’ κύκλου σπουδών, οι οποίοι είχαν εκφράσει την επιθυμία να δουν στην πράξη όλα όσα έχουν ακούσει μέχρι σήμερα εντός της τάξης.

Το σχολείο είχα τη χαρά να ξεναγηθεί στις εκθέσεις του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και να διατρέξει μέσα σε λίγη ώρα τις αναρίθμητες λαμπρές σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται κειμήλια, τα οποία καλύπτουν όλες τις περιόδους της Ελληνικής Ιστορίας, από την πρώιμη εποχή του χαλκού μέχρι σήμερα. Η ξενάγηση της ομάδας ξεκίνησε με τα ευρήματα από τον Κυκλαδικό, το Μινωικό και το Μυκηναϊκό Πολιτισμό και συνεχίστηκε με τις θεματικές ενότητες για το Μέγα Αλέξανδρο, το Βυζάντιο, την Επανάσταση του 1821, τους Βαλκανικούς και τους Παγκόσμιους πολέμους.

Οι εκπαιδευόμενοι εντυπωσιάστηκαν με τα αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου, ενώ από το εσωτερικό του ξεχώρισαν τα ιδιαίτερα σπάνια και πολύτιμα όπλα της Ελληνικής επανάστασης.

Η Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν

Από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις του ΣΔΕ Σύρου στην Αθήνα δε θα μπορούσε να απουσιάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Εκεί, εκπαιδευτικοί και εκπαιδευόμενοι περιηγήθηκαν στην έκθεση με τίτλο «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν», που διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων δημιουργικής παρουσίας του Μουσείου. Στην έκθεση παρουσιάζονται, με απλό και εύληπτο τρόπο, η δομή της κοινωνίας των Κυκλάδων κατά την  Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200 έως 2000 π.Χ.), οι ασχολίες των κατοίκων, το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν, οι πίστεις και οι δοξασίες τους, μέσα από τα δημιουργήματα του ίδιου του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού. Η έκθεση περιλαμβάνει 191 αρχαία αντικείμενα, μεταξύ αυτών και ευρήματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Σύρου. Τα κυκλαδικά ειδώλια με την απλότητα και τα λιτά τους περιγράμματα, αγαπήθηκαν και συχνά συνδέθηκαν με έργα τέχνης μοντέρνων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, όπως ο Modigliani, ο Brancusi, ο Matisse, ο Picasso.

Ως κάτοικοι των Κυκλάδων, οι μαθητές και οι καθηγητές του ΣΔΕ αισθάνθηκαν υπερήφανοι για τον Πολιτισμό των προγόνων μας και ευχαρίστησαν θερμά τη διοίκηση του Μουσείου για την ανάδειξη της καθημερινής ζωής και των ασχολιών των ανθρώπων των Κυκλάδων 5000 χρόνια πριν.

«Άρωμα» Αρχαίας Ελλάδας

Εξίσου εποικοδομητική ήταν η επίσκεψη του Σχολείου στον βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, με τον Παρθενώνα να ξεχωρίζει, συγκεντρώνοντας τον θαυμασμό ανά τον κόσμο. Η ανέγερση του από τους αρχιτέκτονες Ικτίνο και Καλλικράτη ολοκληρώθηκε το 438 π.Χ. Είναι περίπτερος ναός δωρικού ρυθμού με οκτώ κίονες στις στενές και δεκαεπτά στις μακριές πλευρές.  Πάνω στις κολόνες του στηρίζονται τα επιστύλια, οι μετόπες, τα τρίγλυφα, τα γείσα και τα αετώματα.  Η ζωφόρος στους τοίχους του σηκού είχε παραστάσεις της πομπής των Παναθηναίων. Στο εσωτερικό του ο ναός χωριζόταν σε τρία μέρη, στο μεσαίο από αυτά  ήταν στημένο πάνω σε βάθρο το περίφημο χρυσελεφάντινο άγαλμα της Παρθένου Αθηνάς, έργο του Φειδία. Άριστες ήταν οι εντυπώσεις που αποκόμισε το σχολείο και από την επίσκεψή του στο Μουσείο της Ακρόπολης, για το οποίο είχε γίνει συζήτηση στο μάθημα της Αισθητικής Αγωγής.

Στο λίκνο της Δημορατίας

Η επίσκεψη του ΣΔΕ Σύρου στην Αθήνα, το λίκνο της Δημοκρατίας, συνεχίστηκε με την επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων. Η δημοκρατία και το κοινοβουλευτικό σύστημα της χώρας μας είχε αποτελέσει θέμα συζήτησης στο μάθημα της Κοινωνιολογίας. Η ομάδα είχε τη χαρά να ξεναγηθεί στην αίθουσα της ολομέλειας, της γερουσίας και του Ελευθερίου Βενιζέλου και να αντλήσει σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία του τριώροφου νεοκλασικού κτιρίου που ολοκληρώθηκε το 1843, για να φιλοξενήσει τη βασιλική οικογένεια του νεοσύστατου τότε Ελληνικού κράτους. Τα διαστήματα 1843-54 και 1875-1932 το Κοινοβούλιο στεγαζόταν στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου. Μετά την καταστροφή του κτιρίου από πυρκαγιά το 1909, ξεκίνησε η ανακαίνιση του και με την προσωρινή κατάργηση της μοναρχίας το1924, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για πολλούς και διαφορετικούς σκοπούς, όπως μουσείο ή αυτοσχέδιο νοσοκομείο, μέχρι το Νοέμβρη του 1929 όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει πλέον ως Κοινοβούλιο κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Παρόλο που η μοναρχία επανήλθε στην Ελλάδα το 1935, το κτίριο συνέχισε να στεγάζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ανάμεσα στους προορισμούς του σχολείου, ήταν και το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, που αποτελεί από τα σημαντικότερα δημόσια μουσεία στην Ελλάδα. Εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές, γνωρίζοντας ότι πρόσφατα είχαν φιλοξενηθεί σε αυτό οι θησαυροί του Ερμιτάζ, αποφάσισαν να το επισκεφτούν για να θαυμάσουν τα εκθέματά του και ταυτόχρονα να απολαύσουν τον καφέ τους στον κήπο του. Κατά την ξενάγησή τους, ενημερώθηκαν ότι το Μουσείο  ιδρύθηκε το1914 με σκοπό την έκθεση της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής πολιτιστικής κληρονομιάς στην ελληνική επικράτεια. Η συλλογή του περιέχει περίπου 30.000 αντικείμενα, από φορητές εικόνες μέχρι αρχιτεκτονικά μέλη, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά.

Αξέχαστη εμπειρία

Πέρα από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, το Σχολείο παρακολούθησε και θεατρική παράσταση, στο πλαίσιο της ενασχόλησής του με τον πολιτισμό και τις τέχνες. «Οι μαθητές πέρασαν πάρα πολύ καλά και η εμπειρία αυτή θα τους μείνει αξέχαστη, κάτι που δήλωσαν και οι ίδιοι στην εκπομπή που έχουν Κάθε Σάββατο στο ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου», τόνισε στην «Κοινή Γνώμη» ο Διευθυντής του ΣΔΕ, Γιώργος Στεφάνου.

Όπως σημείωσε, στα σχέδια του σχολείου περιλαμβάνονται κι άλλες εκπαιδευτικές επισκέψεις εντός και εκτός Σύρου, με πιο άμεση την επίσκεψη άλλης ομάδας μαθητών στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Λαυρίου. «Μέσα από τη δενδροφύτευση που κάναμε στην Ιερά Μονή της Αγίας Βαρβάρας σε συνεργασία με το υπουργείο Γεωργίας, δείξαμε το ενδιαφέρον μας και για τα περιβαλλοντικά θέματα. Στο πλαίσιο αυτό επιθυμούμε να επισκεφτούμε το περιβαλλοντικό πάρκο του Λαυρίου και το Σούνιο» κατέληξε ο κ. Στεφάνου.