Ομαλή «απογείωση» και «προσγείωση» του ΓΕΛ Θήρας στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαστημικής

Το “CanSant” επιτέλεσε το σκοπό του

Επιτυχώς εξετελέσθη η αποστολή εκτόξευσης του CanSant, του μικρού δορυφόρου του Γενικού Λυκείου Θήρας κατά τον τελικό του 1ου Μαθητικού Διαγωνισμού Διαστημικής Τεχνολογίας «CanSat in Greece» στην Αθήνα.

Η ομάδα της Σαντορίνης και εννέα ακόμα σχολεία της χώρας μεταφέρθηκαν στο ιδιωτικό αεροδρόμιο «Ίκαρος» στην Κωπαΐδα, όπου εκτόξευσαν τους δορυφόρους τους σε ύψος ενός χιλιομέτρου.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότεροι από 100 μαθητές από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι κλήθηκαν να κατασκευάσουν και να εκτοξεύσουν έναν δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους στη φυσική, τον προγραμματισμό και τα μαθηματικά και να παρουσιάσουν το δημιούργημά τους στον διακεκριμένο Έλληνα Αστροφυσικό της NASA Σταμάτη Κριμιζή, ο οποίος πρόσφατα υπήρξε και ένας εκ των ομιλητών του φετινού Πανηγυριού Φυσικών Επιστημών στη Σύρο. Σημειώνεται μάλιστα ότι στην έναρξη της ομιλίας του στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, προβλήθηκε βίντεο σχετικά με τη συμμετοχή του Γενικού Λυκείου Θήρας στον διαγωνισμό «CanSat in Greece».

Η αποστολή του σχολείου

Ο στόχος του «CanSant» ήταν η μέτρηση της πίεσης και της θερμοκρασίας του αέρα, της κατεύθυνσης και του μεγέθους του μαγνητικού πεδίου της Γης και των επιπέδων της ακτινοβολίας γ. Οι μετρήσεις αυτές καταγράφηκαν πάνω σε εσωτερική κάρτα μνήμης, ενώ ταυτόχρονα έγινε η εκπομπή και η λήψη τους με κατάλληλο σύστημα πομπού στο CanSat και δέκτη στη βάση μας στο έδαφος.

Το «CanSant» επιτέλεσε το σκοπό του, καθώς ο δορυφόρος του σχολείου απογειώθηκε και προσγειώθηκε ομαλά, χωρίς να παρασυρθεί από τον αέρα, όπως συνέβη σε πέντε από τις δέκα ομάδες του τελικού. Τα μέλη της ομάδας έλαβαν μετρήσεις κατά τη διάρκεια της καθόδου με το αλεξίπτωτο, τις ανέλυσαν και στη συνέχεια τις παρουσίασαν.

Μοναδική εμπειρία για τα ελληνικά δεδομένα

«Όλα λειτούργησαν άψογα. Τα παιδιά είναι ευχαριστημένα, εντυπωσιασμένα και χαρούμενα από τη διαφορετική -για τα ελληνικά δεδομένα- εμπειρία που βίωσαν και επιθυμούν να συμμετάσχουν και την επόμενη χρονιά» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο καθηγητής Φυσικής Λουκάς Λυγνός, συντονιστής της προσπάθειας μαζί με την εκπαιδευτικό Πληροφορικής Βασιλική Κόλλια.

Ο διαγωνισμός αυτός αποτέλεσε την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού CanSats in Europe στη Γερμανία, που ξεκινάει στις 28 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές αποστολές έχουν κατακτήσει δύο φορές τη δεύτερη θέση στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, το 2012 και το 2014.

Άρτια διοργάνωση

Το «CanSat in Greece 2017» είναι μία εθελοντική, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία Ελλήνων φοιτητών, μελών του IEEE NTUA Student Branch σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και το Corallia /Si-Cluster του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά» και την Ακαδημία Αθηνών. Το 2012 οι σημερινοί φοιτητές είχαν εκπροσωπήσει αυτοβούλως την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό διαστημικής. «Τα παιδιά αυτά ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ, που ως φοιτητές, πλέον του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, διοργάνωσαν για πρώτη φορά φέτος τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό CanSat in Greece», φροντίζοντας για τη φιλοξενία, τη διαμονή, τη μεταφορά και τις μεταφορές των μαθητών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λυγνός.

Όπως τόνισε, η διοργάνωση των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ ήταν άρτια και θα τη ζήλευαν ακόμα και επίσημοι οργανισμοί που διοργανώνουν ημερίδες και αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Επίτευξη στόχων μέσω της αριστείας

Σε δηλώσεις του, ο Επόπτης του Γραφείου Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Σταμάτης Κριμιζής δήλωσε ότι «τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην τεχνογνωσία του Διαστήματος. Βέβαια κάπως καθυστερημένα, με την έννοια ότι αυτού του είδους τα εγχειρήματα άρχισαν στα ξένα πανεπιστήμια πριν 15 χρόνια». Ωστόσο, ο ίδιος παροτρύνει τα παιδιά να θέτουν στόχους και όνειρα, τα οποία θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν μέσω της αριστείας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αθήνα, οι μαθητές της Σαντορίνης εργάζονταν κάθε πρωί στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε συνεργασία με την ομάδα των εθελοντών, οι οποίοι πρόθυμα απαντούσαν στις ερωτήσεις τους κι έλυναν κάθε απορία τους.

Βασικοί στόχοι του διαγωνισμού ήταν η εξοικείωση των μαθητών με τις σύγχρονες διαστημικές τεχνολογίες, η μύησή τους στη διαδικασία της έρευνας και η χαρά της συνεργασίας και της ομαδικής δουλειάς για την επίτευξη ενός κοινού στόχου.

Οι συμμετέχοντες στον τελικό

Εκτός από το ΓΕΛ Θήρας, στην τελική φάση του διαγωνισμού, συμμετείχαν επίσης το 26ο Λύκειο Αθηνών (Μαράσλειος) – CANIS, το 7ο Λυκείο Ιωαννίνων – Zephyrus, το 3ο Γενικό Λυκείου Μυτιλήνης – Icaromenippus Quadro, το 5ο ΓΕΛ Βύρωνα – v-space, το Πρότυπο Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης – Solaris Sat, το Γενικό Λύκειο Γαζίου – CURIEosity, το ΕΠΑ.Λ. και Ε.Κ Μεσολογγίου, το ΓΕ.Λ Βαρβακείου Σχολής – Varvakeio Sat και τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη- Galacticus Prime

Η ομάδα CAN.I.S  του 26ου ΓΕΛ Αθηνών κατέκτησε την 1η θέση και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον επερχόμενο ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Τη 2η θέση κατέλαβε η ομάδα Solaris Sat CanSat Team, ενώ στην 3η θέση βρέθηκε η ομάδα Zephyrus Cansat – Ioannina team.