Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας της Α’ Τάξης του Γυμνασίου Νάουσας Πάρου

Οι μαθητές σώζουν ζωές

Στην παροχή πρώτων βοηθειών και στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή εκπαιδεύτηκαν οι μαθητές της Α’ Τάξης του Γυμνασίου Νάουσας Πάρου, στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος Αγωγής Υγείας.

Υπεύθυνη του προγράμματος «Μικροί Διασώστες εν δράσει…» είναι η Σοφία Αγγελοπούλου, καθηγήτρια του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας, στις θεματικές ενότητες του οποίου περιλαμβάνεται και η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν εκτός του ωρολογίου προγράμματος με τη συμμετοχή 26 μαθητών. Για τις ανάγκες τους, η τάξη δανείστηκε από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Κυκλάδων, μέλος της οποίας είναι και η κ. Αγγελοπούλου, κούκλα και απινιδωτή για την πρακτική εξάσκηση των παιδιών.

Οι συμμετέχοντες έμαθαν, μεταξύ άλλων, για τη θέση ασφαλείας, καθώς και πληροφορίες για την αντιμετώπιση της αιμορραγίας, της ρινορραγίας, τσιμπημάτων από έντομα και γενικότερα, για τις πρώτες βοήθειες που παρέχουμε σε κάποιον.

«Στόχος ήταν να καταλάβουν τα παιδιά ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι ελάχιστο για να προστατεύσουμε τη ζωή του ανθρώπου, μέχρι να αναλάβουν οι ειδικοί» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη εκπαιδευτικός. Οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν ακόμη στον σωστό τρόπο πληροφόρησης του ΕΚΑΒ και ενημερώθηκαν για τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης (112).

Ανοιχτή επίδειξη στο κοινό του νησιού

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 27 Μαΐου 2017, με μια ανοιχτή επίδειξη στην Νάουσα, κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά θα ξεδιπλώσουν τις γνώσεις τους με τη χρήση του προπλάσματος και του απινιδωτή και δείχνοντας την τεχνική σε κάθε ενδιαφερόμενο.

«Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, τα παιδιά έχουν την ικανότητα να συλλέγουν και να συγκρατούν πληροφορίες ευκολότερα από τους ενήλικες», σημείωσε η κ. Αγγελοπούλου. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι μαθητές της Α’ Τάξης όχι μόνο «ρούφηξαν» τις γνώσεις σαν σφουγγάρι, αλλά τις μετέφεραν και στην οικογένειά τους. «Με πιάνουν γονείς και μου λένε ότι τα παιδιά τους είναι κατενθουσιασμένα, τους αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνουν, ιδίως να δουλεύουν με τα χέρια τους. Αν και μικρά ηλικιακά, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον στις πρώτες βοήθειες, έμαθαν την τεχνική και το διασκέδασαν».

Πρόθεση της εκπαιδευτικού είναι η συνέχιση του προγράμματος και το επόμενο σχολικό έτος. «Παλαιότερα, υλοποιούσαμε ένα πρόγραμμα για τα μανιτάρια. Μετά τη δεύτερη χρονιά μας είπαν ότι έπρεπε να αλλάξουμε θέμα. Συνεπώς, εάν δεν θα υπάρχει η ίδια δέσμευση, θα προχωρήσουμε», υπογράμμισε η κ. Αγγελοπούλου.

Στόχος η εκπαίδευση πρώτων βοηθειών στα σχολεία

Ωστόσο, κατέστησε γνωστό ότι, στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία έχει ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με τον Ανθρωπιστικό Οργανισμό «Kids Save Lives» η εκπαίδευση μαθητών από εκπαιδευτές Διεθνών Εκπαιδευτικών και Επιστημονικών Οργανισμών Υγείας όπως το ERC ή το NAEMT. Αυτή τη στιγμή, γίνονται ενέργειες για την αδειοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος από όλες τις Περιφέρειας της χώρας, ενώ σύμφωνα με δικές της πληροφορίες, αναμένεται η υλοποίησή του και στα σχολεία του Νοτίου Αιγαίου από τον προσεχή Σεπτέμβριο. «Επομένως, θα μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο στα σχολεία της Πάρου, όσο και στα σχολεία άλλων γειτονικών νησιών», τόνισε.

Σημειώνεται, βέβαια, πως η Ομάδα Διάσωσης Κυκλάδων, που διαθέτει σήμερα δύο εκπαιδευτές, διοργανώνει κατά καιρούς αντίστοιχες παρουσιάσεις στην Αντίπαρο και σε  χωριά της Πάρου, όπως τα Μάρμαρα, ο Πρόδρομος και η Μάρπησσα. Η συμμετοχή του κόσμου είναι ελεύθερη. Εάν κάποιος επιθυμεί να λάβει σχετική πιστοποίηση, παραπέμπεται σε άλλον φορέα, εκτός του νησιού. Οι εκπαιδεύσεις πραγματοποιούνται κατόπιν πρόσκλησης των τοπικών κοινοτήτων, ενώ ανάλογο ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων.

«Εάν το «Kids Save Lives» πάρει το πράσινο φως και για τη δική μας περιφέρεια, θα το κάνουμε πια και σε επίπεδο σχολείου για τους μαθητές. Οπότε, ελπίζουμε από το Σεπτέμβρη να έχουμε ένα πιο οργανωμένο πρόγραμμα, με περισσότερο εκπαιδευτικό δυναμικό και τον κατάλληλο εξοπλισμό», δήλωσε η κ. Αγγελοπούλου.

Ευρύ πεδίο γνώσεων

Ο Ανθρωπιστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης Παιδιών «Kids Save Lives» συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, η οποία αποτελείται από γιατρούς, Εκαβίτες, διασώστες εκπαιδευμένους κλπ.

Μέσα από τις δράσεις του σε όλη τη Χώρα, ο φορέας επιδιώκει να συσπειρώσει, να ενθαρρύνει και να κινητοποιήσει ανθρώπινο δυναμικό, εστιάζοντας στην εκπαίδευση μαθητών σχολικής ηλικίας στην Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), στη χρήση και διάδοση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (AEDs) σε σχολεία, χωριά και δημόσιους χώρους, στις πρώτες βοήθειες σε επείγουσες για την ζωή καταστάσεις και στην πρόληψη από παιδικούς και εφηβικούς τραυματισμούς.

Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας.