Ιδρύεται Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά με έδρα τη Σάμο, μετά από τη στάση του Υπ. Παιδείας να παρακάμψει την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου

“Ισχυρό πλήγμα στην Πανεπιστημιακή κοινότητα της Σύρου”

Μαύρη “πινελιά” στον καμβά των προσπαθειών ενίσχυσης και ουσιαστικής στήριξης του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) Σύρου αποτελεί η εξέλιξη ίδρυσης της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου - αποκλειστικά και μόνο - ως προς το θέμα της έδρας, καθώς όπως έχει γνωστοποιηθεί από χθες το πρωί, τελικά, θα οριστεί η Σάμος και όχι η Σύρος.

Η θέση του Υπουργείου Παιδείας όπως αυτή αποτυπώνεται στο περιεχόμενο της σχετικής τροπολογίας που θα καταθέσει ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου προς ψήφιση στη Βουλή το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και η οποία δημοσιεύθηκε αυτούσια στην ιστοσελίδα esos.gr, προδίδει πως δεν έχει ληφθεί υπόψιν η ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία από το 2007 είχε υποστηρίξει στο αίτημά της τον προσδιορισμό της Σύρου ως έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής.

Αν και η απόφαση να ρυθμιστούν οργανωτικά τα τρία Τμήματα Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μέσω της ικανοποίησης του πολύχρονου αιτήματος ίδρυσης της Πολυτεχνικής Σχολής, αναμφισβήτητα, ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση του ακαδημαϊκού προφίλ των τριών Τμημάτων σε Σύρο, Χίο, Σάμο και παράλληλα “ανάβει το πράσινο φως” για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους, ωστόσο, η απρόσμενη αλλαγή σε επίπεδο έδρας, συνιστά μία σοβαρή ανατροπή για την αναπτυξιακή πορεία του ΤΜΣΠΣ.

Επί της ανωτέρω εξέλιξης μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ, Φίλιππος Αζαριάδης, η πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου, Θεοδώρα Χαμαΐδή ενώ προέβησαν σε δηλώσεις και οι τρεις επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης καθώς επίσης ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Κρίνεται αναγκαίο να επισημανθεί δε, πως, σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων ανακοινώθηκε πως θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των φορέων του νησιού με αποκλειστικό θέμα την εν λόγω εξέλιξη.

Υπ. Παιδείας: Η έδρα στη Σάμο

Ειδικότερα, το περιεχόμενο της τροπολογίας που θα κατατεθεί προς ψήφιση από τον Υπουργό Παιδείας καθιστά γνωστή την αλλαγή στο θέμα της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής, αναφέροντας με σαφήνεια πως ορίζεται το νησί της Σάμου, κόντρα στην πάγια θέση της Πανεπιστημιακής κοινότητας όπως αυτή έχει εκφραστεί μέσω της Συγκλήτου.

Το σχετικό απόσπασμα από το συνολικό περιεχόμενο της τροπολογίας που παρουσίασε το esos.gr έχει ως ακολούθως: “Α. Ιδρύεται Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα τη Σάμο, και ρυθμίζονται οργανωτικά θέματα της Σχολής αυτής για την καλύτερη εποπτεία και το συντονισμό των Τμημάτων Μηχανικών που ήδη λειτουργούν στο ίδρυμα. (...) Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία: 1. α) Ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Πολυτεχνική Σχολή, με έδρα τη Σάμο, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα: αα) Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, με έδρα τη Σάμο, ββ) Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, με έδρα τη Σύρο, και γγ) Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, με έδρα τη Χίο”.

Φίλιππος Αζαριάδης: Η τοπική παρέμβαση υπήρξε χλιαρή. Μας κόβει τα φτερά η αλλαγή της έδρας

Εκ μέρους του προέδρου του ΤΜΣΠΣ, Φίλιππου Αζαριάδη εκφράστηκε αρχικώς η ικανοποίηση σχετικά με τη δρομολόγηση της “υλοποίησης” του σημαντικού αιτήματος της Πανεπιστημιακής πλευράς από το Υπ. Παιδείας, με τον ίδιο να τονίζει πως, “αυτή είναι μία πολύ ευχάριστη και σημαντική εξέλιξη γιατί σαφέστατα αναβαθμίζονται και τα τρία Τμήματα και μπορούν να ανοίξουν δρόμοι για πολύ καλύτερες συνεργασίες σε ακαδημαϊκό επίπεδο”. Ταυτόχρονα δε, όπως πρόσθεσε, “ανοίγει και ο δρόμος για να αποκτήσουν οι απόφοιτοί μας κάποια επαγγελματικά δικαιώματα” κι ως εκ τούτου, δήλωσε πως, “εκ πρώτης όψεως εμείς χαιρετίζουμε αυτήν την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας που ήταν κι ένα πάγιο αίτημα του Πανεπιστημίου για περισσότερα από δέκα χρόνια”.

Ωστόσο, ο κ. Αζαριάδης επικεντρώθηκε ευθύς αμέσως στην απρόοπτη εξέλιξη στο θέμα της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής, σημειώνοντας σχετικά πως, “από την άλλη πλευρά, εμείς εδώ τοπικά δεν είμαστε σαν Πανεπιστήμιο ευχαριστημένοι από το γεγονός ότι το Υπουργείο παρέκαμψε μία ομόφωνη απόφαση του Πανεπιστημίου και της Συγκλήτου που έλεγε ότι επιθυμούμε ως Πανεπιστήμιο η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής να είναι στη Σύρο”.

Μάλιστα εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τα σημερινά δεδομένα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η Πανεπιστημιακή κοινότητα, πρόσθεσε πως, “αυτό εμάς μας προβληματίζει ιδιαίτερα γιατί μας βγάζει από μία αναπτυξιακή τροχιά που θα επιθυμούσαμε να μπούμε σε επόμενο διάστημα”, καθώς επίσης όπως τόνισε για τη συγκεκριμένη απόφαση “μας κόβει τα φτερά, υπό την έννοια ότι το Πανεπιστήμιο είχε επιλέξει τη Σύρο ως έδρα γιατί είχε ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό όραμα και για το πώς θέλει να αναπτύξει το Πανεπιστήμιο σε αυτό το νησί”.

Ερωτηθείς να γνωστοποιήσει αν έχει πληροφορηθεί για το αιτιολογικό της απόφασης του αρμόδιου Υπουργείου, ανέφερε μόνον πως, “οι πληροφορίες μας δεν είναι ευχάριστες, καθώς δείχνουν ότι η πολιτική ηγεσία ακόμη αντιλαμβάνεται το κομμάτι των αποφάσεων στο πλαίσιο κάποιων μικροκομματικών και τοπικών συμφερόντων” εξηγώντας παράλληλα πως, “η πληροφορία που έχουμε εμείς ήταν ότι υπήρξαν πολιτικές πιέσεις προς τον Υπουργό και όχι μόνον στο κομμάτι της Πολυτεχνικής Σχολής, αλλά και στο κομμάτι της έδρας ώστε να είναι στη Σάμο”.

Χωρίς να σχολιάζει περισσότερο το κομμάτι των πολιτικών παρεμβάσεων, ο ίδιος απάντησε σχετικά με τη στάση των τοπικών Αρχών της Σύρου και ειδικότερα του Δήμου, με αφορμή και την πρόσφατη διαβούλευση για τον χώρο του στρατοπέδου και την αξιοποίησή του. “Εμείς εδώ είχαμε κάνει ενέργειες από νωρίς μιλώντας σε τοπικούς αξιωματούχους και με τον Δήμο και με την Περιφέρεια και τοπικούς βουλευτές. Η αλήθεια είναι πως η τοπική παρέμβαση ήταν χλιαρή γι αυτό το θέμα. Ξέρω βέβαια ότι τοπικός βουλευτής το είδε πιο ζεστά το θέμα και ασχολήθηκε με αυτό. Από εκεί και πέρα, το μόνο που είδαμε ήταν κάποιο ψήφισμα από τον Δήμο. Δεν ξέρω αν πίεσαν παραπέρα. Νομίζω πως ο Δήμος έπρεπε να έχει πιο καθοριστικό ρόλο” υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Προτού ολοκληρώσει μάλιστα τις δηλώσεις του, θέλησε να αναγνωρίσει δημοσίως πως, “Στη διαβούλευση διέκρινα ότι οι περισσότεροι φορείς του νησιού βάζουν το Πανεπιστήμιο ως προτεραιότητα για το κομμάτι της αξιοποίησης του στρατοπέδου” τονίζοντας παρακάτω πως, αυτό θα έπρεπε να συνιστά έναν σοβαρό λόγο ώστε “και ο Δήμος να δει πιο ζεστά το θέμα του Πανεπιστημίου και σε μία άλλη αναπτυξιακή βάση”. Έκλεισε δε την τοποθέτησή του, αναφέροντας πως, “Η αλήθεια είναι πως σε αυτό το νησί το ΤΜΣΠΣ βρίσκεται επί πολλά χρόνια σε ένα καθεστώς φιλοξενίας, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν εκτιμούμε την υποστήριξη του Δήμου” αλλά όπως σημείωσε, “κάποια στιγμή αυτά τα ζητήματα τα βρίσκουμε μπροστά μας” αφού όπως υπογράμμισε, “Υποθέτω πως αν αυτή τη στιγμή ρωτούσαμε το Υπουργείο γιατί παρακάμψατε την απόφαση του Πανεπιστημίου, η πιο εύκολη απόφαση που θα μας δώσουν είναι πως στη Σάμο έχουν καλύτερες υποδομές”.

Επιγραμματικά πρόσθεσε μόνον πως βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου για να υπάρξουν προσπάθειες ικανοποίησης της θέσης της Συγκλήτου.

Θεοδώρα Χαμαΐδή: Αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο ότι χρειαζόμαστε υποστήριξη

Σε παρόμοιο μήκος κύματος εξέπεμψε και ο Φοιτητικός Σύλλογος μέσω των δηλώσεων που ζητήθηκαν από την πρόεδρό του, Θεοδώρα Χαμαΐδή, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως, “η ικανοποίηση του πολύχρονου αιτήματος του Πανεπιστημίου είναι ένα σημαντικό θέμα για εμάς, αν και δεν αλλάζει κάτι από την επόμενη ημέρα”. Αναγνωρίζοντας μάλιστα πως, “ανοίγει ο δρόμος για τα δικαιώματά μας” εξέφρασε αφενός την ικανοποίησή της, ωστόσο, εστιάζοντας στην αρνητική τροπή του ζητήματος της έδρας, άδραξε την ευκαιρία να θίξει το σοβαρό αίτημα της δρομολόγησης οριστικής λύσης του κτιριακού θέματος, αφού όπως επεσήμανε, “αντιλαμβανόμαστε πως ο λόγος που πηγαίνει η έδρα στη Σάμο, το κύριο επιχείρημα θα είναι το θέμα της υποδομής”.

Σύμφωνα με όσα επανέλαβε η ίδια και έχει πολλάκις τονίσει και η φοιτητική κοινότητα, “εμείς προσπαθούμε να διεκδικήσουμε έναν χώρο που ο Δήμος θέλει να αξιοποιηθεί με άλλον τρόπο”, υπενθυμίζοντας τη διαφωνία των φοιτητών σχετικά με τα αναπτυξιακά πλάνα περί τουριστικών – ξενοδοχειακών - αποκλειστικά - επενδύσεων όπως αυτά αναφέρθηκαν - προτάθηκαν στην Επιτροπή Διαβούλευσης. “Από την αρχή της ίδρυσης της Σχολής μας, αυτός ήταν ο στόχος. Να έχουμε το στρατόπεδο για να μπορέσει να επιτευχθεί η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής και να ικανοποιηθεί το αίτημά μας με έδρα τη Σύρο. Αν τελικά ψηφιστεί η τροπολογία με έδρα τη Σάμο, τότε είναι σαν να χάνουμε μέρος της δύναμής μας στη διεκδίκηση και στον λόγο μας για το στρατόπεδο” σχολίασε παρακάτω, γνωστοποιώντας όμως πως, η φοιτητική κοινότητα της Σύρου, “δεν θα σταματήσει να παλεύει για μία μόνιμη λύση στο κτιριακό”.

Αν και θέλησε να επισημάνει πως, “είναι θετικό το γεγονός πως ο Δήμος διέθεσε, διαθέτει χώρους και κατά πάσα πιθανότητα θα μας δώσει ακόμη έναν χώρο” ωστόσο, όπως θέλησε να διευκρινίσει σε κατηγορηματικό τόνο, “συνεχίζουμε να έχουμε προβλήματα αν αναλογιστεί κανείς ότι αυξάνεται και ο αριθμός των εισακτέων”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της, γνωστοποίησε μάλιστα πως, “Την Τετάρτη έχουμε τη γενική συνέλευση του Τμήματος στην οποία θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο θέμα και θα τοποθετηθούμε ως Φοιτητικός Σύλλογος”, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, όποια απόφαση διάθεσης χώρων πραγματοποιείται, αποτελεί λύση εμβαλωματικού χαρακτήρα. “Με την παροχή των χώρων στην ουσία “καλύπτεται” η κατάσταση του να βρισκόμαστε σε προσωρινό καθεστώς. Εμείς θα κάνουμε τις δικές μας ενέργειες. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τον σεβασμό και την αναγνώριση που πρέπει να έχει το Τμήμα μας και το Πανεπιστήμιο”.

Σύρος, ένα βήμα μπροστά”: Άμεση σύνταξη υπομνήματος. Δυναμικότερη αντίδραση από το δημ. συμβούλιο

Σε υποστηρικτικό τόνο προς τις διεκδικήσεις και τις θέσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Συγκλήτου για το θέμα της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής κινήθηκε η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ο οποίος αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της εξέλιξης ίδρυσής της, υπήρξε σαφής: “Η δική μας παράταξη έφερε στο τραπέζι το ψήφισμα για την Πολυτεχνική Σχολή πριν από έναν μήνα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρεωθεί οποιαδήποτε αμέλεια επί του θέματος. Έχω την αίσθηση όμως, ότι οι ενέργειές μας δεν ήταν σθεναρές τόσο όσο θα απαιτούσαν οι εξελίξεις και μιλάω για τη Δημοτική Αρχή” ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως, “Έχω την αίσθηση πως μετά το ψήφισμα αφήσαμε το θέμα στην τύχη του”. Τονίζοντας μάλιστα πως παραμένουν άγνωστοι οι λόγοι της παρέμβασης του Υπ. Παιδείας στο θέμα της έδρας, παρά την κατηγορηματική θέση της Συγκλήτου, ο ίδιος έλαβε την πρωτοβουλία να αιτηθεί από κάθε αιρετό μέλος να υποστηρίξει τη σύνταξη και αποστολή ενός υπομνήματος προς το αρμόδιο Υπουργείο και τους βουλευτές. “Σε συνέχεια των τελευταίων ραγδαίων εξελίξεων για την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Σάμο και δεδομένου ότι σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική τροπολογία θα ψηφιστεί αύριο από τη Βουλή, παρακαλώ για την άμεση σύνταξη υπομνήματος που θα απευθύνεται στον αρμόδιο υπουργό, στους βουλευτές του Νομού και στις κοινοβουλευτικές παρατάξεις και με το οποίο θα εκφράζεται η αντίθεση του δημοτικού μας συμβουλίου ως προς την επιλογή της έδρας, επικαλούμενη τη σχετική απόφαση της Συγκλήτου για ίδρυση της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής στη Σύρο. Δεν μπορεί να γίνει κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο παραγνωρίστηκε η εν λόγω απόφαση” ανέφερε στο περιεχόμενο της λιτής επιστολής του προς τους δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Κίνηση Πολιτών Σύρου: Η Δημοτική Αρχή παραμένει επικίνδυνη για τα συμφέροντα του νησιού

Σε ιδιαιτέρως καυστικό τόνο κινήθηκε η τοποθέτηση και ο σχολιασμός του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλου Χρυσαφίδη προς τη Δημοτική Αρχή με αφορμή τις εξελίξεις και το θέμα της στήριξης του ΤΜΣΠΣ, στο πλαίσιο των οποίων υποστήριξε κατηγορηματικά πως, η Δημοτική Αρχή “παραμένει επικίνδυνη για τον τόπο και την ανάπτυξή του” όσο δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία της λειτουργίας του ΤΜΣΠΣ.

“Το δημοτικό συμβούλιο είχε στηρίξει το αίτημα αυτό που όμως επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι έχει και δόσεις συντεχνιακού χαρακτήρα και προέκυψε από λανθασμένες επιλογές του Υπουργείου που δημιούργησαν προηγούμενο. Σε κάθε περίπτωση έχει υπερψηφιστεί από τη Σύγκλητο να είναι στη Σύρο η έδρα και θα έπρεπε να γίνει σεβαστή η θέληση της” σχολίασε αρχικά, τονίζοντας παράλληλα πως, “Για μας προτεραιότητα έχει η εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου στο νησί μας και η δημιουργία και άλλων τμημάτων”. Μάλιστα σημειώνοντας πως, “Αυτό, απ΄ ό,τι φαίνεται δεν μπορεί να προχωρήσει με τη σημερινή Δημοτική Αρχή που μοναδικό της μέλημα είναι η μονοκαλλιέργεια του Τουρισμού και άλλες εμμονές της αμφιλεγόμενης ανάπτυξης για το σύνολο των δημοτών” πρόσθεσε εν συνεχεία πως, “Αν δεν υπάρξει Δημοτική Αρχή που θα έχει πρώτη της προτεραιότητα την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου στο νησί μας παρέχοντας του κάθε διευκόλυνση και ειδικά ζωτικό χώρο που δεν είναι άλλος από τμήμα του στρατοπέδου, πάντα θα πλανάται ο φόβος ότι το Πανεπιστήμιο ή θα μείνει στάσιμο(οργανικά) ή θα μετακομίσει σε άλλο πιο πρόσφορο τόπο”. Έκλεισε τις δηλώσεις του προς την εφημερίδα μάλιστα, λέγοντας πως, “Δεν φτάνουν τα μεγάλα λόγια της σημερινής Δημοτικής Αρχής που πρώτα το εξόρισε σε ρέμα στην Βάρη (παλαιό πεδίο Βολής) και στη συνέχεια το εξαφάνισε και από εκεί. Όσο αργούν να καταλάβουν τη σημασία του Πανεπιστημίου για το νησί μας τόσο θα παραμένουν επικίνδυνοι για τα συμφέροντα του νησιού μας”.

Λαϊκή Συσπείρωση: Φθηνά λόγια της Δημοτικής Αρχής. Καμία πράξη για στήριξη του ΤΜΣΠΣ

Περί “ισχυρού πλήγματος” απέναντι στην Πανεπιστημιακή κοινότητα της Σύρου έκανε λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση αναφορικά με την εξέλιξη στο θέμα της έδρας της Πολυτεχνικής Σχολής, της οποίας ο επικεφαλής, Νικόλας Καΐλης υποστήριξε πως, “Χάνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ποιοτική αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί και μετατρέπεται σε όνειρο θερινής νυκτός, πλέον, η μεταφορά των τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής στη Σύρο, με τα πολλαπλά οφέλη που αυτή θα είχε”.

Προσθέτοντας μάλιστα πως, “καταδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως τα λόγια είναι φθηνά και πως αυτό το οποίο έχει βαρύτητα στην πράξη και όχι σε επικοινωνιακό επίπεδο, είναι η πολιτική βούληση ώστε να μετουσιωθούν σε έργα τα όσα στηρίχθηκαν και από τη Δημοτική Αρχή στο ψήφισμα για τη δημιουργία της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα στο νησί μας” τόνισε πως, το ΤΜΣΠΣ παραμένει επί 17 έτη χωρίς λύση στο κτιριακό ζήτημα ενώ υπενθύμισε πως και η αρμόδια Επιτροπή που είχε δημιουργηθεί με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό σκοπό την εξεύρεση λύσης, “δεν συνεδρίασε ποτέ, στα περίπου δύο χρόνια που υπάρχει”.

Εξηγώντας πως, δυστυχώς εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής “δεν υπάρχει ιδιαίτερη πολιτική βούληση για τη λύση των προβλημάτων του Τμήματος, για «ενόχληση» και του αρμόδιου Υπουργείου σε κεντρικό επίπεδο, ώστε αυτό να μπορεί να λειτουργεί ως πρέπει, η απόφαση της ίδρυσης της Πολυτεχνικής Σχολής σε ένα νησί που μπορεί και από άποψη υποδομών να τη στηρίξει, ήταν μάλλον αναμενόμενη”.

Ωστόσο, υπογραμμίζοντας πως η Λαϊκή Συσπείρωση σταθερά απαιτεί τη στήριξη του Τμήματος, τόνισε πως, “εμμένουμε στη πολύ-εκφρασμένη θέση μας πως ο μόνος χώρος ο οποίος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του είναι αυτός του στρατοπέδου”. Κατέληξε δε, λέγοντας πως, “ακόμη και χωρίς την δυνατότητα ίδρυσης Πολυτεχνικής Σχολής στη Σύρο, πλέον, θα είναι έγκλημα ο χώρος αυτός να μην αποδοθεί για την κάλυψη των αναγκών του Τμήματος”.

Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης: “Η έδρα οφείλει και πρέπει να βρίσκεται στη Σύρο”

Με λακωνική δήλωσή του τοποθετείται ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός επί του θέματος, δίνοντας εμμέσως και την απάντησή του στην κριτική για τη στάση της Δημοτικής Αρχής. “Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην όποια ενδεχόμενη μεθόδευση για τη δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου εκτός της Σύρου δεδομένου ότι με βάση τα πραγματικά δεδομένα και τις ανάγκες του Πανεπιστημίου και των Τμημάτων του, όπως αυτές υπαγορεύονται ομόφωνα από το καθ' ύλην αρμόδιο όργανο διοίκησης που είναι η Σύγκλητος, η έδρα της υπό σύστασης Πολυτεχνικής Σχολής οφείλει και πρέπει να βρίσκεται στην Σύρο” σημειώνει κατηγορηματικά, επισημαίνοντας δε πως, “Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να αγνοεί την πραγματικότητα, τις ανάγκες, τη βιωσιμότητα και το μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο σύνολο του. Ως κοινωνία με την συμπαράσταση όλων ανεξαρτήτως των φορέων θα αντιδράσουμε δυναμικά”.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: “Αν φύγει η έδρα αποδυναμώνεται η προσπάθεια εδραίωσης”

Εκ μέρους του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσου επισημάνθηκε η ανησυχία που “γεννάται” από την ανατροπή του θέματος της έδρας, καθώς όπως τόνισε, “αποδυναμώνεται η προσπάθεια εδραίωσης του ΤΜΣΠΣ στο νησί”. “Το Επιμελητήριο Κυκλάδων που διαχρονικά προσπαθεί με κάθε τρόπο να αυξήσει τη σχέση του με το Πανεπιστήμιο και αντίστροφα, με στοχευμένες ενέργειες που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα και οι οποίες έχει ληφθεί η απόφαση να ανακοινωθούν από κοινού με το Πανεπιστήμιο - έχει αναστατωθεί από την πρόθεση αυτή που διαφαίνεται. Μας κάνει εντύπωση το γεγονός πως αφού το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κρίνει και προτείνει η έδρα να είναι στη Σύρο, για ποιόν λόγο υπάρχει η πρόθεση να μην ληφθεί αυτό υπόψιν” σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, δεσμευόμενος από την πλευρά του για στήριξη του Τμήματος στην πράξη. “Το Επιμελητήριο θα είναι από τους φορείς αυτούς που θα πιέσουν με ό,τι δύναμη έχει για να αποφευχθεί αυτή η διαφαινόμενη κατάσταση” ανέφερε καταληκτικά.