Μία εκπαιδευτικός και μία μαθήτρια υποδέχτηκαν μόνες το νέο σχολικό έτος στο Νηπιαγωγείο Αρκεσίνης

Αντιμέτωπες με τη μοναξιά

Με μία μόνο μαθήτρια ξεκίνησε φέτος τη λειτουργία του το Νηπιαγωγείο Αρκεσίνης στην Αμοργό, όπου υπηρετεί για δεύτερη συνεχή χρονιά η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός Φωτεινή Μπαλάφα.

Σε συνέντευξή της σε πρωινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, η νηπιαγωγός αναφέρθηκε στη συνειδητή απόφασή της να απομακρυνθεί για ένα χρονικό διάστημα από την Αθήνα και να εργαστεί σε μία μικρότερη κοινωνία, όπου οι ανάγκες είναι περισσότερες και οι σχέσεις μεταξύ δασκάλων και μαθητών στενότερες και πιο ουσιαστικές.

Παρότι στο παρελθόν έχει διδάξει σε σχολεία και τμήματα με μεγαλύτερο αριθμό παιδιών, η ίδια δε δίστασε να δοκιμαστεί σε ένα εκ διαμέτρου διαφορετικό περιβάλλον με δυσκολότερες αντικειμενικά συνθήκες διαβίωσης, ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο.

«Οι δυσκολίες ενώνουν τους ανθρώπους»

«Πέρα από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και την έλλειψη κάποιων βασικών αγαθών, δεν υπάρχει τακτική ακτοπλοΐα, ούτε συγκοινωνία και χωρίς αυτοκίνητο, δεν μπορείς να μετακινηθείς», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας επίσης τα σοβαρά κενά στον τομέα της υγείας. «Υπάρχουν φορείς που επισκέπτονται το νησί και παρέχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, αλλά αυτό δεν αρκεί», σημείωσε.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι οι δυσκολίες ενώνουν τους ανθρώπους του νησιού. «Εδώ, βλέπεις τη ζωή με άλλη ματιά και εκτιμάς κάποια πράγματα που στις μεγάλες πόλεις ίσως να θεωρείς δεδομένα».

«Νιώθω σαν νονά»

Όταν τοποθετήθηκε στην Αμοργό πριν από δύο χρόνια, η κ. Μπαλάφα δεν γνώριζε ότι, στο σχολείο θα φοιτήσουν δύο μόνο μαθητές. Αυτό αποτέλεσε για την ίδια μία ιδιαίτερη εμπειρία, μέσα από την οποία δέθηκε συναισθηματικά με τα παιδιά, με αποτέλεσμα να συνεχίσει και φέτος τη θητεία της στο νησί, έχοντας στην τάξη μόνο τη μικρή Ιωάννα, η οποία πέρυσι ήταν προνήπιο. «Νιώθω σαν νονά της» δήλωσε, εξηγώντας πως, πλέον υπάρχει περισσότερος χρόνος για δημιουργία και ένα πιο εμπλουτισμένο πρόγραμμα.

«Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικό σχολείο, αλλά το στενάχωρο είναι η μοναξιά», περιέγραψε η νηπιαγωγός. Σημειώνεται μάλιστα ότι, σύμφωνα με τον πληθυσμό του, το επόμενο έτος δεν θα υπάρχει καμία εγγραφή στο σχολείο της Αρκεσίνης. Για τον καθιερωμένο αγιασμό, εκπαιδευτικός και μαθήτρια μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής, στο οποίο φοιτούν επτά παιδιά.

«Αξίζει να προσπαθείς για το καλύτερο»

Κατέστησε δε γνωστό ότι, στόχος του εκπαιδευτικού που υπηρετεί σε έναν μικρό τόπο είναι να δώσει στους μαθητές νέα ερεθίσματα. «Τα παιδιά έχουν μάθει να ζουν με λίγα πράγματα κι αυτό σου γεννά την ανάγκη να τους προσφέρεις όσο το δυνατόν περισσότερα. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, όμως αξίζει να προσπαθείς για το καλύτερο».

Υπενθυμίζεται ότι, το Νηπιαγωγείο της Αρκεσίνης περιλαμβάνεται στα σχολεία των μικρών νησιών των Κυκλάδων με ένα, δύο και τρεις μαθητές, τα οποία λειτουργούν κανονικά. Στο μήνυμά της για να τη νέα σχολική χρονιά, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου ευχήθηκε σε όλους τους εκπαιδευτικούς καλή δύναμη στο σημαντικό έργο τους και ιδιαιτέρως στους αναπληρωτές, οι οποίοι υπηρετούν μακριά από το σπίτι και την οικογένειά τους. «Παρά τις αντιξοότητες, αλλάζοντας τόπο εργασίας κάθε χρόνο, είστε εκείνοι που θα δώσετε φτερά στους μαθητές σας και ελπίδα στο μέλλον τους, χρωματίζοντας  τα όνειρά τους σε αυτό το ταξίδι της γνώσης και της δημιουργίας», κατέληξε.