«Συριανο-σιργιανίσματα» του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Πολύχρωμα καράβια τα όνειρά τους

Τη φωτογραφική έκθεση του Γιώργου Φουστάνου «Ελληνική Ακτοπλοΐα 1945-1995" επισκέφτηκε χθες το 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης στο πλαίσιο των πολιτιστικών προγραμμάτων του «Συριανο-σιργιανίσματα» και «πολύχρωμα καράβια τα όνειρά μας».

Η έκθεση, που φιλοξενείται από τις αρχές του προηγούμενου μήνα στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, παρουσιάζει το πλήρες χρονικό της εξέλιξης της ελληνικής ακτοπλοΐας και συγκεκριμένα των δρομολογίων που είχαν αφετηρία τον Πειραιά, από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και επί μισό αιώνα, μέχρι το 1995. Την εποχή όπου οι μετοχές εταιρειών της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας άρχισαν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, δημιουργώντας νέα δεδομένα στο χώρο.

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου αφού περιηγήθηκαν στο χώρο, συνοδεία της Διευθύντριας Άννας-Μαρίας Χατζηνικολάου, της εκπαιδευτικού Νένας Κοντογουλίδου, υπεύθυνης του ολοήμερου τμήματος και κάποιων γονέων, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία της Πινακοθήκης Κυκλάδων, η οποία είχε αποτελέσει και θέμα συζήτησης στο σχολείο τους. Πριν από την επίσκεψή τους, οι μαθητές συγκέντρωσαν απαραίτητες πληροφορίες γι’ αυτήν και επιχείρησαν να τη ζωγραφίσουν. Μεταξύ άλλων, έμαθαν και για την ταΐστρα που έχει τοποθετηθεί στη γύρω περιοχή για τις αδέσποτες γάτες, γεγονός που τους ενθουσίασε ακόμη περισσότερο.

Έμπνευση και δημιουργία

Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, τα παιδιά λαμβάνουν γράμματα από τη φίλη τους τη γάτα, η οποία τους προτείνει να επισκεφτούν διάφορα μέρη του νησιού, στα οποία η ίδια σεργιάνισε και πέρασε υπέροχα. Σ’ ένα από αυτά, τους παρότρυνε να επισκεφτούν την Πινακοθήκη Κυκλάδων, όπου εκτίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό με πλοία, που αποτελούν το θέμα του δεύτερου προγράμματος που θα υλοποιείται στο 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Στην πόρτα της Πινακοθήκης, περίμενε τους 23 μαθητές του σχολείου μία γάτα, η οποία συμπωματικά κατευθύνθηκε στην ταΐστρα για την οποία είχαν μιλήσει. Μετά την περιήγησή τους στην έκθεση, τα παιδιά χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες και ζωγράφισαν το δικό τους πολύχρωμο καράβι, ένα ιστιοφόρο με τρία κατάρτια, φτιαγμένο από άσπρο χαρτί. Με την επιστροφή τους στο σχολείο, τα παιδιά αντάλλαξαν τις εντυπώσεις τους, οι οποίες αποτέλεσαν έμπνευση για νέες δημιουργίες. Τέλος, μίλησαν και για την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, στο πλαίσιο της οποίας έφτιαξαν καραβοκουμπαράδες και κουμπαραδόπλοια.

Περισσότερες από 1.000 φωτογραφίες

Η έκθεση “Ελληνική Ακτοπλοΐα 1945-1995" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη», στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017». Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία και πλέον δίνεται η δυνατότητα στις μαθητικές κοινότητες του νησιού να την επισκεφτούν στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, όπου θα βρίσκεται έως το τέλος του Ιανουαρίου 2018.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το σύνολο σχεδόν των πλοίων, τα οποία πραγματοποίησαν δρομολόγια με αφετηρία τον Πειραιά στην προαναφερθείσα περίοδο, 144 συνολικά πλοία τα οποία παρουσιάζονται μέσα από μία σπάνια συλλογή φωτογραφικού και έντυπου υλικού που υπερβαίνει τις 1.000 εικόνες, ενώ παράλληλα αναφέρεται το πλήρες ιστορικό τους.

H έκθεση ξεκινά με τα τρία ακτοπλοϊκά πλοία NAYΣIKA, EΛENH και KOPYTΣA, τα μοναδικά που επιβίωσαν του Πολέμου και συνεχίζει με τις προσπάθειες πολλών επιχειρηματιών του χώρου που επιχείρησαν χωρίς την παραμικρή κρατική βοήθεια να αποκαταστήσουν την επικοινωνία των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα. Στην προσπάθειά τους αυτή, συνέβαλαν τα μέγιστα και προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του τουρισμού των νησιών μας ο οποίος εξελίχθηκε στην πορεία ένας από τους βασικούς “αιμοδότες” της ελληνικής οικονομίας.

Ο Γεώργιος Μ. Φουστάνος είναι από τους ανθρώπους που έχει συμβάλει αποφασιστικά στις γνώσεις μας για το έπος της ελληνικής ναυτιλίας.

Η ατμοπλοΐα Φουστάνου υπήρξε ένας από τους 50 συνολικά ακτοπλοϊκούς οικογενειακούς ομίλους που εξυπηρέτησαν μεταπολεμικά τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της χώρας μέχρι την εποχή που η λειτουργία του κλάδου διαφοροποιήθηκε ριζικά με την εμπλοκή του στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 09:00-14:45 (εκτός Κυριακής & Δευτέρας). Για τον προγραμματισμό επισκέψεων, οι υπεύθυνοι των σχολείων, καλούνται να επικοινωνήσουν με το Τμήμα Πολιτισμού στα τηλ. 22813-61064 – 61065.