Επίσκεψη του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης και στην εκτυπωτική μονάδα της Τυποκυκλαδικής Α.Ε.

Σεργιάνι στο παρελθόν και το παρόν της Τυπογραφίας

Στο μαγικό κόσμο της Τυπογραφίας, από τα πρώτα βήματά της μέχρι και τη σημερινή μορφή της, περιπλανήθηκαν τα παιδιά του 2ου Νηπιαγωγείου Ερμούπολης, ακολουθώντας τη φίλη τους, τη Συριανή Γάτα, η οποία τα παρακίνησε να ζήσουν άλλη μία ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική «περιπέτεια» στους δρόμους της γνώσης και της χαράς.

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού – πολιτιστικού προγράμματος «Γατο-Συριανό-Σιργιανίσματα» που υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά στο σχολείο, οι μικροί μαθητές συνοδευόμενοι από τις νηπιαγωγούς, Άννα – Μαρία Χατζηνικολάου και Νένα Κοντογουλίδου επισκέφτηκαν την έκθεση “Ανιχνεύοντας τους τυπογράφους και τα τυπογραφεία της Σύρου τον 19ο και 20ο αιώνα", η οποία φιλοξενείται στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης και στη συνέχεια την εκτυπωτική μονάδα της Τυποκυκλαδικής Α.Ε.

Η εξόρμηση αυτή πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη σημερινή εορτή των Τριών Ιεραρχών, εορτή των γραμμάτων και των μαθητών, όπως αυτή είναι γνωστή στο 2ο Νηπιαγωγείο.

Στο Βιομηχανικό Μουσείο, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο της έκθεσης από τον κ. Αχιλλέα Δημητρόπουλο και να θαυμάσουν μηχανήματα από παλαιά τυπογραφεία της Σύρου, τεκμήρια της λαμπρής ιστορίας του νησιού, το οποίο κατά το παρελθόν διέπρεπε και πρωτοπορούσε και στο κομμάτι της Τυπογραφίας.

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας

Επόμενος σταθμός του σχολείου ήταν οι εγκαταστάσεις της «Τυποκυκλαδικής», όπου στεγάζονται και τα γραφεία της «Κοινής Γνώμης», γνωστής στους μαθητές, καθώς στα φύλλα της φιλοξενούνται κατά καιρούς οι περισσότερες δράσεις του Νηπιαγωγείου που αφορούν στον πολιτισμό, στο περιβάλλον αλλά και στην επαφή των παιδιών με την ιστορία του τόπου τους.

«Αφού είδαμε πώς εκδίδονταν παλιά τα βιβλία στη Σύρο, επισκεφτήκαμε και την Τυποκυκλαδική για να αντικρίσουμε και να παρατηρήσουμε το σύγχρονο πρόσωπο της Τυπογραφίας, η οποία μας ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό, καθώς κι εμείς φτιάχνουμε, δικά μας βιβλία και εφημερίδες», δήλωσε η προϊσταμένη του σχολείου κ. Χατζηνικολάου.

Παιδιά, νηπιαγωγοί και μητέρες ξεναγήθηκαν στους χώρους από τον ιδιοκτήτη της εκτυπωτικής μονάδας και εκδότη της «Κοινής Γνώμης» Γιώργο Βακόνδιο.

«Η τυπογραφία είναι μία τέχνη που έχει ξεκινήσει από πολύ παλιά. Έχει δεχτεί πολλές αλλαγές και η σύγχρονη τεχνολογία έχει εφαρμοστεί και σε αυτήν. Εδώ θα δείτε τα τελευταία μηχανήματα στον χώρο της εκτύπωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βακόνδιος, ο οποίος έδειξε στους μαθητές όλη τη διαδικασία επεξεργασίας και τυπώματος ενός εντύπου.

Κινητοποίηση της σκέψης, του συναισθήματος και της γνώσης

Τα παιδιά δε σταμάτησαν να θέτουν ερωτήματα τόσο για τον τρόπο παραγωγής, όσο και για την ίδια την «Κοινή Γνώμη», άρθρα της οποίας με πρωταγωνιστές τους ίδιους έχουν αναρτημένα στους πίνακες ανακοινώσεων του σχολείου τους για να θυμούνται και να καμαρώνουν για τη δημιουργία, το ζήλο και το μεράκι τους.

«Τις επόμενες ημέρες θα επεξεργαστούμε τις πληροφορίες που συλλέξαμε, θα δούμε τις φωτογραφίες που τραβήξαμε, θα διηγηθούμε ξανά την «περιπέτειά» μας και θα την αποτυπώσουμε με τους δικούς μας τρόπους», εξήγησε η κ. Χατζηνικολάου, υπογραμμίζοντας τα οφέλη από μία δημιουργική, ενεργητική και βιωματική δραστηριότητα, όπως η επίσκεψη σε χώρους όπου το παρελθόν και το παρόν παντρεύονται αρμονικά, κινητοποιώντας τη σκέψη, το συναίσθημα, τη φαντασία και τη γνώση.

Καταλήγοντας, η Διευθύντρια ευχαρίστησε θερμά το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και τις μητέρες των παιδιών που συμβάλλουν με το έργο τους στην πραγματοποίηση των δράσεων του σχολείου.