Ο Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρ. Μιχαλόπουλος μιλά για τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων στο νομό και τις εισαγωγές νέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Επιτυχία και εισακτέοι από τις Κυκλάδες

“Διαβατήριο” για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση πήραν 1.000 σχεδόν μαθητές από τα νησιά των Κυκλάδων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων και τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, κάνοντας το νομό περήφανο για την επιτυχία τους που απαίτησε κόπο, προσπάθεια και οικονομικό αγώνα των οικογενειών τους.

Σε μία δύσκολη περίοδο, πολλοί νέοι των Κυκλάδων αναμετρήθηκαν με το άγχος και την αγωνία των πανελλαδικών εξετάσεων, καταφέρνοντας να αποκτήσουν πρόσβαση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, πετυχαίνοντας μάλιστα την εισαγωγή τους σε υψηλόβαθμες Σχολές.

Από φέτος και με δεδομένη την ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των αποφοίτων και όσων συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις, πρέπει να αναφερθεί πως δεν γνωστοποιούνται με ονοματεπώνυμο οι εισακτέοι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστο Μιχαλόπουλο να περιγράφει το γενικό πλαίσιο της επιτυχίας των νέων από το νησιωτικό νομό.

Μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” ο ίδιος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για τον κόπο και την πρόοδο των αποφοίτων – πλέον - της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γνωστοποιώντας πρωτίστως τον συνολικό αριθμό των παιδιών που συμμετείχαν στις εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, εξετάσεις έδωσαν περί τα 687 παιδιά από τα ΓΕΛ των Κυκλάδων και περί τα 348 παιδιά από τα ΕΠΑΛ του νομού.

“Βάσει κωδικών και από τις εισαγωγές, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως γενικά στις Κυκλάδες είχαμε πάρα πολλές επιτυχίες” δήλωσε προλογικά με ικανοποίηση ο κ. Μιχαλόπουλος.

Καλές επιδόσεις για τους Συριανούς αποφοίτους

“Στο ΓΕΛ Σύρου έχουμε μεγάλη άνοδο, καθώς 100 μαθητές έγιναν φοιτητές σύμφωνα με τα αποτελέσματα, από σύνολο υποψηφίων 105 παιδιών” ανέφερε αρχικά ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας, επισημαίνοντας παράλληλα πως αυτοί οι νέοι και οι νέες “πέρασαν σε ευρεία γκάμα σχολών όπως Ελληνική Φιλολογία, τα Παιδαγωγικά Τμήματα, η Αγγλική Φιλολογία, ενώ έχουμε εισαγωγή και σε Σχολή Διερμηνείας”.

Εκτός των ανωτέρω, πρόσθεσε πως, “Έχουμε επίσης παιδιά που εισήχθησαν σε Πολυτεχνικές Σχολές όπως Πολιτικών Μηχανικών και Σχολές Μηχανολόγων, ενώ εισαγωγές έχουμε και σε Τμήματα Αρχαιολογίας”.

Για το νησί της Σύρου, ο ίδιος γνωστοποίησε επιπλέον, πως, “το νησί φέτος έχει και φοιτητή στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων” κάνοντας μνεία παρακάτω και “για τις επιλογές παιδιών να πετύχουν την εισαγωγή τους στις ΑΕΝ”.

Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Μιχαλόπουλος σημείωσε πως απόφοιτοι του ΓΕΛ Σύρου “είχαν εισαγωγή σε Ιατρικές Σχολές, κάτι επίσης πολύ σημαντικό”.

Προβαίνοντας σε ένα γενικότερο σχόλιο για το σύνολο των νησιών, ο ίδιος ανέφερε πως, παρατηρεί μεγάλη στροφή “στα παιδιά των νησιών Νάξου, Σαντορίνης αλλά και των υπολοίπων νησιών, όπως και στη Σύρο, σε Σχολές Οικονομικών και Ναυτιλιακών Σπουδών, καθώς επίσης και σε Τμήματα Πληροφορικής και Ψηφιακών Συστημάτων”. Πρόκειται όπως σχολίασε, “για καινούργιες σπουδές και αντικείμενο σπουδών, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς”.

Αναφορικά με το ΕΠΑΛ Σύρου, θέλησε να υπογραμμίσει πως υπήρξαν σημαντικές επιτυχίες, τονίζοντας ιδιαιτέρως πως ένας μαθητής “χτύπησε άνω των 19.000 μορίων, πετυχαίνοντας πρωτιά στο Τμήμα Πληροφορικής πανελλαδικά”.

“Τα ΕΠΑΛ γνωρίζουν άνθιση αυτήν την εποχή γιατί υπάρχει και ο θεσμός της μαθητείας” θέλησε να εξηγήσει, λέγοντας πως από τα ΕΠΑΛ των Κυκλάδων “έδωσε εξετάσεις αριθμός που άγγιξε τους 348 μαθητές”.

Παλμός επιτυχίας για τους Ναξιώτες νέους

Άξια λόγου επιτυχία κατέγραψε η Νάξος, αφού είχε τις περισσότερες εισαγωγές σε Τμήματα και Σχολές Ιατρικής και Φαρμακευτικής. “Περισσότερος αριθμός ατόμων πέρασε στις Ιατρικές Σχολές από το νησί της Νάξου. Συνολικά σε Ιατρικές και Φαρμακευτικές Σχολές πέρασαν περί τα επτά παιδιά που έδωσαν πανελλαδικές” ανέφερε σχετικά ο κ. Μιχαλόπουλος, προσθέτοντας παρακάτω πως, υπήρξαν γενικά καλές “επιδόσεις” των μαθητών.

“Επίσης, από τη Νάξο είχαμε επιτυχία σε Σχολές Οικονομίας και Υγείας, όπως και σε Τμήματα Νοσηλευτικής. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται “στροφή” και προς τις Επιστήμες Βιολογίας” σημείωσε, καθώς διευκρίνισε πως, “Πολλοί μαθητές κυνηγούν και αυτές τις Σχολές που αφορούν σε ευρύτερες σπουδές και ακολουθούν μεταπτυχιακά”.

Για το νησί της Νάξου συμπλήρωσε μάλιστα πως, “έχουμε εισαγωγή νέου σε Στρατιωτική Σχολή, καθώς επίσης από το ίδιο νησί έχουμε μεγάλες επιτυχίες σε ξενόγλωσσα Τμήματα Αγγλικών, Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας, ενώ προτιμήθηκαν και Τμήματα Ιστορίας – Αρχαιολογίας.

Από τη Νάξο τέλος, παρατηρήθηκε προτίμηση και εισαγωγές σε Σχολές Marketing, Πληροφορικής και Οικονομικών”.

Πρόσβαση στην Τριτοβάθμια για Μήλο και μικρά νησιά

Σκιαγραφώντας γενικότερα τα αποτελέσματα για τα νησιά της Μήλου και άλλων Κυκλαδίτικων τόπων, ο κ. Μιχαλόπουλος παρουσιάστηκε παρομοίως ικανοποιημένος. Σχετικά με τα μικρότερα νησιά γνωστοποίησε πως οι μαθητές που συμμετείχαν στις πανελλαδικές είχαν επίσης καλές αποδόσεις κι επιτυχίες. “Στην Κέα ένας μαθητής μπήκε Πολυτεχνείο ενώ μαθητές από αρκετά μικρά νησιά έχουν πιάσει υψηλές Σχολές. Επίσης, στη Μήλο και την Κίμωλο έχουμε επιτυχία και μάλιστα σε Σχολή Νομικής, όπως επίσης και Σχολές και Τμήματα Φιλολογίας” ανέφερε, υπογραμμίζοντας ειδικότερα πως, “Παρατηρήσαμε όμως και εισαγωγές σε Πολυτεχνικές Σχολές”.

Με τουριστική “ματιά” οι επιλογές των παιδιών από τη Σαντορίνη

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τη Σαντορίνη ο κ. Μιχαλόπουλος, εξηγώντας πως είναι ξεκάθαρη η στόχευση και η επιτυχία εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ που συνδέονται με την τουριστική δραστηριότητα.

“Για τη Σαντορίνη να πω ότι έχουμε μία επιλεγμένη και στοχευμένη κατεύθυνση σε Τμήματα και Σχολές που συνδέονται με τον τουρισμό. Βλέπουμε συγκεκριμένες προτιμήσεις από συγκεκριμένο αριθμό νέων που στόχευσαν στην τριτοβάθμια σε Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικών Επιστημών, Λογιστικής και Τουριστικών Σπουδών. Ό,τι σχετίζεται με εστίαση, φιλοξενία και τουρισμό έχει προτιμηθεί από νέους και νέες του νησιού” δήλωσε ρητά ο Διευθυντής, αναφέροντας όμως πως, εκτός των ανωτέρω, υπάρχουν και μαθητές “που πέρασαν σε Τμήματα Φιλολογίας και Αρχαιολογίας”.

Ο ίδιος θέλησε να αναφέρει μάλιστα πως, “Στη Σαντορίνη παρατηρήσαμε και κάτι που δεν διαπιστώθηκε σε Σύρο και Νάξο έντονα, δηλαδή την εισαγωγή σε Τμήματα Φιλολογίας, Μαθηματικών και Φυσικών”.

Ανταμείβεται ο κόπος παιδιών και οικογενειών”

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο Χρήστος Μιχαλόπουλος προχώρησε και σε ένα συνολικότερο σχόλιο για τα αποτελέσματα επιτυχίας των νέων από τις Κυκλάδες.

“Έγιναν συντονισμένες ενέργειες τόσο από τους συναδέλφους – εκπαιδευτικούς και οπωσδήποτε στοχευμένες επιλογές αφού διανύουμε μία περίοδο κρίσης και οι οικογένειες και τα παιδιά τα υπολογίζουν όλα. Πρέπει να πούμε πως η επιλογή του να φοιτήσει κάποιο παιδί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σημαίνει και μία “επιχείρηση χρηματοδότησης” από το οικογενειακό περιβάλλον” παρατήρησε κατηγορηματικά ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Κυκλάδων, τονίζοντας πως, “Όταν επιλέγουν τις Σχολές σίγουρα εξετάζουν και οικονομικά πώς θα αντεπεξέλθουν. Υπάρχει προτίμηση σε Σχολές της Αθήνας, αλλά όμως και σε Θεσσαλονίκη. Από Σαντορίνη για παράδειγμα επιλέγουν και Σχολές και Τμήματα της Κρήτης. Κοιτάζουν τις μετακινήσεις, κοιτάζουν τα πάντα”.

Ο ίδιος εξέφρασε τη χαρά του για τα αποτελέσματα, λέγοντας τέλος τα εξής: “Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τις επιδόσεις και ιδιαίτερα από τη Σύρο καθώς είχαμε αυξημένο αριθμό επιτυχόντων. Όπως και να το πούμε είναι ικανοποίηση τα παιδιά μας να εισάγονται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ανταμείβεται και ο κόπος τους και ο κόπος των οικογενειών τους. Βέβαια από εδώ και πέρα, ο στίβος του αγώνα συνεχίζεται για όλους. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά”.