Συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Σύρου σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προώθηση της αθλητικής συμμετοχής και της φυσικής δραστηριότητας

Παρότρυνση των μαθητών για άσκηση

Στον εντοπισμό και την παρακίνηση των νέων που χρειάζονται περισσότερη Φυσική Δραστηριότητα αποσκοπεί το Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Erasmus+ Sport με τίτλο «Impact», εταίρος του οποίου είναι και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα έχει ως στόχο να υποστηρίξει επιστημονικά την ανάπτυξη συντονισμένης στρατηγικής από  ευρωπαϊκούς φορείς για την προώθηση της αθλητικής συμμετοχής και της φυσικής δραστηριότητας μαθητών/τριών που δεν συμμετέχουν στον αθλητισμό και στην άσκηση και ιδίως αυτών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ένας «Ευρωπαϊκός Οδικός Χάρτης» για την ανάπτυξη συντονισμένης στρατηγικής από τους φορείς χάραξης πολιτικής.

Απευθύνεται σε μαθητές/τριες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που δεν αθλούνται/ασκούνται, ενώ θα δοθεί και ιδιαίτερη έμφαση στις ευπαθείς ομάδες στις οποίες παρατηρούνται, με βάση τις έρευνες, τα χαμηλότερα ποσοστά αθλητικής συμμετοχής και δραστηριοποίησης.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε εξ’ αποστάσεως σεμινάρια, ώστε να εξοικειωθούν με τα βασικά εργαλεία του προγράμματος, την παραγωγή εκπαιδευτικού-επιμορφωτικού υλικού και την εφαρμογή του προγράμματος στη σχολική τάξη, με καινοτόμα διδακτικά σενάρια που θα εφαρμόσουν οι εκπαιδευτικοί, υλοποιώντας ένα «Σχέδιο Δράσης/IMPACT Project». Κατά τη διάρκεια της υλοποίησής του, οι προσπάθειες των εκπαιδευτικών θα υποστηρίζονται τόσο δια ζώσης όσο και εξ’ αποστάσεως.

Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, το 1ο Γυμνάσιο Σύρου θα συμμετάσχει φέτος στο πρόγραμμα «Impact: Identifying and Motivating  youth who mostly need Physical ACTivity: IMPACT», το οποίο πραγματοποιείται από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το συγκεκριμένο έργο  μελετάει, ερευνά, προτείνει και ενθαρρύνει την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας για την υγεία και την ποιότητα ζωής. Το περιεχόμενο της επιμόρφωσης θα περιλαμβάνει τρόπους αύξησης της  παρακίνησης και του ενδιαφέροντος των μαθητών στο μάθημα της φυσικής  αγωγής, ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών για την αξία της τακτικής φυσικής δραστηριότητας, υιοθέτηση και εκτέλεση στόχων για άσκηση/άθληση μετά το σχολείο, αλληλοϋποστήριξη των μαθητών/τριών για άθληση εντός και εκτός σχολείου.

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής

Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν στο IMPACT θα υποστηριχθούν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ώστε να προωθήσουν τη φυσική δραστηριότητα στους μαθητές τους σε σχέση με την υγεία και την ποιότητα ζωής. Οι Διευθυντές και οι Εκπαιδευτικοί των σχολείων θα θέσουν και το δικό τους όραμα, το οποίο θα κληθούν να υποστηρίξουν με τη δημιουργία πρωτότυπων μαθησιακών εμπειριών υποστηριζόμενων με τα κατάλληλα εκπαιδευτικά εργαλεία που θα διευκολύνουν όλους τους μαθητές να συμμετέχουν με ενεργό ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία. Το πρόγραμμα επιμόρφωσης θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο 2018 και έχει διάρκεια πέντε μηνών.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο έργο, οι εκπαιδευτικοί των σχολείων θα ενημερωθούν – επιμορφωθούν από ειδικούς – εμπειρογνώμονες σχετικά με τη φιλοσοφία, τη μεθοδολογία και τα εργαλεία του IMPACT. Στη συνέχεια, θα σχεδιάσουν και θα εφαρμόσουν πιλοτικά «Σχέδια», τα οποία και θα αξιολογήσουν, με την καθοδήγηση ομάδας εμπειρογνωμόνων. Τέλος, θα συμμετέχουν, στην ανατροφοδότηση, ανά τακτά διαστήματα σχετικά με την πορεία της υλοποίησης, τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις, τα προβλήματα εφαρμογής κ.λπ. και στη συμβολή στη διάχυση των αποτελεσμάτων της πιλοτικής εφαρμογής προς την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα.

Στόχοι του προγράμματος

Βασική επιδίωξη του έργου αποτελεί η λειτουργία των σχολείων και των  εκπαιδευτικών της  πιλοτικής φάσης ως πυρήνων κοινοτήτων μάθησης και διάχυσης στο πλαίσιο μιας γενικότερης προσπάθειας για δημιουργία  δικτύων σχολικών μονάδων με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και της ενεργού εμπλοκής των εκπαιδευτικών της δράσης στις διαδικασίες εισαγωγής νέων εκπαιδευτικών πολιτικών και πρακτικών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής με κατεύθυνση την υγεία και την ποιότητα ζωής.

Μέσω της συγκεκριμένης επιμόρφωσης θα υποστηριχθούν, θα καλλιεργηθούν και θα αναδειχθούν: οι αρχές της Υπεύθυνης Έρευνας και Καινοτομίας στην εκπαίδευση, η ενίσχυση των κινήτρων μάθησης και η υποστήριξη των προσπαθειών εκπαιδευτικών και μαθητών/-τριών, η ενίσχυση της συνεργασίας και της ανταλλαγής ιδεών και η ανάδειξη καλών πρακτικών μεταξύ σχολείων στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, η ενθάρρυνση των μαθητών να συμμετέχουν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία και η υποστήριξη της ολόπλευρης ανάπτυξης των μαθητών.

Οι χώρες που συμμετέχουν

Στο πρόγραμμα «IMPACT» λαμβάνουν μέρος συνολικά 12 εταίροι από 8 χώρες: 2 Υπουργεία Παιδείας, 6 Πανεπιστήμια, 1 Δημόσιο Ινστιτούτο και 3 Ενώσεις Καθηγητών Φυσικής Αγωγής. Οι χώρες συμμετοχής είναι (Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Γερμανία). Χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+Sport και υλοποιείται σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών.

Τον συντονισμό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ο Καθηγητής Παπαϊωάννου Αθανάσιος (Διευθυντής προγράμματος) και μια ομάδα ερευνητών και καθηγητών του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που θα συνεργαστούν με στελέχη και ερευνητές 12 φορέων για την υλοποίηση του προγράμματος. Την χρηματοδότηση έχει αναλάβει απ’ ευθείας η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, μετά από επιτυχημένη κατάθεση ανταγωνιστικής πρότασης του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ SPORT που θεωρείται ένα από τα ιδιαίτερα ανταγωνιστικά προγράμματα για χρηματοδότηση. Το IMPACT είναι από τα λίγα Ευρωπαϊκά προγράμματα με περιεχόμενο την προώθηση της Φυσικής Δραστηριότητας μέσα από το μάθημα της Φ.Α.