Ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης της Πανεπιστημιακής κοινότητας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Νέο Πανεπιστημιακό Τμήμα στη Σύρο

Διάλογος με το Υπ. Παιδείας για την ίδρυση ενός καινούργιου Τμήματος Μηχανικών με κατεύθυνση τις νέες τεχνολογίες

Στην απόκτηση δεύτερου Πανεπιστημιακού Τμήματος οδεύει η Σύρος, με φόντο την ομόφωνη βούληση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου περί δημιουργίας ενός καινούργιου Τμήματος Μηχανικών με κατεύθυνση τις νέες τεχνολογίες και τα σύγχρονα συστήματα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, στο πλαίσιο της ατζέντας για περαιτέρω ανάπτυξή του, υπό την προϋπόθεση της λήψης σχετικής πολιτικής απόφασης από το Υπουργείο Παιδείας.

Η συνεδρίαση της Συγκλήτου την περασμένη εβδομάδα, “γέννησε” νέες και άκρως θετικές εξελίξεις για τη Σύρο και το ήδη υπάρχον Τμήμα της, αφού αποφασίστηκε από το σύνολο των μελών της, πως το πρώτο νέο βήμα περαιτέρω ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα αφορά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με ένα νέο Τμήμα Μηχανικών, το αντικείμενο σπουδών του οποίου θα διαφοροποιείται από το αντικείμενο του λειτουργούντος Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ).

Πρόκειται για μία εξέλιξη απόλυτα θετική κι αισιόδοξη, που προκύπτει σε συνέχεια της αποτελεσματικής προσπάθειας ίδρυσης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τα τρία Τμήματα Μηχανικών σε Σύρο, Σάμο και Χίο, με έδρα την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, κατόπιν της γόνιμης συνεργασίας που υπήρξε – καθ΄ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου διαστήματος - όλων των άμεσα και ειλικρινώς ενδιαφερόμενων πλευρών. Ειδικότερα, για την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τη Σύρο, εκτός από την ουσιαστική προσπάθεια της Πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως σαφώς και του προέδρου του ΤΜΣΠΣ, Φίλιππου Αζαριάδη, αξίζει να υπενθυμιστεί, πως, συνέδραμε σε μεγάλο βαθμό η στήριξη και του βουλευτή Κυκλάδων, Αντώνη Συρίγου, όπως και οι θετικές αποφάσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του δημοτικού συμβουλίου περί διεκδικήσεων και παραχωρήσεων κτιρίων και ακινήτων προς ανάπτυξη του ήδη υπάρχοντος Τμήματος. Πρόκειται ξεκάθαρα για εποικοδομητική συνεργασία όλων των προαναφερθεισών πλευρών, οι οποίες αφουγκράζονται σε ουσιαστικό βαθμό, την αξία της περαιτέρω προόδου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο, προς όφελος και της τοπικής κοινωνίας σε πολλά επίπεδα.

Σε ένα περιβάλλον ανακατατάξεων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη χώρα, η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου για δημιουργία νέου Τμήματος στη Σύρο, το οποίο σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα έχει αντικείμενο σπουδών τις νέες τεχνολογίες και την ανάπτυξη νέων συστημάτων, πέραν της αισιοδοξίας που “γεννά”, ως εξέλιξη, καλεί την τοπική κοινωνία και τον Δήμο να στηρίξουν τις ανάγκες που αυτό θα απαιτήσει για τη λειτουργία του.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, κλήθηκε να μιλήσει στην “Κοινή Γνώμη” και ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος σε συνέχεια της ήδη έμπρακτης ανταπόκρισης του Δήμου απέναντι στις ανάγκες λειτουργίας του ΤΜΣΠΣ, σκιαγράφησε το πλαίσιο των κινήσεων της δημοτικής πλευράς, στον παρόντα και στον μέλλοντα χρόνο για τη στήριξη των σχεδίων του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνολικά στη Σύρο.

Διευκρινίζεται πως, με δεδομένο το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, η ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, σημαίνει πως, αν ληφθεί πολιτική απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας για νέα βήματα ανάπτυξής του, αυτά θα ακολουθούν τη βούληση – αποκλειστικά - της ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλαδή, την ίδρυση ενός δεύτερου Πανεπιστημιακού Τμήματος στη Σύρο.

Αναφορικά με τα παραπάνω, μίλησε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ, Φίλιππος Αζαριάδης, ο οποίος ερωτηθείς σχετικώς, επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ, γνωστοποιώντας πως ο διάλογος ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Υπουργείο Παιδείας έχει ανοίξει εδώ και σημαντικό χρονικό διάστημα.

 

Φ. Αζαριάδης: Η Σύγκλητος αποφάσισε ότι προτεραιότητα είναι η Σύρος. Η πολιτική απόφαση ίδρυσης ανήκει στο Υπ. Παιδείας

Σαφής αναφορικά με τις εξελίξεις δημιουργίας ενός δεύτερου Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο, ο Φίλιππος Αζαριάδης, αφού επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ, τόνισε πως με την απόφασή της η Σύγκλητος δείχνει ξεκάθαρα την πρόθεσή της για δημιουργία Πανεπιστημιακής κοινότητας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων ενώ αναμένεται η πολιτική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές.

“Έχει ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με την ενίσχυση και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Σε αυτό το πλαίσιο έχει υπάρξει και συζήτηση για την ίδρυση νέων Τμημάτων” ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ, σημειώνοντας παρακάτω, πως, “Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου την περασμένη εβδομάδα λήφθηκε μία σημαντική απόφαση που αφορά στη Σύρο, διότι η Σύγκλητος ομόφωνα αποφάσισε πως το επόμενο Τμήμα του Πανεπιστημίου που θα δημιουργηθεί θα είναι στη Σύρο”.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “σε αυτή τη διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει με το Υπουργείο, εφόσον δοθεί το “πράσινο φως” για κάποιο νέο Τμήμα, η Σύρος είναι η προτεραιότητα”.

Ερωτηθείς σχετικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις, ο ίδιος ανέφερε ότι, “Το Υπουργείο Παιδείας έχει ζητήσει να καταθέσουμε κάποιες προτάσεις” οι οποίες εξήγησε πως, “θα μελετηθούν καθώς η πολιτική απόφαση ανήκει στο Υπουργείο”.

Σε πρώτο επίπεδο, όσον αφορά στην άκρως θετική απόφαση της Συγκλήτου για τη Σύρο, σχολίασε πως, “Είναι μία πολύ θετική εξέλιξη αυτό που έγινε στη Σύγκλητο γιατί ουσιαστικά δρομολογεί τη δημιουργία μίας Πανεπιστημιακής κοινότητας στο νησί”, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, ως γεγονός “είναι σε συνέχεια των προσπαθειών που κάναμε και για την Πολυτεχνική Σχολή”.

 

Τμήμα Μηχανικών που θα “ταιριάζει” με την ιστορία του τόπου

Κληθείς να ενημερώσει για το αντικείμενο σπουδών του νέου Τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο, ο κ. Αζαριάδης ανέφερε πως θα αφορά σίγουρα σε Τμήμα Μηχανικών, ώστε να ενισχυθεί περισσότερο η Πολυτεχνική Σχολή, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες αναφορικά με το ακριβές αντικείμενο, αφού όπως ξεκάθαρα εξήγησε, πρόκειται για απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημίου και για θέμα συζήτησης με το αρμόδιο Υπουργείο.

“Εμείς επιθυμούμε να έχει αντικείμενο “Μηχανικού” για να ενισχύσει και την Πολυτεχνική Σχολή που ιδρύθηκε πρόσφατα και η έδρα της είναι στη Σύρο. Οπότε η δική μας επιδίωξη είναι να έχουμε ένα νέο Τμήμα Μηχανικών στη Σύρο” δήλωσε προς την εφημερίδα, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “Το ποιο ακριβώς θα είναι το αντικείμενο είναι θέμα διαπραγματεύσεως και εντός της Σχολής και με το Υπουργείο”.

Περιορίστηκε στο να αναφέρει μόνον πως το αντικείμενο σπουδών θα συνδυάζεται με “κομμάτια” της ιστορίας του τόπου, λέγοντας πως, “Θα είναι ένα αντικείμενο, το οποίο εμείς επιθυμούμε να είναι Μηχανικών, να έχει κοντινή σχέση με το υπάρχον Τμήμα γιατί σίγουρα θα το υποστηρίξει στην αρχή του και να ταιριάζει με τη φυσιογνωμία και την ιστορία του τόπου”.

Στην ερώτηση αν μελετάται να προκύψει έμμεση “συνεργασία” και με τη ναυπηγική δραστηριότητα στη Σύρο και άρα, το Νεώριο, ο ίδιος υπήρξε λακωνικός, πλην όμως συγκεκριμένος: “Θα μπορούσε. Ένα Τμήμα Μηχανικών οπωσδήποτε θα μπορούσε να έχει άμεση συνεργασία με το Νεώριο”.

 

Εντός ακαδημαϊκού έτους η απόφαση του Υπ. Παιδείας

Όσον αφορά στο “πράσινο φως” υλοποίησης των σχεδίων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αυτό θα “ανάψει” κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Παιδείας. Κληθείς να απαντήσει ο κ. Αζαριάδης, αν η εν λόγω απόφαση θα προκύψει εντός του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, προέβη σε θετική αναφορά.

Σύμφωνα με όσα επανέλαβε κατηγορηματικά, “Την απόφαση για ίδρυση νέου Τμήματος θα την πάρει το Υπουργείο Παιδείας. Η Σύγκλητος αποφάσισε πως αν το Υπουργείο είναι θετικό να γίνει νέο Τμήμα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, θα δημιουργηθεί στη Σύρο”. Πρόσθεσε επίσης πως, “Οι εξελίξεις θα είναι σχετικά σύντομες στο θέμα της έγκρισης ή όχι από το Υπουργείο Παιδείας, νέου Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου”, απαντώντας παρακάτω, πως, Εφόσον υπάρχει θετική ανταπόκριση από το Υπουργείο, πιστεύω θα δρομολογηθεί μέσα στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος”.

Διευκρίνισε ξεκάθαρα βέβαια, πως, η λειτουργία του θα απαιτήσει προετοιμασία κι ένα διάστημα ρύθμισης όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων, λέγοντας σχετικά πως, θα μεσολαβήσει “ένας ορίζοντας πιστεύω διετίας για να δεχθεί (σσ. το νέο Τμήμα) φοιτητές”.

 

Ανοικτά θέματα στέγασης. Αναζήτηση αμφιθεάτρου

Ο πρόεδρος του ΤΜΣΠΣ ρωτήθηκε και για τις προσπάθειες ρύθμισης των ανοικτών θεμάτων στέγασης του σημερινού Τμήματος, με φόντο το δεδομένο πως, αν λειτουργήσει και δεύτερο Πανεπιστημιακό Τμήμα στο νησί, θα είναι απαραίτητοι και νέοι χώροι.

“Αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να το λύσουμε κάποια στιγμή. Αυτή τη στιγμή εμείς λειτουργούμε δύο Τμήματα σε ένα γιατί τα τελευταία πέντε – έξι χρόνια έχει διπλασιαστεί το πλήθος των εισακτέων. Από 70 εισακτέους πλέον έχουμε 140. Άρα, ένα νέο Τμήμα έχει δημιουργηθεί άτυπα αν μπορούμε να το πούμε έτσι” σχολίασε αναφορικά με τη ζήτηση που έχει το ΤΜΣΠΣ από νέους που θέλουν να σπουδάσουν, κάνοντας μνεία σε ένα βασικό θέμα που παραμένει άλυτο. “Έχουμε πολύ αυξημένες ανάγκες που πρέπει κάποια στιγμή να κλείσουν αυτά τα μέτωπα για να καλύψουμε το τρέχον Τμήμα και σίγουρα εφόσον υπάρξει η εξέλιξη για νέο Τμήμα θα πρέπει η τοπική κοινωνία να δει πώς θα μας υποστηρίξει σε αυτό το εγχείρημα” πρόσθεσε, γνωστοποιώντας πως, “Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε κάποια υποδομή για μεγάλο αμφιθέατρο που χρειαζόμαστε δεδομένου του μεγάλου αριθμού των εισακτέων”. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε όμως αν και “γίνονται κάποιες προσπάθειες” προς το παρόν “δεν έχουν ευδοκιμήσει ακόμη”.

 

Γ. Μαραγκός: Ουσιαστική ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου στη Σύρο

Δεδομένων των θετικών εξελίξεων, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, παρουσιάστηκε χαρούμενος, αναγνωρίζοντας ότι η πρόθεση της Συγκλήτου για ένα δεύτερο Τμήμα στη Σύρο έρχεται σαν φυσική συνέχεια του αγώνα της ίδρυσης της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τη Σύρο. “Τον Νοέμβριο του 2017 που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τη Σύρο, έγινε με σκοπό την ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου στη Σύρο με στόχο και προοπτική - βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη - τη δημιουργία ενός νέου Τμήματος” σχολίασε αρχικά ο ίδιος, αναγνωρίζοντας την ανταπόκριση της Συγκλήτου στο σημαντικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και λέγοντας σχετικά πως, “Αυτό συνιστά την ουσιαστική ενδυνάμωση του Πανεπιστημίου στη Σύρο”.

Συμπλήρωσε δε πως, η απόφαση της Συγκλήτου, “έρχεται να δώσει ένα “όπλο” στο Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου με απόφασή του και απόφαση του Υπουργού να προωθήσει την ίδρυση νέου Τμήματος στη Σύρο”.

 

Συνεχής στήριξη από τον Δήμο για τις κτιριακές ανάγκες

Ο Γιώργος Μαραγκός κλήθηκε να τοποθετηθεί κυρίως και για το θέμα της στήριξης της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο, τόσο με φόντο το ΤΜΣΠΣ, όσο και με φόντο την ομόφωνη πρόθεση της Συγκλήτου να δημιουργηθεί ένα ακόμη Τμήμα στο νησί.

Εκτός από τα δημοτικά ακίνητα, τα οποία συνεχίζει να παραχωρεί δωρεάν ο Δήμος προς το ΤΜΣΠΣ, ο κ. Μαραγκός έκανε σύντομη αναφορά στις πρόσφατες καρποφόρες διεκδικήσεις χώρων στο κτίριο των παλαιών αποθηκών του Τελωνείου, που με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου παραχωρήθηκαν χωρίς κανένα αντίτιμο προς το Πανεπιστήμιο.

“Όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από τη συνεργασία την οποία είχαμε με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την οποία είχαμε με την κυβέρνηση και με τη συνδρομή του Συριανού βουλευτή, Αντώνη Συρίγου καταφέραμε και πήρε την κυριότητα ο Δήμος σε έναν σημαντικό χώρο που θα χρησιμοποιηθεί άμεσα ως εργαστήρια του Πανεπιστημίου, δηλαδή του κτιρίου των παλαιών αποθηκών διαμετακομίσεως (παλιό Ελιζέ)” υπενθύμισε σχετικά ο Δήμαρχος, τονίζοντας παράλληλα, πως, “Αυτόν τον παραχωρήσαμε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και ήδη έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου να εκπονήσει τις νέες μελέτες, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί ο χώρος κατ΄ αυτόν τον τρόπο”.

Εκτός των ανωτέρω βέβαια, σε ανοικτό διάλογο και συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, ο Γιώργος Μαραγκός αναφέρθηκε και στις νέες παραχωρήσεις που θα ακολουθήσουν από τον Δήμο και αφορούν στο κτίριο “Κορνηλάκη”.

Όπως ο ίδιος πρόσθεσε, “Τις προηγούμενες εβδομάδες υπέβαλε ένα αίτημα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο το αξιολογούμε πάρα πολύ θετικά, αυτό της διάθεσης των κτιρίων Κορνηλάκη, στον α΄ όροφο των οποίων στεγάζεται σήμερα η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ζήτησε να διαθέσουμε και τον ισόγειο χώρο ώστε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και εκεί το Πανεπιστήμιο”. Αναφορικά με τη συγκεκριμένη απόφαση για την οποία το “πράσινο φως” δίνει το δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμαρχος, υποστήριξε ξεκάθαρα πως, “Υπάρχει η πρόθεση” ενώ θέλησε να γνωστοποιήσει και για ορισμένες ακόμη σημαντικές παραχωρήσεις που θα έρθουν προσεχώς και αφορούν σε τμήματα του στρατοπέδου.

“Υπάρχει η πρόθεση πέραν των κτιρίων του συγκροτήματος Κορνηλάκη, να παραχωρηθεί χώρος από το στρατόπεδο” ανέφερε κατηγορηματικά, με φόντο και τη μελέτη του τρόπου αξιοποίησης του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου που πλήρωσε ο Δήμος, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Υπ. Εθνικής Άμυνας και το ΤΕΘΑ.

Με φόντο δε, επενδυτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί επισήμως προς τον Δήμο για το στρατόπεδο, με μία εξ αυτών να προέρχεται από την ΟΝΕΧ, ο κ. Μαραγκός θέλησε να υπογραμμίσει τις νέες παραχωρήσεις προς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βάσει του πλάνου που έχει γνωστοποιηθεί ως σήμερα από την εν λόγω εταιρεία.

Αν και διευκρίνισε αρχικά πως, οι όποιοι χώροι περάσουν στον Δήμο και κατ΄ επέκταση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για τις ανάγκες του στη Σύρο, θα απαιτήσουν πρωτίστως την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ωστόσο, θέλησε να δηλώσει αισιόδοξος για την συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία θα προχωρήσει αφού πρώτα η ΟΝΕΧ έχει την απόφαση του Δικαστηρίου για τη μεταβίβαση των μετοχών του Νεωρίου και άρα, την επίσημη δραστηριότητά της στον τόπο.

Και στην πρόταση της ONEX που είναι επίσημη πρόταση προς το δημοτικό συμβούλιο, υπήρξε μνεία για τη διάθεση χώρου στο στρατόπεδο, για την ανάπτυξη επιπλέον υποδομών για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου” ανέφερε ο Δήμαρχος, γνωστοποιώντας πως, προ ημερών είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ONEX, κατά δήλωση του οποίου, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, υπάρχει πρόθεση “για συνέργειες μεταξύ των δύο δραστηριοτήτων της ναυπηγικής δραστηριότητας και της παρακείμενης που θα αναπτυχθεί στο στρατόπεδο”.

“Κατά δήλωση και διαβεβαίωση του κ. Ξενοκώστα ενδιαφέρεται πάρα πολύ ζωηρά, διότι επενδύει στις συνέργειες που μπορεί να υπάρξουν μεταξύ των δύο δραστηριοτήτων. Η ΟΝΕΧ για το στρατόπεδο έχει δεσμευθεί για τη δημιουργία ενός τεχνολογικού πάρκου, ενός κέντρου έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων, συνεδριακού κέντρου, καθώς επίσης και τη δημιουργία ενός συνεδριακού κέντρου μαζί με υποδομές πολυτελούς διαμονής, συν ένα κομμάτι του χώρου που θα διατεθεί για την ανάπτυξη πανεπιστημιακών υποδομών” ανέφερε ο κ. Μαραγκός, τονίζοντας πως είναι αισιόδοξος για τον άμεσο χαρακτήρα των εξελίξεων, οι οποίες θα ευνοήσουν το Πανεπιστήμιο σε επίπεδο κάλυψης κτιριακών αναγκών.

“Η όποια τελική απόφαση για τον τρόπο αξιοποίησης της χρήσης στο στρατόπεδο θα ανήκει στο δημοτικό συμβούλιο” πρόσθεσε ο Δήμαρχος, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του για το θέμα.

“Νομίζω πως με αυτά τα δεδομένα και την πρόταση της ΟΝΕΧ και την – πρώτα ο Θεός – το αμέσως επόμενο διάστημα, δημιουργία του δεύτερου Τμήματος στη Σύρο, όλα αυτά έρχονται και συνταιριάζονται με έναν τρόπο μοναδικό” δήλωσε κατηγορηματικά, δεσμευόμενος στο περιθώριο της παρούσας αναφοράς πως, “Όλα θα γίνουν με διαφάνεια. Όπως και να έχει και σε όποια πρόταση (σσ. αξιοποίησης του στρατοπέδου), η βούληση του Δήμου είναι ένα κομμάτι του στρατοπέδου να χρησιμοποιηθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων και των υποδομών του Πανεπιστημίου. Νομίζω πως το δημοτικό συμβούλιο θα στηρίξει ομόφωνα και ομόθυμα την παραχώρηση”.

Αντ. Συρίγος: Προσδοκούμε να έχει σύντομα αίσια έκβαση

Ιδιαιτέρως ικανοποιημένος και χαρούμενος από τις συνεχείς θετικές εξελίξεις που αφορούν στην περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο εμφανίστηκε ο Αντώνης Συρίγος, ο οποίος κλήθηκε από την “Κοινή Γνώμη” να προβεί σε δήλωση με αφορμή την προαναφερθείσα απόφαση της Συγκλήτου. “Με χαρά πληροφορήθηκα την πρόταση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τη λειτουργία νέου τμήματος του Πανεπιστημίου στην Ερμούπολη της Σύρου. Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική και ευχάριστη, προσδοκούμε δε να έχει σύντομα αίσια έκβαση” ανέφερε ο βουλευτής Κυκλάδων, ο οποίος συνέδραμε σημαντικά σε πολλά επίπεδα τόσο για την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής με έδρα τη Σύρο, όσο και για την κατοχύρωση των κτιρίων του Τελωνείου με σκοπό να “περάσουν” στο Πανεπιστήμιο. “Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει το Πανεπιστήμιο και πιστή στις δεσμεύσεις της θα πράξει ό,τι απαιτείται για να το στηρίξει” ανέφερε παρακάτω ο κ. Συρίγος, υπογραμμίζοντας πως, “Όπως έχω ξαναπεί, η σχέση μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Σύρας είναι πάνω απ' όλα σχέση ζωής. Η όποια δημιουργική και γόνιμη προοπτική της τοπικής κοινωνίας δεν νοείται χωρίς το Πανεπιστήμιο”. Υποστήριξε κατηγορηματικά μάλιστα πως, “Η συμμετοχή του στα τοπικά και Κυκλαδικά πράγματα είναι πλέον όρος εκ των ων ουκ άνευ”, καταλήγοντας πως, “Στην κατεύθυνση αυτή πιστεύουμε ότι θα συνδράμει και συμπράξει εκ του θεσμικού του ρόλου το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πορεία Πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας προς την κατάκτηση της γνώσης, της καλλιέργειας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης που αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητές του, όπως εξ άλλου έχει αποδείξει”.