Ένας παλιός θρύλος για τις όμορφες παραλίες της Απάνω Μεριάς «ζωντάνεψε» μέσα από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του 1ου Γυμνασίου Σύρου «Ένα μονοπάτι μια ιστορία»

Ανακαλύπτοντας την πιο όμορφη Σύρα

Μία από τις ιστορίες των μονοπατιών του νησιού τους, στα οποία περιηγήθηκαν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-2018, αφηγήθηκαν στους λάτρεις της Απάνω Μεριάς, μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου Σύρου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με τίτλο «Αναζητώντας τον γεωλογικό θησαυρό της Σύρου», η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου «Ένα μονοπάτι μια ιστορία» παρουσίασε στην Πινακοθήκη Κυκλάδων το ομώνυμο πεζοπορικό πρόγραμμά της.

«Δεν είναι ούτε η πρώτη φορά, ούτε είμαστε το πρώτο σχολείο της Σύρου που υλοποιεί μία τέτοια δράση. Ωστόσο, οι ημερίδες για την Απάνω Μεριά και συνολικά η δράση της ΚΟΙΝΣΕΠ για την Απάνω Μεριά πιστεύω ότι ευαισθητοποιεί την τοπική κοινωνία και εμπνέει αρκετά από τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η εκπαιδευτικός Αλεξία Τζεφρίδου.

Η ομάδα είχε την ανάγκη να «βγει έξω» από το σχολείο, να βιώσει την «εμπειρία της φύσης», να περιηγηθεί σε μονοπάτια του τόπου μας, να ανακαλύψει μια άλλη Σύρα… την πιο όμορφη , να φωτογραφήσει και να αφηγηθεί με το δικό της τρόπο μία από τις ιστορίες αυτών των μονοπατιών.

Πεζοπορώντας, έρχεται η…. έμπνευση

Η πρώτη πεζοπορία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2018. Με συννεφιασμένο ουρανό και ένα ψιλόβροχο να τα “χαϊδεύει”, τα μέλη ξεκίνησαν από τα Τρία Λαγγόνια με προορισμό το νοτιότερο σημείο του νησιού, γνωστό ως Φάρος ή Βιγλοστάσι. Τον επόμενο μήνα, παιδιά και εκπαιδευτικοί ακολούθησαν το μονοπάτι που ξεκινά από την περιοχή Κάμπος και έφτασαν στην παραλία της Λίας, που βρίσκεται στον όρμο του Αετού, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Στα τέλη Φεβρουαρίου, η ομάδα, έχοντας για πρώτη φορά σύμμαχο το λαμπερό ήλιο, ξεκίνησε από το Παπούρι, προσπέρασε από αριστερά την παραλία του Αετού, συνέχισε για Βαρβαρούσα, όπου έκανε μικρή στάση και αμέσως μετά, ανηφόρισε προς το Δελφίνι. Κι επειδή τα μέλη της ομάδας είναι γενναία, περπάτησαν και το μονοπάτι Δελφίνι – Κίνι.

«Οι κυριακάτικες αυτές βόλτες μας ενέπνευσαν πολύ. Συνεργαστήκαμε με την κινηματογραφική ομάδα του σχολείου CINEφο, κάτι που έδωσε μια νέα δυναμική στο πρόγραμμα», σημείωσε η κ. Τζεφρίδου.

Θεατρικό δρώμενο και κινηματογραφική μεταφορά του

Το Μάρτιο, η περιβαλλοντική ομάδα «Ένα μονοπάτι μια ιστορία» ταξίδεψε στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο ΚΠΕ Κλειτορίας για να συμμετέχει στο τριήμερο πρόγραμμα “Ταξίδι στην Προστατευόμενη Περιοχή Χελμού – Βουραϊκού”. Στο πλαίσιο αυτό, της ζητήθηκε να παρουσιάσει το σχολείο και τον τόπο της με έναν πρωτότυπο τρόπο. Έτσι, δημιουργήθηκε η παράσταση «Γιαγιά Αννεζιώ… 185 ετών», όσα και τα χρόνια λειτουργίας του 1ου Γυμνασίου Σύρου. Το θεατρικό έργο παρουσιάστηκε πρώτη φορά στους χώρους του ΚΠΕ. Μετά την επιστροφή της από την Κλειτορία, η πάντα πρόθυμη ομάδα CINEφο με υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό Χρήστο Κόλλια, αποφάσισε να το κινηματογραφήσει σε ένα τυπικό αυλιδάκι της Άνω Σύρου.

Δημιουργία ταινίας μικρού μήκους

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος και αφού τα μέλη πεζοπόρησαν κάμποσες Κυριακές σε όμορφα μονοπάτια του νησιού, άλλοτε με βροχή, άλλοτε με βοριάδες, άλλοτε με ζέστη…αλλά πάντα με καλή διάθεση, αποφάσισαν πως ήρθε η στιγμή να αφηγηθούν μία ιστορία των τόπων που γνώρισαν.

Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε ένας παλιός θρύλος για τις όμορφες παραλίες της Απάνω Μεριάς, ο οποίος διασκευάστηκε από μαθήτριες της Γ’ Τάξης – μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με την κινηματογραφική ομάδα του σχολείου CINEφο γυρίστηκε η ταινία μικρού μήκους “LEttERS”.

Σύμφωνα με τον θρύλο, «στις ακροθαλασσιές ζουν ακάθαρτα πνεύματα που ουρλιάζουν και βγάζουν τρομαχτικές φωνές, όταν στην νύχτα αντικρίσουν καράβι να πλησιάζει. Είναι τόσο τρανταχτές οι φωνές που αισθάνεσαι το έδαφος να κουνιέται κάτω από τα ποδιά σου.

Μιλάνε ακόμα οι πολύ παλιοί ναυτικοί την εποχή των πειρατών ακόμα για παράξενα πλάσματα που βρισκόταν στις παραλίες του νησιού και όταν περνούσαν τα καράβια από κοντά τα έβλεπαν να κρατούν πυρσούς και τα άκουγαν να ουρλιάζουν φριχτά με μια φωνή που έβγαινε λες από την κόλαση.

Λέγανε ότι τα πλάσματα αυτά ήταν κάτοικοι και της στεριάς και της θάλασσας κάτι μεταξύ ψαριού και ανθρώπου.

Λένε ακόμα ότι στις έρημες παραλίες του νησιού της Σύρου οι κουρσάροι αντίκριζαν γοργόνες να κολυμπούν στην ράχη των κυμάτων».

Τα γυρίσματα έγιναν κατά τη διάρκεια της τελευταίας πεζοπορίας, στην παραλία της Γριάς Σπηλιάς, γνωστή κυρίως και ως η παραλία του Αμερικάνου ή Γράμματα.

«Αλλάζει η οπτική μας για το φυσικό περιβάλλον»

Κάνοντας αυτόν τον σύντομο απολογισμό, η κ. Τζεφρίδου χαρακτήρισε τις Κυριακάτικες βόλτες τους ως μία πολύ όμορφη εμπειρία. «Πεζοπορώντας, αλλάζει η οπτική μας για το φυσικό περιβάλλον και αντιλαμβανόμαστε ότι εμείς ανήκουμε σε αυτό, περισσότερο απ’ ότι αυτό μας ανήκει», υπογράμμισε η ίδια.

Σημειώνεται πως, από πέρυσι το 1ο Γυμνάσιο Σύρου είναι μέλος ενός Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου για τα Γεωπάρκα, μια πρωτοβουλία του ΚΠΕ Ανωγείων στο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη. Την τρέχουσα σχολική χρονιά, η ομάδα «Ένα μονοπάτι μια ιστορία» (μία εκ των δύο περιβαλλοντικών ομάδων του σχολείου) σκοπεύει να συνεχίσει τις κυριακάτικες περιηγήσεις της και να επισκεφτεί ένα ακόμη Γεωπάρκο της Ελλάδας.

Καταλήγοντας, η εκπαιδευτικός απηύθυνε ευχαριστίες στο Δημήτρη Χαμεζόπουλο από την Ομάδα Πεζοπόρων Σύρου, που ξενάγησε την ομάδα σε κάποιες από τις διαδρομές της, όπως επίσης στο Θεόδωρο Ρόμβο και τη Χαρά Πελεκάνου που εμπνέουν τα μέλη της με το πάθος και την αγάπη τους γι’ αυτόν τον τόπο.