Έκθεση αφιερωμένη στο έπος του ’40 και πρόταση για τη δημιουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πάρου

Ανάπτυξη πολιτιστικής δραστηριότητας

Ελληνικές εφημερίδες που κατέγραψαν την ιστορία του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, αφίσες, γραμματόσημα, χαρτονομίσματα και πολεμικό υλικό, σχετικό με το έπος του ’40, θαύμασαν οι επισκέπτες της περιοδικής έκθεσης της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πάρου, στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Εθνικής Επετείου, στο χώρο του Σχολικού Μουσείου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία συνέβαλε στην ψηφιοποίηση, την εκτύπωση και την πλαστικοποίηση των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων.

«Ο Έπαρχος Πάρου αγκάλιασε την πρωτοβουλία μας κι έτσι, προχωρήσαμε στην επεξεργασία του υλικού ώστε αυτό να μη φθείρεται και να μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί από σχολεία του νησιού που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν αντίστοιχη έκθεση ή να αντλήσουν πληροφορίες για κάποια σχετική εργασία», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο πρόεδρος της Ένωσης, Χριστόδουλος Μαούνης, συλλέκτης του «Πολεμικού Τύπου», παλαιού ένθετου εφημερίδων που πραγματεύονταν τα ιστορικά αυτά γεγονότα.

Για τον εμπλουτισμό της έκθεσης, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου απευθύνθηκαν σε ανθρώπους από την τοπική κοινωνία που έχουν στην κατοχή τους κάλυκες, ξιφολόγχες ή και γερμανικές σφραγίδες. Στο υλικό που παρουσιάστηκε περιλαμβάνονται επίσης χαρτονομίσματα της εποχής, κερματικά γραμμάτια, καθώς και ένα έγγραφο των κατακτητών προς την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο με το οποίο ζητούσαν τρόφιμα από τα νησιά. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, προβλήθηκε και ένα βίντεο μαθητών Γυμνασίου με θέμα τη Μυστική Βάση της Αντιπάρου η οποία δημιουργήθηκε για τη φυγάδευση προς τη Μέση Ανατολή Άγγλων και Ελλήνων Πολεμιστών, κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Η -αφιερωμένη στο έπος του ’40- έκθεση αποτελεί μία από τις δράσεις της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πάρου που προωθούν τόσο την ανάπτυξη πολιτιστικής δραστηριότητας μέσα και έξω από το σχολείο, όσο και τη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εξίσου σημαντικό στόχο αποτελεί η ίδρυση πνευματικών-πολιτιστικών κέντρων με τη συνεργασία μαθητών, καθηγητών, δασκάλων, Συλλόγων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Σχέδια για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Πάρου

Στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, το Διοικητικό Συμβούλιο πρότεινε πριν από λίγες ημέρες την ίδρυση «Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πάρου», στο εγκαταλειμμένο Δημοτικό Σχολείο της Ανεραντζιάς.

Το συγκεκριμένο σχολείο αποτελεί κτίσμα του 1960 και εξυπηρετούσε τους μαθητές των γύρω περιοχών, για επτά χρόνια, ως μονοθέσιο. Έχει εμβαδόν 80 τμ, σε οικόπεδο ενός στρέμματος περίπου και βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση.

Με τη στέγαση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας θα αναδειχθούν η χλωρίδα, η πανίδα, τα πετρώματα του νησιού, καθώς και άλλα παρεμφερή είδη που δηλώνουν τη φυσική κληρονομιά του. Στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο, ο οποίος είναι μέσα σε φυσικού κάλλους τοπίο, θα δημιουργηθεί κήπος με τα ενδημικά φυτά (που ήδη υπάρχουν), δίνοντας την δυνατότητα βιωματικής επαφής στον επισκέπτη. Επίσης σε απόσταση εκατόν μέτρων υπάρχουν δημοτικές στέρνες-γούρνες-πηγάδι με δημόσιο νερό, που μπορούν παράλληλα να αξιοποιηθούν. Τέλος ο αγροτικός δρόμος που εφάπτεται στο οικόπεδο του σχολείου, περιλαμβάνεται στα μονοπάτια περιβαλλοντικής διαδρομής της περιφέρειας, που οδηγεί στην ενδοχώρα της Πάρου.

Το «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Πάρου», θα λειτουργεί ως μουσείο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για σχολεία ή επισκέπτες εντός και εκτός νησιού κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, αφού πρώτα ενταχθεί στους ανάλογους μουσειακούς χάρτες, αναδεικνύοντας έτσι και τον εναλλακτικό τουρισμό.

Για την πραγματοποίηση των παραπάνω σκοπών, θα πρέπει πρώτα το σχολείο να περιέλθει στο Ε9 του Δήμου, καθώς ο συγκεκριμένος χώρος αναφέρεται «ως τοποθεσία και περιγραφή ορίων» στο κτηματολόγιο της τότε Κοινότητας Αγκαιριάς.

Στην ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών συμβάλλει και το πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων της Ένωσης, το οποίο θα συνεχιστεί και φέτος, μετά από τις πρώτες βροχές. «Σε συνεργασία με το Κρατικό Φυτώριο, εξασφαλίσαμε έναν σεβασμό αριθμό φυτών και περισσότερο αρμυρίκια, τα οποία οι μαθητές των ενδιαφερόμενων σχολείων θα φυτέψουν σε παραθαλάσσιες περιοχές», τόνισε ο κ. Μανούνης, διευκρινίζοντας ότι σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι «το κάθε παιδί να υιοθετήσει ένα δέντρο».  Οι δενδροφυτεύσεις ξεκίνησαν πέρυσι με τη συμμετοχή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παροικίας και του Δημοτικού Σχολείου Αγκαιριάς, αλλά διακόπηκαν λόγω της ανομβρίας.

«Ενώνουμε τις φωνές μας και διεκδικούμε πιο ηχηρά»

Παράλληλα με τις δράσεις της, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων συνεχίζει δυναμικά να διεκδικεί και να αναζητά λύσεις στα προβλήματα των σχολείων, αποσκοπώντας στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισης της παιδείας στο νησί της Πάρου.

Ένα εξ’ αυτών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στην έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς ήταν και η έλλειψη καρδιολόγου, απαραίτητου για την πιστοποίηση των Δελτίων Υγείας των μαθητών-αθλητών της Πάρου και της Αντιπάρου.

Η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μαργαρίτα Μπουραντά ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά της και απέστειλε τον ιατρό Βασίλη Χατζηγεωργίου, που με πολλή αγάπη και υπομονή εξέτασε 200 παιδιά στην Πάρο και 70 στην Αντίπαρο το τριήμερο 12 -14 Οκτωβρίου 2018.

Η Ένωση απηύθυνε θερμές ευχαριστίες τόσο στην κ. Μπουραντά για την ευαισθησία της, όσο και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Πάρου και του Περιφερειακού Ιατρείου Αντιπάρου για τα καρδιογραφήματα που έκαναν στα παιδιά διευκολύνοντας έτσι το έργο του καρδιολόγου.

«Χωρίς το συγκεκριμένο δελτίο, οι μαθητές δεν θα είχαν το δικαίωμα, βάσει νόμου, να λάβουν μέρος σε κάποιο συλλογικό πρωτάθλημα. Ευχαριστούμε πολύ το Γ. Ν. Σύρου για τη βοήθειά του, χωρίς την οποία, οι γονείς θα έπρεπε να πληρώσουν εξωτερικούς ιατρούς παθολόγους, προκειμένου να εξετάσουν τα παιδιά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι η Ένωση, μέσω και της συμμετοχής μελών της στις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου, θα συνεχίσει να δρα υποστηρικτικά στο έργο τους, προκειμένου να ακούγεται ακόμη πιο δυνατά η φωνή τους. Μάλιστα, μετά και την καταγραφή επικίνδυνων σημείων στους δρόμους της περιοχής τους, ο Δήμος Πάρου προέβη την περασμένη άνοιξη στη διαγράμμιση των διαβάσεων πεζών με προτεραιότητα στις εισόδους των σχολικών μονάδων.