Χωρίς Οικονομολόγο Εκπαιδευτικό παραμένει μέχρι και σήμερα το Γυμνάσιο Τ.Λ. Κύθνου

Μαθητές και Δήμος εκπέμπουν “SOS”

Εμπόδιο στην προετοιμασία των μαθητών της Γ’ Λυκείου για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Την επιτακτική ανάγκη για άμεσο διορισμό Οικονομολόγου στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Κύθνου, επισημαίνει με έγγραφό του προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Δήμος Κύθνου, αφουγκραζόμενος την ανησυχία των μαθητών της Γ’ Λυκείου οι οποίοι αναμένουν μέχρι και σήμερα τον εκπαιδευτικό που θα τους προετοιμάσει για τις προσεχείς Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Η διευθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος αποτελεί πάγιο αίτημα των μαθητών του 4ου πεδίου των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής, οι οποίοι βλέπουν ότι τα χρονικά περιθώρια μέχρι τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων στενεύουν απειλητικά.

Πρόθεση για κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος

Δεδομένου ότι, τρεις μήνες μετά την έναρξη του τρέχοντος διδακτικού έτους το πρόβλημα παραμένει άλυτο, οι μαθητές δηλώνουν πλέον αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δίκιο τους, προβαίνοντας ακόμη και σε κατάληψη του σχολείου τους. Τις αγωνίες και τις προθέσεις τους εξέφρασαν με επιστολή τους τόσο προς τον Δήμαρχο Κύθνου, Σταμάτη Γαρδέρη όσο και προς τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

 «Με όλο τον σεβασμό και το θάρρος, θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστό ένα τρέχον ζήτημα το οποίο απασχολεί τους μαθητές της Γ’ Λυκείου του Γυμνασίου με Λ.Τ. Κύθνου. Θεωρούμε άδικο το γεγονός ότι θα αξιολογηθούμε ισάξια με μαθητές άλλων σχολείων, τα οποία από την αρχή του διδακτικού έτους έχουν στελεχωθεί πλήρως, ενώ εμείς αναμένουμε ακόμα την πρόσληψη οικονομολόγου. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε πως είναι επιτακτική ανάγκη ο διορισμός οικονομολόγου στο σχολείο μας, διότι σε αντίθετη περίπτωση, η αίτησή μας στις Πανελλήνιες εξετάσεις από τους μαθητές του 4ου πεδίου των επιστημών της Οικονομίας & Πληροφορικής δεν θα είναι εφικτή. Από εσάς ζητάμε την κατανόησή σας και τη στήριξή σας, στον δίκαιο αυτό αγώνα που διεξάγουμε και τη συνεργασία σας, ώστε να δοθεί έγκαιρα λύση σε αυτό το ζήτημα που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι μαθητές, διευκρινίζοντας ότι, σε περίπτωση μη ικανοποίησης του δίκαιου αιτήματός τους, προτίθενται να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες όπως η κατάληψη του χώρου του σχολικού συγκροτήματος.

Ζητούν οριστική λύση του προβλήματος

Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες, πριν από την παραλαβή της εν λόγω επιστολής, ο Δήμαρχος Κύθνου απέστειλε έγγραφο προς το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, με το οποίο ζητούσε την οριστική λύση του προβλήματος».

«Στο πλαίσιο της συνεχούς επικοινωνίας και συνεργασίας μας στον εκπαιδευτικό τομέα, έχουμε πληροφορηθεί ότι στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Κύθνου δεν έχει διοριστεί ακόμα εκπαιδευτικός Οικονομολόγος. Συγκεκριμένα παρακαλούμε για την άμεση αποτελεσματική παρέμβασή σας, για την τοποθέτηση εκπαιδευτικού με την εν λόγω ειδικότητα στο μάθημα των Οικονομικών, το οποίο είναι μάθημα Προσανατολισμού και εξετάζεται στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Αναγνωρίζοντας ότι η μέριμνά σας για την σχολική κοινότητα της Κύθνου είναι συνεχής και αδιαμφισβήτητη, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.

Μετά και τη διαμαρτυρία των μαθητών, ο Δήμος Κύθνου με νέο έγγραφό του προς τις υπηρεσίες , αιτήθηκε ο εν λόγω διορισμός να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα στην επόμενη τοποθέτηση εκπαιδευτικών αυτής της ειδικότητας στις Κυκλάδες. «Επίσης, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της υπόθεσης, εκφράζουμε την πρόθεσή μας ως δημοτική αρχή να συνεισφέρουμε με οτιδήποτε μας ζητηθεί που αφορά την καλύτερη διαβίωση του εκπαιδευτικού στο νησί μας», σημείωσε στην επιστολή του ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Ηλιού.

Ελλείψεις σε ειδικότητες

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστος Μιχαλόπουλος εξηγεί ότι, η Διεύθυνση ασκεί τις απαιτούμενες πιέσεις προς το Υπουργείο για την έγκαιρη ικανοποίηση του αιτήματος των μαθητών, ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. «Η ύλη θα πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθεί δύο φορές πριν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά. Όπως υπογραμμίζει, η καθυστέρηση τοποθέτησης Οικονομολόγου στα μικρά νησιά δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς ανάλογο πρόβλημα είχαν αντιμετωπίσει στο παρελθόν η Ανάφη (2011), η Θηρασιά και το Κουφονήσι (2016). Σημειώνεται επίσης ότι η Κύθνος ζητούσε τη συγκεκριμένη ειδικότητα και πριν από τρία χρόνια. Το αίτημα του σχολείου τότε εισακούστηκε και μέσω της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το ζήτημα διευθετήθηκε. «Η τοπική κοινωνία συμπεριφέρθηκε πολύ φιλικά στον εκπαιδευτικό, αλλά ο ίδιος δεν μπορούσε να παραμείνει εκεί, γιατί στη συνέχεια μετατέθηκε κάπου αλλού», δηλώνει ο κ. Μιχαλόπουλος, υποστηρίζοντας πως η Κύθνος είναι υποδειγματικό νησί στην αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών.

Ωστόσο, αναφέρει πως η Κύθνος δεν είναι το μοναδικό νησί του νομού, στο οποίο καταγράφεται έλλειψη εκπαιδευτικού συγκεκριμένης ειδικότητας. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή  και η Σαντορίνη, η οποία με τη σειρά της αναμένει την τοποθέτηση φιλολόγων και καθηγητών τεχνικών μαθημάτων. «Κάποια σχολεία δεν έχουν στελεχωθεί πλήρως, σε αντίθεση με τη Σύρο και τη Μύκονο που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ειδικά στα μαθήματα της Γ’ Λυκείου, τα οποία εξετάζονται πανελλαδικά».

Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαλόπουλος εκτιμά ότι το Υπουργείο θα στείλει τους απαιτούμενους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων μέσα στις επόμενες ημέρες.

Επιπλέον, καθιστά γνωστό ότι, φέτος προσλήφθηκαν στις Κυκλάδες 340 αναπληρωτές, έναντι των 402 εκπαιδευτικών που τοποθετήθηκαν πέρυσι. «Αυτή τη χρονιά, οι ανάγκες είναι λιγότερες, ωστόσο μας λείπουν ακόμη γύρω στα 15 άτομα. Μεταξύ αυτών και καθηγητές μειωμένου ωραρίου για μαθήματα όπως, αγγλικά και μουσική. Έχουμε ζητήσει και στο παρελθόν ανάλογες ειδικότητες, ωστόσο είναι δύσκολο για έναν εκπαιδευτικό, που αμείβεται με 680 ευρώ να πάει σε ένα απομακρυσμένο νησί, όπως η Ανάφη για 15 ώρες. Έτσι, προσπαθούμε να συνταιριάξουμε με ώρες κενές που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια, ώστε να δώσουμε στον άνθρωπο τη δυνατότητα να πάρει γύρω στα 890-910 ευρώ –μισθός του καθηγητή 23 ωρών- και να ζήσει αξιοπρεπώς εκεί», τονίζει ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Καταλήγοντας, ο κ. Μιχαλόπουλος σημειώνει ότι με έγγραφό του προς το υπουργείο έχει ζητήσει την τοποθέτηση εκπαιδευτικών ειδικοτήτων στα σχολεία του νομού από την αρχή κάθε έτους, προκειμένου οι μαθητές της Γ’ Λυκείου να ξεκινούν άμεσα την προετοιμασία τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις.