Οι σημαντικές ελλείψεις στην ειδική αγωγή συζητήθηκαν εκτενώς μεταξύ της Ε’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Χρήστο Μιχαλόπουλο

Ασαφής εικόνα για τα οργανικά κενά

Η υποστελέχωση των Τμημάτων Ένταξης και το θολό τοπίο σχετικά με τα πραγματικά κενά στην ειδική αγωγή συζητήθηκαν εκτενώς κατά τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο. 

Συμμετέχοντας στην προγραμματισμένη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ, τα μέλη της ΕΛΜΕ εξέφρασαν και τα ίδια την αντίθεσή τους για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την εξίσωση των κολεγίων με τα δημόσια πανεπιστήμια. Όπως υπογραμμίστηκε, η συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα σε αποφοίτους ιδιωτικών κολεγίων να διεκδικήσουν μία θέση στα δημόσια σχολεία, με αποτέλεσμα μελλοντικά να μείνουν πίσω στη σειρά κατάταξης απόφοιτοι δημόσιων ΑΕΙ με πολυετή προϋπηρεσία.

Σημειώνεται μάλιστα, πως ο αριθμός των αιτήσεων για μία μόνιμη θέση διορισμού προβλέπεται να αγγίξει τις 150.000, ενώ από το ΑΣΕΠ έχουν προκηρυχθεί ήδη 5.250 θέσεις.

Ως εκ τούτου, η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων δήλωσε αντίθετη τόσο στην εξίσωση των κολεγίων που είναι παραρτήματα αναγνωρισμένων ΑΕΙ του εξωτερικού, όσο και στην εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τη σύνδεση του 20% της χρηματοδότησής τους με την αξιολόγηση.

Ανάγκη κάλυψης των πραγματικών αναγκών

Στη συνέχεια, τα μέλη επεσήμαναν και την ανάγκη μόνιμων διορισμών για την ειδική αγωγή και για το ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό με βάση τα πραγματικά κενά,  για τα οποία μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σαφή εικόνα ώστε οι αναπληρωτές να γνωρίζουν τις θέσεις τις οποίες ενδιαφέρονται να δηλώσουν. Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Χρήστος Μιχαλόπουλος δεσμεύτηκε να κοινοποιήσει μέσα στις επόμενες ημέρες τα κενά σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Παιδείας. Επιπλέον, ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς ότι σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται η δημιουργία Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου στην Πάρο, για τη στέγαση του οποίου έχει ήδη εξασφαλιστεί ο κατάλληλος χώρος. Ωστόσο, παράδοξο θεωρείται το γεγονός ότι το νησί της Πάρου δε διαθέτει ειδικό σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, την ίδια στιγμή που προετοιμάζεται η λειτουργία ειδικής σχολικής μονάδας Δ.Ε. από την επόμενη διδακτική χρονιά. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλόπουλο, πρόθεση της Διεύθυνσης είναι η τοποθέτηση διευθυντή τον προσεχή Μάιο με στόχο την οργάνωση του υπό λειτουργία σχολείου.

Υποστελεχωμένα Τμήματα Ένταξης

Έμφαση δόθηκε επίσης στα 25-30 κενά που υπολογίζονται σε Τμήματα Ένταξης και σε τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (1 οικονομολόγου στο ΓΕΛ Μήλου, 1 Νοσηλευτή/τριας στο ΕΠΑΛ Μήλου, 1 Μαθηματικού στο ΕΠΑΛ Αμοργού, 1 Φιλολόγου στο ΕΠΑΛ Μυκόνου). Όπως υποστηρίζει η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων αυτό έχει ως αποτέλεσμα «οι ώρες να αναπληρώνονται τεχνηέντως και όχι επί της ουσίας, οι συνάδελφοι να γίνονται «λάστιχο» και να χάνονται ώρες από τα σχολεία». Ο Διευθυντής της Δ.Δ.Ε. ενημέρωσε πως το κενό στο ΕΠΑΛ της Μυκόνου καλύφθηκε πριν από δύο ημέρες και δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει ξανά τις υπόλοιπες ανάγκες στο υπουργείο.

Επιπλέον, τα μέλη ζήτησαν να δοθεί ειδική εκπαιδευτική/επιμορφωτική άδεια στους εκπαιδευτικούς που θα μεταβούν στις ΔΔΕ για υποβολή αιτήσεων διορισμού. «Η ΔΔΕ να στείλει εγκύκλιο, όπως δεσμεύτηκε, στα σχολεία με σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι διευθυντές ώστε οι αναπληρωτές να μη χρεωθούν άδεια, καθώς θα είναι ήδη επιβαρυμένοι με τη μεταφορά και τη διαμονή». Από την πλευρά του ο κ. Μιχαλόπουλος εξήγησε τις προσπάθειες που μπορούν να καταβληθούν ούτως ώστε στις επόμενες προσλήψεις αναπληρωτών τα έγγραφα να κατατεθούν ηλεκτρονικά και να μετριαστεί το μέγεθος της ταλαιπωρίας.

Η Α’ ΕΛΜΕ των Κυκλάδων κατέστησε γνωστές τις ενέργειές της σχετικά με τη στέγαση όλων των εκπαιδευτικών. Για το σκοπό αυτό έχει επικοινωνήσει με Δήμους του νομού, οι οποίοι δήλωσαν πρόθυμοι να εξετάσουν το ενδεχόμενο παροχής επιδόματος στους αναπληρωτές.

Τέλος σχετικά με την ίδρυση του νέου ΕΠΑΛ στη Μύκονο, ο κ. Μιχαλόπουλος σημείωσε πως η διαδικασία θα είναι αρκετά χρονοβόρα λόγω γραφειοκρατίας, ωστόσο ενημέρωσε πως η ανέγερση του Γυμνασίου στην Άνω Μερά έχει ήδη ολοκληρωθεί και το σχολείο αναμένεται να λειτουργήσει την επόμενη σχολική χρονιά.